Skocz do zawartości

"Wyrobione" mocowanie statecznika poziomego w modelu DLG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

czy macie jakiś patent na takie wyrobione mocowanie statecznika poziomego w modelu DLG? Nie było tak żadnej wstawki i obecnie śruba statecznika trzyma się chyba właściwie tylko na dolnym poszyciu.

Myślałem o jakiejś tulejce, albo podkładce, ale może są na to lepsze rozwiązania.

image.thumb.jpeg.2d1a8e886c665642c83ba7d89ffc2da0.jpeg

Pozdrawiam,

Kuba

Opublikowano

Najprościej , zaklej otwory od spodu taśmą i uzupełnij od góry mieszanką żywicy z aerosilem . 

Po utwardzeniu mieszanki , wywiercisz nowe otwory . 

Tylko, po co są tam aż 2- śruby mocujące .

Wystarczyłaby, 1 śruba  + kołek ustalający 3mm węglowy .

• Lubię to 1
Opublikowano

Tulejka byłaby chyba najprostsza, tylko skąd taką wziąć? Ręczne wiercenie może nie pójść po mojej myśli -> coś będzie krzywo, itp., ale jest to opcja w teorii prosta i skuteczna.

Jeśli chodzi o to dlaczego są dwie śruby to nie wiem, pytanie do producenta :)

Kuba

Opublikowano
W dniu 18.09.2022 o 19:56, Artur Lis napisał:

Tylko, po co są tam aż 2- śruby mocujące .

Wystarczyłaby, 1 śruba  + kołek ustalający 3mm węglowy .

Nie wystarczyłby :)

Zamiana śrub z metalowych na nylony, plus dwie nylonowe tulejki nawet masowo nie wyszłaby źle.

PS.

To Albatros?

Opublikowano

Służy, służy. Lata fajnie, jedynie ten demontaż skrzydła jest upierdliwy - raz go złożyłem i nie rozkładam :P

Opublikowano
W dniu 28.09.2022 o 19:21, kuba r. napisał:

CA nie stopi rdzenia

Proponuję zastosować Poxipol.

Bez względu na to z czego jest rdzeń , nie będzie problemu. 

No może poza masą spoiny co przy usterzeniu modelu F3K może mieć znaczenie.

Trzeba dać minimalną ilość kleju.

Opublikowano

Gdzieś na półce widziałem Poxipol przezroczysty 10-cio minutowy, pewnie z niego skorzystam. Plus jest taki, że jest jeszcze kilka minut żeby wszystko ustawić, z CA trzeba się bardziej streszczać, albo najpierw ustawić, a potem zalać.

Opublikowano
7 godzin temu, kuba r. napisał:

Gdzieś na półce widziałem Poxipol przezroczysty 10-cio minutowy, pewnie z niego skorzystam. Plus jest taki, że jest jeszcze kilka minut żeby wszystko ustawić, z CA trzeba się bardziej streszczać, albo najpierw ustawić, a potem zalać.

To prawda: klejąc na Poxipol spokojnie sobie wszystko ustawisz ale też nie trzeba bardzo długo czekać na związanie kleju. Czasu jest w sam raz.Jeśli masz przezroczysty klejenie jest mało widoczne.

Opublikowano
W dniu 22.09.2022 o 21:47, Czaro napisał:

Nie wystarczyłby :)

Zamiana śrub z metalowych na nylony, plus dwie nylonowe tulejki nawet masowo nie wyszłaby źle.

PS.

To Albatros?

Trzeba się bronić ?

W mojej konstrukcji Dzidy f3f statecznik V przykręcany jedną śrubą M3 + kołek węglowy  centrujący .

Pokazuje dla przykładu ze cała V-ka jest robiona ,styropian fornir + jeszcze w niej mam serwa .

DSCN0373.JPG

DSCN0374.JPG

DSCN0376.JPG

DSCN0378.JPG

DSCN0199.JPG

Opublikowano

Ogromnie się cieszę, że w Twojej Dzidzie to działa. Gratuluję. Ale :D

Twój statecznik o grubości 8-10mm w technologii styro-fornir to konstrukcyjnie zupełnie coś innego, niż 5mm ultralekki statecznik do DLG z pianki i 2 warstw węgla 20-tki. To mechanicznie zupełnie inaczej pracuje.

W kadłubie do Albatrosa są wklejone dwa gwinty na końcach pylona, nie ma gwintu centralnie. A dodatkowo dynamika startu DLG jest na tyle wyjątkowa, , a co za tym idzie obciążenia konstrukcji, że nie odważyłbym się porównywać do tego żadnego innego szybowca.

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.