kesto Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 W dniu 15.10.2022 o 14:04, jarek996 napisał: Na moje nieszczescie on chyba planuje jedna polska , z rumunskim przodem ? Taki polsko-rumuński, niskobudżetowy FW-190? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 22 godziny temu, stan_m napisał: Ukazała się świetna książka pt. "Konstruktor" w postaci autoryzowanych wywiadów z mgr inż. Andrzejem Frydrychewiczem. I są tam opisy z czego składał się Kruk albo Iskierka albo Mrówka albo LALA-1. Jako, że "byłem blisko" niektórych projektów - mogę polecić do przeczytania, zwłaszcza inżynierom z branży. Tak mam ta ksiazke i przeczytalem pol roku temu. Troche smutna bo wynika z niej, ze przemyslu lotniczego w Polsce juz praktycznie nie ma. Ale mam nadzieje, ze Flaris bedzie produkowany i trzymam kciuki za upor i wytrwalosc wlasciciela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 W dniu 10.10.2022 o 13:39, Andrzej Klos napisał: Ciekawy samolot ale jakbys zrobil np TS8 Bies to byloby wieksze zainteresowanie. I kto wie, moze zostalbys swiatow gwiazda modelarstwa tak jak jeden z naszych kolegow po zrobieniu PZL23 Karas ?. No widzisz Andrzej bo trzeba zrobić coś co będzie się podobało obcym nacjom no i najważniejsze żeby bardzo dobrze latało . nie jest sztuką powielać jakieś gotowe wycinanki. Karaś bardzo podoba się modelarzom z zachodniej Europy , oni mają przesyt sztampowych messerschmitów , Spitfire czy też corsarzy albo FW , tego jest zawalenie na rynku a Karaś jest tylko jeden , no dwa mój i ten ktory dałem Piotrkowi W dniu 6.10.2022 o 18:09, pepcio 11 napisał: Oglądając relację z "Warbirds VI Lotnisko SKM Bobrowniki-23 lipca 2022r." zauważyłem model samolotu CR714C1 Cyclone. Dla mnie to wielka, miła niespodzianka , że wreszcie pojawił się na lotnisku model tego samolotu. Myślałem ,że mój to jedyny jaki powstał ( po kraksie został odbudowany jako model statyczny). Czy jest szansa aby konstruktor tego modelu ujawnił się na forum i coś więcej o tym swoim dziele opowiedział. Może ma ktoś kontakt z tym Panem. Warbirds VI - Lotnisko SKM Bobrowniki - 23 lipca 2022r. - Bing video Jak ja go budowałem to niewiele publikacji było na jego temat. Był tak paskudny w eksploatacji ,że nawet Francuzom zabroniono na nim latać. Polakom to nie przeszkadzało. Mieli nawet dzięki nim zestrzelenia. Dzisiaj jest do obejrzenia w ML w Krakowie. W dzierżawie od Finów. Jestem fanem tego samolotu dlatego ciekawi mnie każda historia łącznie z właściwościami lotnymi modeli. To model jednego z moich Austryjackich przyjaciół, Simona Werby który przyjechał na piknik na moje zaproszenie , niestety model został skasowany (awaria elektroniki) ale kolega który ma kanał na You Tube związany z zabytkami nieba zdążył jeszcze zrobić relację o tym modelu . Powinien wstawić to na swój kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 3 godziny temu, Iras 11 napisał: No widzisz Andrzej bo trzeba zrobić coś co będzie się podobało obcym nacjom no i najważniejsze żeby bardzo dobrze latało . nie jest sztuką powielać jakieś gotowe wycinanki. Karaś bardzo podoba się modelarzom z zachodniej Europy , oni mają przesyt sztampowych messerschmitów , Spitfire czy też corsarzy albo FW , tego jest zawalenie na rynku a Karaś jest tylko jeden , no dwa mój i ten ktory dałem Piotrkowi ... Male sprostowanie Irek. Ja nie mialem na mysli aby komus na Zachodzie, czy nawet Wschodzie sie podobalo. Chodzi mi tylko cos innego, orginalnego. A jest tego jeszcze troche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 16 godzin temu, Andrzej Klos napisał: Male sprostowanie Irek. Ja nie mialem na mysli aby komus na Zachodzie, czy nawet Wschodzie sie podobalo. Chodzi mi tylko cos innego, orginalnego. A jest tego jeszcze troche. Andrzej wszystko dobrze tylko po co ta przycinka o gwiazdorzeniu , zawsze byłem i jestem i będę za budowaniem modeli oryginalnej konstrukcji , nie tuzinkowych i na ile mi zdrowie pozwoli będę projektował i budował modele samolotów których nikt na świecie nie odważył się zbudować . jestem trochę zażenowany ale może to przyczyna że jestem trochę kontrowersyjny i dużo pseudo modelarzy mnie nie lubi więc karaś też im się nie podoba mimo że jest wykonany dobrze i co najważniejsze lata , bardzo dobrze lata.Wielu próbowało wykonać ten model ale ci co chcieli zrobić jego w jak najbardziej przybliżonej formie do oryginału niestety okazywało się że zrobili nieloty , było zaś kilka modeli które faktycznie latały ale do karasia było im daleko.Nikt z Polskich gryzipiórków nie miał ochoty opisać tego modelu jedynie zagraniczne czasopisma modelarskie zainteresowały się tym i to najbardziej wkurza , nie jestem szczęśliwy że oni to opisali lecz zły że nasi ponoć propagatorzy polskiego lotnictwa mają to w D........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Irusiu, jaka przycinka? To byl komplement. A kto i dlaczego mowi, ze Karas to nielot? Czy to ci sami co mowia, ze PZL130 Orlik tez nielot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 23 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 W dniu 17.12.2022 o 13:54, Iras 11 napisał: będę projektował i budował modele samolotów których nikt na świecie nie odważył się zbudować . Też tak mam i cieszę się, że nie tylko ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 23 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 Wczoraj przeszedlem na emeryture i mam zamiar dolaczyc. Wprawdzie nie na Waszym poziomie ale zawsze cos... Moj Wilk wkrotce ruszy na nowo. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 24 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2022 17 godzin temu, Andrzej Klos napisał: Wczoraj przeszedlem na emeryture Gratulacje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2022 Andrzej- witaj w klubie! Ciekaw jestem, czy też dojdziesz do wniosku, że czas to miałeś wcześniej, a teraz pomimo wejścia w ten szacowny stan, jest go za mało- u mnie tak właśnie się stało, spodziewałem się czegoś odwrotnego. Ale nie narzekam- na pewno można wstawać trochę później? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2022 3 godziny temu, zbjanik napisał: na pewno można wstawać trochę później? Pozniej? To dlaczego kiedys juz o 5.55 rano, EMERYCI stali pod kioskami ruchu? Myslalem, ze oni NIE moga dlugo spac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2022 To kiedyś- dzisiaj emeryci są docenieni... Tworzą elektorat, mogą sobie poleżeć. Ale sorry, nie chciałem o polityce, nie psujmy atmosfery Świąt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2022 5 godzin temu, zbjanik napisał: Andrzej- witaj w klubie! Ciekaw jestem, czy też dojdziesz do wniosku, że czas to miałeś wcześniej, a teraz pomimo wejścia w ten szacowny stan, jest go za mało- u mnie tak właśnie się stało, spodziewałem się czegoś odwrotnego. Ale nie narzekam- na pewno można wstawać trochę później? Chyba masz racje: Nie mam pojecia jak ten czas ucieka na emeryturze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi