model Opublikowano 8 Lutego 2024 Autor Opublikowano 8 Lutego 2024 Oczywiście że można by było tak zrobić,ale to nie na tym etapie tylko dużo wcześniej przed sklejaniem poszycia skrzydła, do tego rzeźba w żeberku głównym ze sklejki itp. Szkoda zachodu ? to tylko małe 1:12, dużo szybciej było zrobić tak jak jest teraz, myślę że jest znośnie ( ma działać a estetyki i tak w powietrzu nie będzie widać) ?
jarek996 Opublikowano 8 Lutego 2024 Opublikowano 8 Lutego 2024 Fw190A-8 「ユニバーサルウィング」 ウィークエンドエディション (プラモデル) 塗装1 (1999.co.jp) 1
Andrzej Klos Opublikowano 8 Lutego 2024 Opublikowano 8 Lutego 2024 Mozna tez zastanowic sie nad zdobycznym malowaniem... 3
jarek996 Opublikowano 9 Lutego 2024 Opublikowano 9 Lutego 2024 Zdobyczne to mozna malowac SPITY i MUSTANGI. FOKA ma byc "ukrzyzowana" ?
model Opublikowano 9 Lutego 2024 Autor Opublikowano 9 Lutego 2024 No raczej jednak skłaniam się ku malowaniu naszych zachodnich sąsiadów bądź frontu wschodniego, nam coś w zanadrzu do przewertowania i wyboru ? Eduard ma dużo wzorów malowania ale jeśli ktoś coś jeśzcze chce zaproponować to śmiało. Panowie mamy większy problem, za oknem kiepska aura a foka prawie gotowa do oklejania japonką, nitrocellon odpada chyba że poczekamy do wiosny, jak otworze puszkę z nitro to mnie narzeczona z mieszkania wyrzuci ? Jakie macie propozycje na alternatywę nie śmierdzącą ? wiem że jest ezecote a jakieś inne lakiery akrylowe są do tego odpowiednie które mógłbym użyć ( gdzieś, kiedyś, coś Jerzy pisał o lakierze V3V ale nie pamiętam jaki dokładnie)
Nielot Opublikowano 10 Lutego 2024 Opublikowano 10 Lutego 2024 19 godzin temu, model napisał: nitrocellon odpada chyba że poczekamy do wiosny, jak otworze puszkę z nitro to mnie narzeczona z mieszkania wyrzuci ? Są oczywiście inne metody jednak obstał bym za tą z japonką i nitrocellonem, Wydaje mi się że będzie najlżejsza a modelik bardzo wdzięczny ale mały także i mniej tym lepiej. Z cellonem też trzeba uważać na wilgoć i mieć dobry rozcieńczalnik , unikniesz białych plam.
Andrzej Klos Opublikowano 11 Lutego 2024 Opublikowano 11 Lutego 2024 W dniu 10.02.2024 o 02:58, model napisał: No raczej jednak skłaniam się ku malowaniu naszych zachodnich sąsiadów bądź frontu wschodniego, nam coś w zanadrzu do przewertowania i wyboru ? Eduard ma dużo wzorów malowania ale jeśli ktoś coś jeśzcze chce zaproponować to śmiało. Panowie mamy większy problem, za oknem kiepska aura a foka prawie gotowa do oklejania japonką, nitrocellon odpada chyba że poczekamy do wiosny, jak otworze puszkę z nitro to mnie narzeczona z mieszkania wyrzuci ? Jakie macie propozycje na alternatywę nie śmierdzącą ? wiem że jest ezecote a jakieś inne lakiery akrylowe są do tego odpowiednie które mógłbym użyć ( gdzieś, kiedyś, coś Jerzy pisał o lakierze V3V ale nie pamiętam jaki dokładnie) Tutaj pisze, ze byc moze byly nawet FW190 z Polskimi szachownicami!!! https://www.nevingtonwarmuseum.com/captured-fw-190s.html 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. model Opublikowano 3 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 3 Stycznia Ile to już lat 😜 początek marzec 22r. A niby takie maleństwo, nie miej nareszcie ukończone, czeka na oblot 😁 Trochę danych Silnik duzalsky Eco V2 2312c 1150kv śmigło będzie składane graupner 10x5 wedle producenta na tym śmigle 1100g ciągu przy max 20.5A Regulator dualsky litle 22A Bateria dla stron 1300mah 40 c 3 serwa rower pro 90s ( lotki, klapy, wysokość) Waga do lotu 808 g Pow nośna jakieś 1154dm Obciążenie około 70g/dm Tyle z danych technicznych, ogólnie starałem się wszystko upchnąć przed SC ( krótki nos) co poskutkowało eleganckimi wyważeniem 👍 Silnik trochę na styk ale raczej powinien polecieć. Co do scenerii zdjęć to od razu przepraszam😜 Jeśli chodzi o wykończenie modelu to cóż powierzchnia tragedia, z racji tego że klejenie japonki na nitrocellon odpada, tym razem zastosowałem lakier akrylowy bezbarwny i wyszła kaszka plus zmarszczki japonki, do tego gęsta dobrze kryjaca farba italeri i efekt gotowy 😜 nie polecam. ( Model świeci się jak psu..... Ale spokojnie będzie cieplej to nałożymy warstwę polmatu tym razem spray i będzie cacy ) Co do kolorów i malowania to front wschodni 1943 pilot. Max Stotz Kolory góra rlm 70,71 dół rlm 76 11
Grifon Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia Naprawdę fajnie wyszedł, 70 g/dm przy pełnym pokryciu to naprawdę lekko, gratulacje!!!
pietrku Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia Zmień nazwę na A-5. Co nie będzie ujmą 😀. Bo A-5 w niektórych osiągach był lepszy od A-8. A na froncie wschodnim był myśliwcem o najlepszych osiągach w tym czasie na średnich i małych wysokościach. Konkurował tylko z Bf109G 🙂. A-8 już był troszkę przeciążony. Dlatego próbowali wprowadzić A-9 z mocniejszym silnikiem.
model Opublikowano 3 Stycznia Autor Opublikowano 3 Stycznia 52 minuty temu, Grifon napisał: Naprawdę fajnie wyszedł, 70 g/dm przy pełnym pokryciu to naprawdę lekko, gratulacje!!! Dzięki 😁 ale nie wiem, trochę cegiełkowaty, może jest to spowodowane złudzeniem, bo rozpiętość to tylko 89 cm. 30 minut temu, pietrku napisał: Zmień nazwę na A-5. Co nie będzie ujmą 😀. Bo A-5 w niektórych osiągach był lepszy od A-8. A na froncie wschodnim był myśliwcem o najlepszych osiągach w tym czasie na średnich i małych wysokościach. Konkurował tylko z Bf109G 🙂. A-8 już był troszkę przeciążony. Dlatego próbowali wprowadzić A-9 z mocniejszym silnikiem. Tak jest masz rację, a FW to mój ulubiony sprzęt z okresu 2 wojny światowej, sama bryła modelu to A8, malowanie z A5, kabina D9 no ale to dla wtajemniczonych 😜. Jak dla mnie największy urok jest w A8, a dokładniej profilowanie maski karabinów w kadłubie, nie można się napatrzeć 😜 a to tylko model. Ps. Jak coś to z czystym sumieniem polecam plany z których budowałem, wszystko fajnie spasowanie i odwzorowanie co do oblotu to się jeszcze okaże.
pietrku Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia Sylwetka jest ta sama od A-5 do A-8. Silnik też ten sam. Dlatego zaczęły się obciążenia. Przez dodawanie uzbrojenia. Stąd różne systemy wspomagania. Ogólnie podziw dla robiących modele z WWII.
merlin71 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia No dobra, jak gotowy to na lotnisko go, i w górę! Kiedy oblot? Tylko film skręć, co by się nie działo... Oczywiście trzymam kciuki żeby wszystko poszło dobrze. 1
model Opublikowano 5 Stycznia Autor Opublikowano 5 Stycznia Jak najbardziej oblot będzie tylko gorzej z czasem😜 no i jeszcze trzeba by podszkolić pilota w pilotażu ( długa przerwa od latania w dalszym ciągu) nie mniej oczywiście dam znać jak tylko FW znajdzie się w powietrzu 👍 Teraz bierzemy się za Tempest a 😁
Rekomendowane odpowiedzi