PiotrSzmagier Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Witam, dostałem dziś paczkę, więc się chwalę, zaczynam nowy projekt, który jest dla mnie sporym wyzwaniem 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Stiletto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 10 minut temu, kesto napisał: Stiletto? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Piotrze , bardzo dobra decyzja. Będziesz zadowolony. Pozdrawiam świątecznie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Klasyka w najlepszym wydaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Mam dwie opcje napędu dla niego, OS MAX 46LA z gaźnikiem uwięziowym, lub Moki M10 8,5ccm, mam dylemat co wsadzić do niego, bo myślałem na początku o OS maxie , ale doszły mnie słuchy że lepiej Mokiego wsadzić i trochę zgłupiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Moki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Moki,zdecydowanie.OS a zwłaszcza seria LA nie grzeszy mocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Piotrze , rozpocznij budowę od skrzydła i statecznika poziomego ze sterem . jak dojdziesz do budowy kadłuba to wtedy podejmiesz decyzję ,który silnik. Porównaj sobie dane techniczne obu silników, ich wagę z tłumikiem. Weź również pod uwagę ich dostępność na rynku jak by coś się przytrafiło ( kraksa). Wtedy wybierzesz optymalny napęd. Zapytaj Krzysztofa na czym lata takim samym modelem. Sukcesów życzę. Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 8 minut temu, sylkub napisał: Piotrze , rozpocznij budowę od skrzydła i statecznika poziomego ze sterem . jak dojdziesz do budowy kadłuba to wtedy podejmiesz decyzję ,który silnik. Porównaj sobie dane techniczne obu silników, ich wagę z tłumikiem. Weź również pod uwagę ich dostępność na rynku jak by coś się przytrafiło ( kraksa). Wtedy wybierzesz optymalny napęd. Zapytaj Krzysztofa na czym lata takim samym modelem. Sukcesów życzę. Pozdrawiam Taki jest plan, skrzydło, statecznik i dopiero kadłub. Krzysztof z tego co widzę, napisał na początku swojej relacji - instrukcji, że model jest zaplanowany pod OS Maxa 46FX, który jak pisał jest za mocny do tego modelu. Finalnie z tego co wyczytałem Stiletto z relacji latał z silnikiem .40 Tak myślę, jeżeli zmieścił bym się w wadze założonej w projekcie - około 1250g to ten mój silnik 46LA będzie zupełnie wystarczający. Moki z tłumikiem waży 385g i musiał bym pod niego zwężać listwy łoża do 7mm, o dostępności części nie wspomnę. Os max 46LA z tłumikiem waży 347g i będzie pasował perfekto, a części są do niego jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Jako że jestem świeżak w robieniu modeli tego kalibru, proszę o poradę, które linki użyć na wyprowadzenie linek ze skrzydła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Jedne i drugie będą ok.Możesz też użyć drutu z migomatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Grzesiek napisał: Jedne i drugie będą ok.Możesz też użyć drutu z migomatu. Dzięki, ale dla własnego spokoju, muszę je przetestować, jaką mają wytrzymałość. Na drucie robiłem wyprowadzenia w ostatnich dwóch modelach i doszedłem do wniosku że nie do końca jest to praktyczne, Można łatwo to uszkodzić przy przemieszczaniu modelu np: w transporcie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Sylwek robi z linki jubilerskiej.Mialem okazję go poznać i porozmawiać.Podpytaj jego jakiej grubosci i jak zarabia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj-tech Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Witam. Ja robię z linki jubilerskiej 0,8mm ale ona jest pokryta tworzywem sztucznym i faktyczna średnica linki metalowej wynosi 0,6mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Pierwsze suche przymiarki, całkiem przyjemnie się do składa, części pasują do siebie idealnie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Super, działaj - kibicuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Ja też robię z linki jubilerskiej 0,8 mm. Przetestowałem i zerwałem przy ok 18 kg i to w miejscu wykonania pętelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zrobiłem test linki miracle z posta powyżej, zerwała się przy 22-23kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Rozumiem że to statyczny test...? Bo jeśli kinetyczny to linka jest 20 razy za wytrzymała. Jeszcze grubość tych linek jak byś podał to by było fajnie bo byśmy wiedzieli jakie siły na SK występują w modelach RC bo Ciężko to zmieżyć a linki miracle wytrzymują. Mało tego serwa wsadza się tam po 50-70 kg na cm . A linki dalej dają radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi