pacek Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Trzeba było się obok niego położyć, bo na zdjeciach nie widać jaka to krowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Krowa do dobre słowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Paweł dostałem odpowiedz od Josefa i napisał że silniki na 0 stopni ale nic nie napisał na temat środka ciężkości Poniżej wklejam co napisał Eine Hilfe würde ich euch gerne geben aber unsere Do 335 ist eine Eigenentwicklung im M 1:5. Ich denke ihr habt die von Engel Modellbau in 1:5,5 da sind Welten dazwischen. Wir fliegen mit dem original Profil und den originalen Ein- und Anstellwinkeln. Motorsturz und Seitenzug null. Wir haben gegenläufige Propeller drauf. Anbei eine kleine Beschreibung unserer Dornier Do 335. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Ok. Dzięki Irek. Wygląda na to, że ich jest nieco większy. Po obliczeniach cgcalc wychodzi 230 mm. Wypada to na środek rury. Ciekawe, że ten o Engela oblatywany był na 275-280 mm przy tej samej cięciwie. 230 mm to 33% cięciwy. A tak swoją drogą to ładny bydlak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 27 minut temu, paulusr napisał: Ok. Dzięki Irek. Wygląda na to, że ich jest nieco większy. Po obliczeniach cgcalc wychodzi 230 mm. Wypada to na środek rury. Ciekawe, że ten o Engela oblatywany był na 275-280 mm przy tej samej cięciwie. 230 mm to 33% cięciwy. A tak swoją drogą to ładny bydlak. cały czas namawiam go na przyjazd do Piły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Jeszcze raz wrzuciłem wymiary do cg calca, uwzględniając panel w obrębie kadłuba. Jeśli zrobię to też dla statecznika to wyniki przedstawiają się następująco: Jeśli nie uwzględnię szerokości kadłuba przy stateczniku to przedstawia się to tak: Jeśli nie uwzględni się wpływu kadłuba to tak: Z doświadczeń kolegów latających podobnymi modelami to przedni CG wynosił 26 cm a tylny 27.5 cm. Z planów Dona Smitha wynika 51/4 cala (132 mm) od krawędzi natarcia w połowie skrzydła o ile dobrze zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paulusr Opublikowano 15 Maja 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Kolega z RCN oblatał 435tkę w identycznym rozmiarze jak moja 335. https://www.rc-network.de/threads/der-ameisenbär-im-impellerforum.11880710/page-11#post-12520654 Miałem małą przerwę na inny ekscytujący model ale cały czas coś tam dłubię. Wydrukowałem wydechy bardziej pasujące niż te z zestawu. Materiał LWPLA. Wyszły ładnie. Żeby nie spłynęły, zaipregnowałem je żywicą i zaszpachlowałem żywicą z mikrobalonem. Z rurek pcv zrobiłem prowadnice działek Przykleiłem też chwyt powietrza sprężarki. Jest funkcjonalny tzn. Dostarcza powietrze do chłodzenia canistra i do gaźnika. Ustawiłem ostatecznie motor i wykonałem mocowanie maski. Wcześniej bawiłem się z mocowaniem tłumika Zaryzykowałem u lakiernika z RLM02. Chyba jest ok. Choć Do335 golenie i wnęki miały raczej w kolorze aluminium, to postanowiłem, że będą zgodne z RLM. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 16 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 Pawel, ale TO chyba troszke poprawisz ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 16 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 Nie? To świeżo nałożona szpachla epoxydowa. Szlifowanie jeszcze przede mną. W sumie powinienem prezentować końcowe efekty ale robota się nie klei i końca nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 16 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 Paweł świetnie Ci idzie, klei się, klei robota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paulusr Opublikowano 18 Maja 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Jak ja chcę być modelarzem takim jak Wy! Postanowiłem zrobić atrapę wlotu do chłodnicy Wyszło mi coś takiego z uśmiechem Wpółdopiątaka (moja ulubiona bajka) ze względu na chłodzenie cylindra. Będzie jeszcze podstawa kołpaka którą wydrukuję (część nieobrotowa) Siatkę mam od Arka u którego wizyta skłoniła mnie do kilku głębszych i zastanowienia się co chcę w życiu robić...Poziom jego "druciarstwa" jest...makabryczny 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 24 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 Głowa do góry, dobrze Ci idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 24 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 26 minut temu, Viper napisał: dobrze Ci idzie dobrze to mało powiedziane byłem widziałem jest na co popatrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 24 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 No nie załamałem się?. Cały czas coś robię. Aktualnie walczę z instalacją paliwowa i olejową. Kadłub niby obszerny a zaczyna się robić ciasno. Odległości są duże a ze względu na silnik z tyłu praktycznie wszystko powinienem montować przed planowanym CG. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Chopie , sciągnij pośladki i zapindalaj , do zlotu w Pile został tylko miesiąc . Nie rób jaj i kończ go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 25 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Toć kończę...Dziś, na ten przykład nie zrobię nic... bo muszę iść na wywiadówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Nie musisz, młodzi się pewnie nie zmartwią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paulusr Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Mały update. Z tym pusherem mały problem bo trzeba dorobić podkładkę o grubości około 10 mm. Sklejka się podda się nada czyli raczej alu lub G10? Śruba tylko centralna. Zmieniłem oponę ze 105 na 115 ma odpowiednią szerokość. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paulusr Opublikowano 25 Czerwca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2023 W tzw. międzyczasie, po walkach z kablami i pierdołami nadejszła wiekopomna chwila... 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paulusr Opublikowano 27 Czerwca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 Uwaga! Świeżo malowane! 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi