Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 FW - 190 skala 1:6 napęd silnik żarowy Super Tiger G- 25. 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zanim zacząłem budować modele odrzutowców z napędem tunelowym i turbinowym , zakupiłem za granicą odpowiednie książki i zaprenumerowałem czasopisma ,aby czerpać z nich wiedzę jak budować , eksploatować i latać tymi modelami. Następnie drogą wyrzeczeń i oszczędności kupiłem impeler Ramtec i napęd w postaci silnika Os- Max 91 VRDF. Impeler osiągał 21 tysięcy obrotów i dawał ciąg statyczny 5 kg. Następnym krokiem był zakup planów modelu F-18 Hornet .Model był projektowany pod ten napęd. c.d.n. 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Lucjan jesteś kopalnią wiedzy, żywą historią pięknej pasji, jak dla mnie człowiekiem legendą! ??? Prosimy o więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 1 godzinę temu, Lucjan napisał: Zanim zacząłem budować modele odrzutowców z napędem tunelowym i turbinowym , zakupiłem za granicą odpowiednie książki i zaprenumerowałem czasopisma ,aby czerpać z nich wiedzę jak budować , eksploatować i latać tymi modelami. .... Teraz to naprawde przesadziles; kupiles ksiazki zeby sie uczyc! A po co? Samolot to przeciez tylko skrzydla i ogon, maly zreszta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 19 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 17 godzin temu, merlin71 napisał: Lucjan jesteś kopalnią wiedzy, żywą historią pięknej pasji, jak dla mnie człowiekiem legendą! ??? Prosimy o więcej... Dzięki Irku za miłe słowa pod moi adresem . Chciałbym oświadczyć że pisząc ten temat nie miałem zamiaru przechwalać się swoimi osiągnięciami , lecz zainspirować innych a zwłaszcza młodych modelarzy do działania , przy okazji zrobić podsumowanie mojej działalności modelarskiej. 16 godzin temu, Andrzej Klos napisał: Teraz to naprawde przesadziles; kupiles ksiazki zeby sie uczyc! A po co? Samolot to przeciez tylko skrzydla i ogon, maly zreszta ? Andrzeju lepiej uczyć się z książek niż na własnych błędach .? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 20 Stycznia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 W mojej kolekcji musiał obowiązkowo być P-51 Mustang. Model nie był duży , z tego co pamiętam to miał rozpiętość skrzydeł 165 cm. Napędzał go silnik żarowy Super Tiger G - 90. 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 W dniu 17.01.2023 o 15:45, mjs napisał: Kuzyn z Zielonej Góry Chlopaki z ZG to sa FAJNE CHLOPAKI !!! W dniu 18.01.2023 o 08:42, Lucjan napisał: FW - 190 skala 1:6 napęd silnik żarowy Super Tiger G- 25. Dobrze ze FW 190 prezentujesz gdzies w krzakach, schowanego przed wsibskimi oczami. Sa koledzy na forum, ktorzy NIE LUBIA krzyzy na lotnisku ? Lucjan ; zbudowales (samodzielnie) prawie tyle, ile ja rozbilem. Tyle ze moje to byly zwykle ARFy, wiec w sumie nie tak bardzo ich zal, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 Pewnego dnia całkiem przypadkiem stałem się właścicielem laminatowego kadłuba F-16. Szybko zabrałem się do pracy , dorobiłem skrzydła, stateczniki , podwozie, zamontowałem napęd impeler spalinowy Ramtec . Model latał bardzo fajnie , ale napęd był troszkę za słaby do tego modelu . , Po pewnym czasie poszedł do magazynu na odpoczynek , by w przyszłości powrócić w nowej wersji napędzanej turbiną . 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 4 godziny temu, Lucjan napisał: napędzanej turbiną Mozesz zdradzic JAKA turbina go napedzales ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 23 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 23 godziny temu, jarek996 napisał: Mozesz zdradzic JAKA turbina go napedzales ? Witaj! Dokładne dane będą w odcinku Nowe wcielenie F -16 . ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 23 Stycznia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 F-18 Hornet . Model wykonany na bazie planów . Kadłub z balsy , skrzydła i usterzenie rdzenie ze styropianu. Długość kadłuba 178 cm. , rozpiętość skrzydeł 125 cm. Napęd impeler spalinowy Ramtec. Waga 7,5 kg. Latał przepięknie, szybki dobrze trzymał się powietrza , aż pewnego dnia silnik zgasł w powietrzu , i tak kilka razy . Zaniepokoiło mnie to . Za pierwszym razem pomyślałem że przepaliła się świeca żarowa , ale okazało się że była w porządku ( w impelerach spalinowych żywotność świecy to 10- 15 siedmiominutowych lotów.) Raz silnik zgasł na nieodpowiedniej wysokości i skończyło się to kraksą. Pomyślałem że przyczyna leży w rurze rezonansowej , trudno - rozciąłem ją i okazało się że jedna przegroda była słabo zgrzana i odpadła. ( rura wykonana była z cienkiej blachy stalowej ) Po wymianie rury na aluminiową problemy więcej się nie powtórzyły. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silesia_system Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 To była świetnie latająca maszyna, pamietam ze wspólnych lotów na muchowcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 27 Stycznia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Kolejny model do akrobacji F-3a ,A.R.F. Swallow - 90 , i mały piankowy F-18 do latania na łąkach. 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Mig -29 napędzany impelerem spalinowym Ramtec. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Gratulacje ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 4 godziny temu, witold_pi napisał: Gratulacje ! Piekne podSUMowanie !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 30 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 15 godzin temu, jarek996 napisał: Piekne podSUMowanie !!! Dziękuję ? 19 godzin temu, witold_pi napisał: Gratulacje ! Dziękuję ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 30 Stycznia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 RAFALE - 2 B mój najlepiej latający model odrzutowca. Napęd impeler spalinowy RAMTEC + OS MAX- 91 VRDF . Rozpiętość skrzydeł 135cm , długość kadłuba 189 cm. Waga 7,3 kg. 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Lucjan, widzę że uwielbiasz te wszystkie "dmucholoty" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 1 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 20 godzin temu, kesto napisał: Lucjan, widzę że uwielbiasz te wszystkie "dmucholoty" Krzyśku ! od dziecka zachwycałem się odrzutowcami , i tak mi zostało , co nie znaczy że pogardzam innymi samolotami o napędzie śmigłowym. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi