Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ahaweto Opublikowano 27 Listopada 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 Zapewne niejeden z nas zaczynał swoją przygodę z modelarstwem od klejenia modeli kartonowych. Mam na myśli moje pokolenie, w tej chwili 60+. Dla dzieci był "Miś" mający środkowe kartki z jakąś wycinanką, a dla zaawansowanych był "Mały modelarz". Zapraszam kolegów do prezentacji w tym temacie swoich, może jeszcze zachowanych modeli kartonowych, mogą być prezentowane również zdjęcia wykonanych modeli. Prezentację swoich modeli kartonowych zacznę od pokazania mojego kartonowego "planktonu" czyli modeli kolejowych w skali HO 1:87. Modele te zostały wykonane bardzo dawno czyli w okresie kiedy nie musiałem jeszcze nosić okularów ? Jako podstawę wykorzystałem torowisko od kolejek Piko. Z pudełkiem zapałek. cdn... 12 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 Mój pierwszy karton to MM - P 11 C z 1986 r. Miałem wtedy 9 lat ? Traktuję to jako mój początek modelarstwa. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 Kleiłem, kleiłem. Miałem między innymi MiG-23 i F-117, Zero. Nie dotrwały do czasów obecnych. Nadal mam dużo nie sklejonych MM, GPModel itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. merlin71 Opublikowano 27 Listopada 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 Brawo! Bardzo ładne modele. Jedynie ten elektrowóz wygląda trochę "płasko". Też kleiłem dużo kartonowych modeli jako nastolatek. Głównie samoloty jednak. Trochę okręty, pojazdy... Co tam się trafiło. Nie mam już tych modeli, ale sentyment do Małego Modelarza pozostał... Sporo jeszcze leży do zrobienia, z nadzieją że może jeszcze kiedyś... I jak widzę jakiś ciekawy egzemplarz to nie mogę się oprzeć żeby nie kupić. Przepraszam za nieścisłość, właśnie otrzymałem informację od brata, a właściwie przypomnienie, że jeszcze jeden z moich kartoniaków ocalał i jest u niego. P-24 z MM. Pewnie dla tego że był cały na nowo malowany, zabezpieczyło to pewnie troszkę. Choć już lekko pokiereszowany. A to ostatni mój zakup: Wydanie specjalne, a kupiłem min. dlatego: Być może komuś troszke pomogło... 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horn3t Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Adam brawo bardzo ładna kolekcja, moje "kartonówki" a maiłem tego wiele zostały w SCHPTWL w Oleśnicy gzie w latach osiemdziesiątych pracowałem z Michałem Grabowskim wówczas oficerem-wykładowcą w szkole chorążych oraz projektantem wielu modeli kartonowych. Pamiętam jak rysował model kartonowy MIG-29 na podstawie plastikowego modelu w 1/72 firmy ESCI oraz dokumentacji własnej wówczas jeszcze mocno "tajnej" bo ten samolot wchodził dopiero na uzbrojenie w naszym lotnictwie. Pierwsze rysunki powstawały podczas tygodniowych nudnych odpraw całego personelu szkoły na auli. Kawał historii mojej i nie tylko szkoda, że mi choroba sponiewierała głowę i dużo z pamięci uleciało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Maciej.j Opublikowano 29 Listopada 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 Witam Dołacze zdjęcia modelu kartonowego.To wydawnictwo zetka.skala dla....zegarmistrzów.Model w oryginale bardziej efektowny.I pod tym linkiem autor projektu. Papírové modelářství CZ • Zobrazit téma - "Zetka" Z 18 / vlastní tvorba / 1:43 / HOTOVO (papirovemodelarstvi.cz) 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 Dla lubiących miniaturowe modele z kartonu podsyłam linka do ciekawej strony https://exclusive-models.org/#/models/17 https://exclusive-models.org/#/models/14 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ahaweto Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 P. Michała Grabowskiego poznałem na konkursie w Oleśnicy. Spotykaliśmy się również na innych konkursach. Był szefem i projektantem modeli wydawnictwa Moje Hobby. Samoloty współczesne, bardzo dobrze opracowane. Niestety wydawnictwo już nie działa, ale można jeszcze kupić jego modele. Mam wycinankę samolotu Lancer B1. Po sklejeniu to kawał maszyny, widziałem na konkursach. Dzisiaj zaprezentuję brytyjski współczesny lekki czołg rozpoznawczy "Scorpion". Wydawnictwo "Modelik", skala 1:25 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 Alkett schwere minenraumer. Wydawnictwo "Modelik" skala 1:25 Model bardzo ciekawy choć bryła kadłuba prosta. Koła w modelu są obrotowe ale nie są osadzone na osi (patyczek) tylko na pierścieniu z pogrubionego kartonu którego średnica jest trochę mniejsza od centralnej części koła. Na obwodzie koła mają wahliwie osadzone "buty-stopy" w oryginale wypełnione były betonem. Napęd skrętu tylnego koła był przekazywany łańcuchem. Pojazd nie spełnił pokładanych nadziei gdyż wykonano tylko dwa prototypy. cdn... 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horn3t Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 Ten traktor pancerny dziwoląg jakich mało, a swoja drogą może warto by coś posklejać z kartonu dla odświeżenia i przypomnienia młodych lat i pokazać tu lepiej czy mniej lepiej polepione ale chyba warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 17 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Modele sklejałem w "standardzie" czyli tak jak projektant przewidział, bez waloryzacji która jest już wyższą szkołą jazdy. Mnie samego korci żeby coś jeszcze skleić. BTR 80 Wydawnictwo "Modelik" skala 1:25 Jest to pierwsze wydanie, za te "pastelowe" kolory skrytykowano wydawcę. W drugim wydaniu model miał już "normalne" wojskowe kolory. cdn... 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horn3t Opublikowano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Fajny BTR co do kolorków się nie wypowiadam bo nie jestem fanatykiem "autentyków" bo czegoś takiego nie ma, po nowym roku chce spróbować czegoś z kartonu ale mam strach bo z 30 lat nic nie robiłem ale pewnie będzie to samolot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koriolan2 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Super model. Miło popatrzeć i od razu w głowie kłębi się myśl żeby samemu spróbować choć nie sklejałem kartonówek ze 40 lat. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 21 godzin temu, ahaweto napisał: Modele sklejałem w "standardzie" czyli tak jak projektant przewidział, bez waloryzacji która jest już wyższą szkołą jazdy. Mnie samego korci żeby coś jeszcze skleić. BTR 80 Wydawnictwo "Modelik" skala 1:25 Jest to pierwsze wydanie, za te "pastelowe" kolory skrytykowano wydawcę. W drugim wydaniu model miał już "normalne" wojskowe kolory. cdn... Faje te kolorki, takie trochę rysunkowe/komiksowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Ostatnio wnuk wyszperał u mnie trochę niesklejonych starych "Małych Modelarzy" i spodobał mu się lotniskowiec?. Spróbuję z nim go posklejać?. Jako, że takie rzeczy robiłem pół wieku temu mam parę pytań do kolegów klejących "kartonówki". Jakim klejem to teraz kleić aby to chwytało szybko bez brudzenia i smrodu? Ja kleiłem to budaprenem. Jednak ze względu na trujący zapach odpada. Druga sprawa to. Czym kształtujecie karton po łuku aby nie był zdeformowany ( powstające małe krawędziowe załamania)? Czy macie namiary na rysunek wykonania mini walcarki do kartonu? Kształtowanie łuku na krawędzi stołu nie do końca jest trafne (tak do tej pory kiedyś robiłem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ahaweto Opublikowano 20 Grudnia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 Każdy kto kleił kartonówki ma zapewne swoje metody klejenia i preferuje swoje sprawdzone kleje. Pominę moje początki i opiszę swoje doświadczenia w tej dziedzinie. Do podklejania tekturą dużych jak i małych części używam butaprenu, kleje na bazie wody (Wikol) nie nadają się gdyż rozmiękczają i fałdują karton na którym są drukowane części. Butapren śmierdzi to fakt ale wystarczy wietrzyć pomieszczenie. Bardzo szybko zrezygnowałem ze sklejek które są dorysowane do części, kleję na styk, później wpadłem na pomysł aby rozcinać siatki elementów na poszczególne części. Zdecydowanie więcej pracy i w niektórych bardziej skomplikowanych częściach trzeba numerować krawędzie. Przed sklejeniem, krawędzie detalu malowałem tuszem kreślarskim aby nie było widać białej krawędzi kartonu. Kleję również butaprenem (szybkość) a od wewnętrznej strony wzmacniam Wikolem, taką cienką spoiną coś na wzór spawania lub w przypadku większych elementów dopasowaną od wewnątrz sklejką. Dzięki temu gotowe elementy mają prawidłowy kształt. W modelu BTR spójrzcie na peryskopy. Kleju Wikol używam do przyklejania części, nie należy przesadzać z ilością kleju. Wyciekający nadmiar kleju nie wygląda estetycznie. Butapren butaprenowi nie jest równy. Kiedyś kupiłem taki "rozwodniony"? który nawet po trzykrotnym naniesieniu na część nie pozwalał na dobre sklejenie detalu z tekturą. Teraz można dostać butapren transparentny, kiedyś takiego nie było ale osobiście nie testowałem go jeszcze. Klejów typu CA nie używałem do klejenia modeli kartonowych. Kształtowanie kartonu po łuku zawsze robiłem na krawędzi stołu. W moim stole ta krawędź nie była ostra, należy jeszcze zwrócić uwagę jak są ułożone "słoje" w kartonie względem kierunku zwijania, no i trzeba to robić z wyczuciem małymi etapami. Jak pojechałem na pierwszy konkurs okazało się że mimo iż model był sklejony dobrze i czysto to malowane tuszem kreślarskim krawędzie nie są zgodne z regulaminem. Model tracił dużo punktów i szanse na medalową pozycję. Wg. regulaminu krawędzie muszą byś malowane kolorem takim jak dana część. Przy modelu wojskowym malowanym jednolicie jest to proste a le już model z kamuflażem wielokolorowym wymaga stosowania kilku kolorów. Do tego celu używałem szkolnych farbek wodnych, farb Pactra,Valejo rozrzedzanych 95% spirytusem. Wiem że szkoda ? ale efekt był bardzo dobry ? i wtedy moje modele zaczęły trafiać na podium. Sposób ten wyczytałem na forach kartoniarzy. W przyszłości zademonstruję te modele. 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 W dniu 19.12.2022 o 19:51, pepcio 11 napisał: Ostatnio wnuk wyszperał u mnie trochę niesklejonych starych "Małych Modelarzy" i spodobał mu się lotniskowiec?. Spróbuję z nim go posklejać?. Jako, że takie rzeczy robiłem pół wieku temu mam parę pytań do kolegów klejących "kartonówki". Jakim klejem to teraz kleić aby to chwytało szybko bez brudzenia i smrodu? Ja kleiłem to budaprenem. Jednak ze względu na trujący zapach odpada. Druga sprawa to. Czym kształtujecie karton po łuku aby nie był zdeformowany ( powstające małe krawędziowe załamania)? Czy macie namiary na rysunek wykonania mini walcarki do kartonu? Kształtowanie łuku na krawędzi stołu nie do końca jest trafne (tak do tej pory kiedyś robiłem). Ja polecam zapoznać się z tymi relacjami dla wszystkich modelarzy kartonowych oraz budową tego modelu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 Dzięki za te informacje. Bardzo pomocne. Modele sklejone dokładnie i tak czysto to dla mnie rewelacja.? Bardzo wysoka półka w tej dziedzinie. Mimo wszystko spróbuję! ☺️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi