enter1978 Opublikowano 9 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Z modelem nic sie nie dzieje, aczkolwiek stery wysokości i stateczniki mają już listwy trójkątne wklejone i w zasadzie są gotowe pod folię. Model może wróci na stół w weekend jak skończę uzbrajać model 2,2m, ale to do montażu wyposażenia , na budowę skrzydeł jeszcze nie pora. Ale mam pytanie , jaki kołpak śmigła do tego modelu kupić? Chcę powoli kompletować ostatnie zamówienie i kupić wszystko czego mi brakuję lub o czym zapomniałem. Mam kołpak 90mm i przyłożony do maski wygląda co najmniej źle , może dlatego że jest dość krótki. Podpowie ktoś co by pasowało do tego modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 9 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 O ile pamiętam dobrze to maska była projektowana pod kołpak o średnicy 100 mm. Jutro sprawdzę dokumentację i ci potwierdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 9 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Witam.Ja mam kolpak 102.Zobacz na foto jak pasuje.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 12 godzin temu, extra67 napisał: Witam.Ja mam kolpak 102.Zobacz na foto jak pasuje.Pozdrawiam Dobrze wygląda , To ja juz mam w koszyku ten https://modelemax.pl/pl/laminatowe-profi/10815-kolpak-laminatowy-100mm-spec-3005 Na razie jeszcze biję się z myślami odnośnie owiewek na koła , ale chyba będę montował owiewki, szczególnie że owiewki mam. Mam też nowiutką goleń tylnego podwozia z modelu 2,7m i też ją zastosuje w tym modelu, w modelu 2,7m przy moim lataniu nie zdaje egzaminu więc do modelu 2,7m juz mam kupione podwozie Kuza , a to seryjne z modelu 2,7 w sam raz powinno sobie dać radę w modelu 2,4m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 10 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 Witam.Mysle ze kolpak trzeba dobrac dopiero po przymocowaniu silnika i maski. Mialem 100 i byl ciut maly.Choc do twojego silnika sa zaznaczone otwory montazowe i 100 moze byc ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 4 godziny temu, extra67 napisał: Witam.Mysle ze kolpak trzeba dobrac dopiero po przymocowaniu silnika i maski. Mialem 100 i byl ciut maly. No dziś dotarła przesyłka z rurami, profilem dzięki któremu już nie będę kupował kukurydzy w puszkach aby mieć na czym postawić skrzydło , i mam pręt 20mm na dystanse silnika , więc jutro postaram się wytoczyć te dystanse i po pomalowaniu domku silnika można będzie silnik przykręcić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 11 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Ja mam chyba jakieś objawy odstawienne. Postawiłem na stole do uzbrojenia model 2,2m a i tak mnie ciągnie do modelu 2,4m , w efekcie i w jednym i w drugim nie za wiele jest zrobione. Chyba dziś skończę majstrowanie w modelu 2,2m nie wiele zostało do zrobienia i kiedyś się tam to skończy. A stawiam na stół model 2,4m bo do niego mnie ciągnie. Zacznę od montażu podwozi a i domek silnika Konrad wzmacniał to i ja może swój wzmocnię tkaniną szklaną. Dziś zrobiłem dystanse silnika , na rozklekotanej uszkodzonej tokarce , ale się udało i dystanse już mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 11 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Można powiedzieć że koniec budowy.No nie jestam takim wirtuozem jak Irek( Cybuch). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 11 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 1 godzinę temu, extra67 napisał: Można powiedzieć że koniec budowy.No nie jestam takim wirtuozem jak Irek( Cybuch) Nie martw się , z 40 metrów i tak nie będzie widać malowideł. Ja będę malował szybę na czarno. A tak po za tym to model stoi juz na stole na podwoziach , ale bez kół bo kół jeszcze nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 11 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 9 minut temu, enter1978 napisał: Ja będę malował szybę na czarno. . Witam.A nie bedzie to lapalo za duzo ciepla w gorace dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 12 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 22 godziny temu, extra67 napisał: Witam.A nie bedzie to lapalo za duzo ciepla w gorace dni. Nie wiem ale wizualnie bardziej mi podchodzi, jak się powichruje to Zbyszek ma kopyto to mi wyciśnie nową szybę. Z czasem słabo , z chęciami słabo , ale powoli jadę z koksem. Dziś wstawiłem trójkątne listwy wokół domku przy pierwszej wrędze , i wkleiłem listewki przy wrędze silnikowej, no i pomalowałem domek silnika żywicą. Zrobiłem też wręgę , tą która idzie w maskę. Chyba na razie opanowałem upierdliwą dłubaninę której i tak nie widać a czas zabiera. Prawdopodobnie jutro zacznę oklejać stateczniki i stery wysokości bo sa gotowe pod folię. A w poniedziałek pewnie spróbuję przykręcić silnik, zobaczę jak maska pasuje do silnika. Na jednej wysyłce z modelarskiego się jeszcze nie skończy , bo skończyła mi się żywica i czy chcę czy nie to muszę zrobić zamówienie bo będę stał z robotą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 13 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Konrad , opis możliwości silnika nie napawa optymizmem , brzmi jak bieda. Ale to nic, jak model będzie fajnie latał tak jak zakładam , a jedynie silnik będzie stękał to przelatam sezon i ten silnik odsprzedam a kupię coś mocniejszego. Latałem modelem mx-a z zamęczonym silnikiem który naprawdę pod koniec swojego żywota nie radził sobie z wyjściem z zawisu , a mimo to dobrze się bawiłem latając nim to i tu będzie radość, przynajmniej na początku. Jak by coś to mam model 2,7m i ten to ma nie kiepski nadmiar mocy , jak go czasami powieszę blisko siebie i mu depnę przy odejściu to czasami tak mi dmuchnie że mnie cofnie. Teraz najważniejsze to zbudować ten model. Dziś nie miałem za wiele czasu , ale jeden statecznik i wysokość okleiłem , jeszcze jeden i mam ogon modelu gotowy na tip top. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 13 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Witam.Wiesiu a nie zapomniales o wklejenie tulejek ustalajacych statecznika.Ja to robilem przed ksenowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 9 godzin temu, extra67 napisał: a nie zapomniales o wklejenie tulejek ustalajacych statecznika.Ja to robilem przed ksenowaniem. Nie, nie zapomniałem, tylko nie mogłem się zdecydować jaką rurkę wstawić, w końcu postanowiłem że wkleję aluminiowe rurki. Dostęp jest dobry to postanowiłem je tym razem wkleić po oklejeniu folią, ale faktycznie w wcześniejszych modelach wklejałem je przed przyklejeniem drugiego kesonu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 11 godzin temu, enter1978 napisał: Konrad , opis możliwości silnika nie napawa optymizmem , brzmi jak bieda Daj szansę go jeszcze ustawić. Gp 61 do latania akrobacji przestrzennej jest idealny. Przy wyjściu z zawisu ja lubie żeby model wyrywało do góry jak z procy- tego tu nie ma, ale tez jest na tyle mocy aby czuć się bezpieczne. Poza tym jest wyraźnie większą stabilność w zawisie niż w mx2. Mój gp 61 z falconem 24x9 kręcił o ile pamiętam 6700 rpm a powinien minimum 6900 rpm także powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 17 minut temu, koniorc napisał: Przy wyjściu z zawisu ja lubie żeby model wyrywało do góry jak z procy- tego tu nie ma To czego oczekujesz będziesz miał w modelu 2,7m , jak jak polatałem 2,7m i później się przesiadłem na 2,2m to pierwsze odczucie było takie że chyba mi silnik siada bo nie za bardzo dynamicznie ciągnie z zawisu model. Ale skoro piszesz że moc w GP-61 jest na bezpiecznym poziomie to jest OK , szczerze to wolał bym używać w modelu tego silnika GP-61 , do mocniejszego silnika nie za wiele trzeba było dopłacić , ale to się wiązało z dwoma cylindrami , dwoma tłumikami i model warzył by 10kg. Jak GP-61 pociągnie ten model podobnie lub nie wiele gorzej niż DLE-55 model Mx-a , to będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 15 godzin temu, enter1978 napisał: opis możliwości silnika nie napawa optymizmem , brzmi jak bieda. w tej wielkości modelach od dawna ludzie latają na DA70 lub GP76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Godzinę temu, diabolo napisał: w tej wielkości modelach od dawna ludzie latają na DA70 lub GP76 Zapewne masz rację , ja chciałem przyoszczędzić bardziej na finansach niz na wadze , szczególnie że silnik kupiłem po jednym sezonie i to nie za wiele używany , ale za połowę ceny nowego. Gdybym miał zapłacić pełną kwotę za ten silnik tak jak kosztuje w sklepach to na pewno nie zdecydował bym się na niego tylko celował w mocniejszą jednostkę. A tym sposobem mam silnik za niewygórowane pieniądze ale jeśli chodzi o moc to coś czuję że będę narzekał. No nic sie nie dzieje , sezon przelatam, jak nie będzie spełniał oczekiwań to go na następny sezon zmienię. Na razie mam mieszane uczucia bo nim nie latałem, a jak się przelecę to wszystko się wyjaśni, może akurat będzie tak że dupy mocą nie będzie urywał ale w dostateczny sposób będzie sobie radził z modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Działam dalej, dziś okleiłem drugi ster wysokości z statecznikiem więc mam ogon oklejony. Jeszcze bym wkleił zawiasy i dźwignie , ale nie mam żywicy , paczka w drodze powinna jutro być. Za to przykręciłem silnik , trochę doszlifowałem wręgę bo kolidowała z króćcem paliwowym , i dźwignią ssania , i jeszcze trzeba doszlifować pod popychacz gazu. Ogólnie od jutra będę go powoli wyposażał , przyjdzie linka na ster kierunku, snapy, to sobie ster uruchomię , przyjdą koła , kołpak śmigła, zacznę rozbierać Mx-a bo będzie dawcą serw , układu paliwowego i tłumika. Sama fajna robota przede mną , więc mam zamiar ten etap wykorzystać i sie dobrze bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Robota idzie ostro do przodu. Moduł zapłonowy dajesz na górze? Ja dałem z boku bo maski nie mogłem inaczej nałożyć. Możesz od razu skrócić cięgno od ssania żeby nie obijało się o maskę. Ten silnik szczególnie przy docieraniu szarpie lewą stroną modelu u mnie powodowało to takie kłopoty: 1. Przy docieraniu odkręciła się dźwignia serwa od lewej lotki - przykręciłem śrubę dźwigni na klej. 2. Mam powerbox z lewej strony - przy docietaniu wypadła z niego wtyczka od serwa wysokości. Skróciłem oplot zabezpieczający kabel serwa tak aby mieć 5 cm kabla bez oplotu i przypiąłem wszystkie kable od serw w okolicy powerboxa. 3.Wyświetlacz od powerboxa dziwnie migał-odkręciłem go od płatowca i przykleiłem na 5 mm mikrogumy. 4.Odkręciła się śruba trzymającą lewe skrzydło - finał znasz :). 5. Nagminnie odkręcały się plastikowe śrubki mocujące kabinkę- dałem na słaby klej do śrub. Falcon był dobrze wyważony, trzeba dużo bardziej uważać na drgania niż przy dle 55. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi