rosik Opublikowano 14 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 Dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 15 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 No i wkleił się statecznik poziomy. Wklejone w kadłubie rurki węglowe fi5mm a do nich wklejone stateczniki. Klej w sztyftach na gorąco oraz ,,Soudal 66A,,. Od spodu stateczników rurki będą jeszcze zamaskowane wklejonymi paskami depronu. Chociaż technikę klejenia Soudalem muszę lepiej opanować - to ustrojstwo jest dość brudzące - przynajmniej w moim wykonaniu. Przy okazji pytanie - czym najlepiej wyczyścić ew. zabrudzone powierzchnie? A na ostatnim zdjęciu przyrząd do szlifowania gładzi na ścianach i depronu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 19 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 ?Jeszcze pytanie. Czy tkaniny z poniższych linków będą się nadawały do laminowania? https://allegro.pl/oferta/ortalion-poliester-17-kolorow-60g-m2-8272817819 https://allegro.pl/oferta/tiul-sukienkowy-hayal-miekki-bialy-102-9545751568 https://allegro.pl/oferta/tkanina-szyfon-gladki-bialy-material-na-baldachim-9625675917 Do laminowania planuję użyć wodnego lakieru akrylowego. Czytałem o tym chyba przy opisie budowy Łosia. Czy taki laminat można okleić folią, czy może lepiej malować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 19 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 A po co chcesz kombinować z czymś takim zamaist użyć tkaniny szklanej? Za wytrzymałość laminatu odpowiada tkanina a klej na tylko unieruchomić poszczególne włóka. Włukna muszą być gęsto splecione w tkaninie a sama ma się dać ulożyć na modelu. Tiul to raczej na welon się nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 19 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 Tak, wiem. Ślub zawierałem już bardzo dawno temu? Pwyżej w postach niektórzy koledzy przedstawiali swoje opinie na temat laminatu z tkaniny poliestrowej oraz z tkaniny szklanej. A czy wodny '' lakier do mebli i boazerii firmy V33 '' by się nadawał? Nigdzie nie ma informacji czy to akryl - taki akurat mam w swoich zasobach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 19 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 A czy tkanina szklana w tym przypadku nie będzie przerostem formy nad treścią ? Całą wcześniejszą koncepcie kolega zaburzył ???. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 19 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 Jeśli o mnie chodzi, to właśnie bardziej nastawiam się na tkaninę poliestrową. A co z tym lakierem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 19 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 Lakier jako taki będzie OK, ale trzeba sprawdzić, czy nie zjada depronu, czy podkładu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 19 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 2 godziny temu, rosik napisał: A czy wodny '' lakier do mebli i boazerii firmy V33 '' by się nadawał? Nigdzie nie ma informacji czy to akryl nie ma znaczenia czy to akryl czy poliuretan...wodny to wodny , żaden nie melasi pianki...ja używałem poliuretanu bo taki był w Casto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 19 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 Może tych pytań sporo, ale pierwszy raz robię model taką technologią i z depronu. Jeszcze jedno? A co z wykończeniem takiej powierzchni. Jakaś delikatna szpachla w sprayu i na to folia, lub farba? Czy można nałożyć np. folię na taką powierzchnię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 19 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 Folia to dodatkowy ciężar i powielanie technik pokrycia. Dałbym szpachle i farbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 3 godziny temu, rosik napisał: A czy wodny '' lakier do mebli i boazerii firmy V33 '' by się nadawał? Ja używałem do laminowania depronu z tkanina szklana 25g. Jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 19 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 Ezecote bez problemu znosi szpachlówke natryskową także lakier do parkietu też nie powinien się rozpuścić od szpachlówki. Fajny model robisz i szkoda jakby go wykończyło pokrycie byle czym. Na twoim miejscu nie inwestowałbym w żadne szmaty tylko w tkankę szklaną 25g. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 19 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 11 minut temu, solainer napisał: lakier do parkietu też nie powinien się rozpuścić od szpachlówki....natryskowej Piotrze, nie powinien ale się rozpuści jeżeli nie będzie w pełni utwardzony....pełne utwardzenie wodnego lakieru to czas około tygodnia. A szpachlówka ? lekka akrylowa ( wodorozcieńczalna) idealnie się trzyma i znakomicie szlifuje, na to delikarny natrysk podkładu 2K epo i będzie malina? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 19 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 Myślę, że przede wszystkim nie ma sensu wyważać już otwartych drzwi. Aby laminat był laminatem trzeba po prostu przesączyć tkaninę żywicą epoksydową. I tyle.Tkanina 25g pięknie się układa ,jest lekka a wzmacnia w sposób znaczący. Najlepiej kupić w sklepie modelarskim lub w Havlu. Cena za m2 to bodajże 15zł? wiec jest to naprawdę tani materiał. Szkoda kombinować z jakimiś lakierami, klejami itp. Jeśli już laminat to z prawdziwego zdarzenia tak jak się robić powinno albo skoro nigdy jeszcze nie robiłeś to jedź folią po depronie i też będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 19 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 Laminat laminatem a rurki węglowe stateczników zostały zamaskowane. Przybyło też wycięcie w dole kadłuba do mocowania centropłata skrzydła. W oryginale centropłat był wklejony do kadłuba na stałe. Mi jednak chodzi po głowie aby go mocować za pomocą śrub plastykowych - oczywiście wiązałoby to się z lekkimi przeróbkami w centropłacie i w kadłubie. Sam jednak nie wiem, czy ma to sens - ta dodatkowa waga. Zaprzęgłem też do pracy moją frezującą ,,laubsegę,,. Wyfrezowałem z jakiejś sklejki meblarskiej gr.3mm elementy centropłata. Na razie złożone na sucho, bez kleju. A tak to wygląda: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 23 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Postępy niewielkie, ale zawsze to do przodu. Skusiłem się na próbę technologii (tkanina poliestrowa + lakier wodny) - muszę przyznać, że wygląda to obiecująco. Jak to u mnie dorobiłem też kilka żeberek styrodurowych centropłata których nie było w oryginalnych planach (trochę więcej sztywności nie zaszkodzi). Dorobiłem też rurki aluminiowe fi12mm łączników centropłata i skrzydła modelu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 20 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 WITAM Trochę czasu minęło. Przy modelu małe postępy. W końcu wykonałem delikatną sprężynową amortyzację podwozia. Myślę że spełni swoje zadanie. Muszę jeszcze wykonać mocowanie tylnej goleni podwozia oraz dźwignię napędu do serwa. Wyfrezowałem też pozostałe elementy modelu - sklejka meblowa 3mm. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 Kolejny etap. Mocowanie tylnych goleni podwozia. Kątowniki aluminiowe gr.2mm z bukową przekładką. Przy podwoziu pozostały do wykonania dźwignie serw oraz montaż serw. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekLatacz Opublikowano 28 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 Zacna robota. Tak trzymać! Oby pięknie latał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi