kuba r. Opublikowano 18 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Cześć, czy macie jakiś patent na takie wyrobione mocowanie statecznika poziomego w modelu DLG? Nie było tak żadnej wstawki i obecnie śruba statecznika trzyma się chyba właściwie tylko na dolnym poszyciu. Myślałem o jakiejś tulejce, albo podkładce, ale może są na to lepsze rozwiązania. Pozdrawiam, Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 18 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 18 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Najprościej , zaklej otwory od spodu taśmą i uzupełnij od góry mieszanką żywicy z aerosilem . Po utwardzeniu mieszanki , wywiercisz nowe otwory . Tylko, po co są tam aż 2- śruby mocujące . Wystarczyłaby, 1 śruba + kołek ustalający 3mm węglowy . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 20 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 Tulejka byłaby chyba najprostsza, tylko skąd taką wziąć? Ręczne wiercenie może nie pójść po mojej myśli -> coś będzie krzywo, itp., ale jest to opcja w teorii prosta i skuteczna. Jeśli chodzi o to dlaczego są dwie śruby to nie wiem, pytanie do producenta Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 20 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 Godzinę temu, kuba r. napisał: skąd taką wziąć? https://modelemax.pl/pl/sruby-plastikowe/9729-tuleja-do-sruby-plast-m38-mm-1-sztuka- https://modelemax.pl/pl/sruby-plastikowe/10697-tuleja-do-sruby-plast-m25-mm-1-sztuka- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 20 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 To jest chyba M3, ale z tego co widzę też mają, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 22 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2022 ja to zalewam CA, żywica za długo schnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 22 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2022 Można wykorzystać przelotkę mosiężną od dużego serva lub dwie z góry i od spodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 22 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2022 W dniu 18.09.2022 o 19:56, Artur Lis napisał: Tylko, po co są tam aż 2- śruby mocujące . Wystarczyłaby, 1 śruba + kołek ustalający 3mm węglowy . Nie wystarczyłby Zamiana śrub z metalowych na nylony, plus dwie nylonowe tulejki nawet masowo nie wyszłaby źle. PS. To Albatros? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 23 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 A właśnie, przecież śruby też można zmienić, dzięki Tak, Albatros, da się poznać po samym stateczniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 Wykoannie , cieszę się ze ci służy a ja ubolewam ze go sprzedałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 26 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Służy, służy. Lata fajnie, jedynie ten demontaż skrzydła jest upierdliwy - raz go złożyłem i nie rozkładam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 28 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 W dniu 22.09.2022 o 18:40, Rafal B. napisał: ja to zalewam CA, żywica za długo schnie ? CA nie stopi rdzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 29 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 Dobre pytanie, jeżeli rdzenie są rohacelowe to nie jak styrodurowe to tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 29 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 Ja w Albatrosie wklejałem w skrzydło dźwigienki na CA w żelu; sprężynki w stateczniki również na CA i nic nie wyżarło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 29 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 W dniu 28.09.2022 o 19:21, kuba r. napisał: CA nie stopi rdzenia Proponuję zastosować Poxipol. Bez względu na to z czego jest rdzeń , nie będzie problemu. No może poza masą spoiny co przy usterzeniu modelu F3K może mieć znaczenie. Trzeba dać minimalną ilość kleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 30 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 Gdzieś na półce widziałem Poxipol przezroczysty 10-cio minutowy, pewnie z niego skorzystam. Plus jest taki, że jest jeszcze kilka minut żeby wszystko ustawić, z CA trzeba się bardziej streszczać, albo najpierw ustawić, a potem zalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 30 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 7 godzin temu, kuba r. napisał: Gdzieś na półce widziałem Poxipol przezroczysty 10-cio minutowy, pewnie z niego skorzystam. Plus jest taki, że jest jeszcze kilka minut żeby wszystko ustawić, z CA trzeba się bardziej streszczać, albo najpierw ustawić, a potem zalać. To prawda: klejąc na Poxipol spokojnie sobie wszystko ustawisz ale też nie trzeba bardzo długo czekać na związanie kleju. Czasu jest w sam raz.Jeśli masz przezroczysty klejenie jest mało widoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 3 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 W dniu 22.09.2022 o 21:47, Czaro napisał: Nie wystarczyłby Zamiana śrub z metalowych na nylony, plus dwie nylonowe tulejki nawet masowo nie wyszłaby źle. PS. To Albatros? Trzeba się bronić ? W mojej konstrukcji Dzidy f3f statecznik V przykręcany jedną śrubą M3 + kołek węglowy centrujący . Pokazuje dla przykładu ze cała V-ka jest robiona ,styropian fornir + jeszcze w niej mam serwa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 4 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Ogromnie się cieszę, że w Twojej Dzidzie to działa. Gratuluję. Ale Twój statecznik o grubości 8-10mm w technologii styro-fornir to konstrukcyjnie zupełnie coś innego, niż 5mm ultralekki statecznik do DLG z pianki i 2 warstw węgla 20-tki. To mechanicznie zupełnie inaczej pracuje. W kadłubie do Albatrosa są wklejone dwa gwinty na końcach pylona, nie ma gwintu centralnie. A dodatkowo dynamika startu DLG jest na tyle wyjątkowa, , a co za tym idzie obciążenia konstrukcji, że nie odważyłbym się porównywać do tego żadnego innego szybowca. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi