robas69 Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Cześć, żeby wyważyć model muszę wkleić do jego obłego dziobu obciążniki w postaci prostokątnych kostek 10 g. Macie jakieś patenty jak i czym je przykleić. Dodam, że miejsca na palce w dziobie jest ciut mało. Kadłub jest laminatowy, a model to półmakieta Moswey III. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Taśma piankowa 2-str. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 A polecasz jakąś konkretną sprawdzoną w boju? Oglądalem recenzje niektórych i nawet 3M potrafią być słabe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BINIU 98 Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Witam. Ołów oklej ,( owiń ) taśm lakierniczą papierową i przyklej na żywicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Zbyszek, mam SLSa 3000 mAh 50C i trzymając za rurę ogon wisi niewzruszony do dołu. Trochę jestem przerażony czy ten ołów się zmieści żeby go wyważyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Próbowałeś ciężarków od wulkanizatora? One są już w kostkach i mają taśmę dwustronną. Są wielkości 10 i 5 gramów, czyli mniejsze i łatwiej je przykleić na krzywych. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Sprawdź ile tego ołowiu faktycznie potrzebujesz mocując na zewnątrz. Może trzeba będzie odlać ? 10g odważniki zajmują dużo miejsca. Foremka z gipsu wystarczy. Inne rozwiązanie. Wałek o średnicy trochę większej niż silnik, przykręcony w jego miejscu. Przestrzeń wokół wypełniona ołowiem (opiłkami ołowiu) i zalana żywicą, rzadką. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Jurek, pomysł fajny ale to motoszybowiec. Mam tam silnik. Czyli miejsce do mocowania tylko wokół niego na skorupie kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Ja ołów przykleiłem na silikon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Dobry jest sikaflex, stosuje w modelach benzynowych do przyklejania ołowiu, i jeszcze nic nigdy nie odpadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Rozumiem, że skorupę laminatową we wnętrzu kadkuba trzeba wcześniej zmatowić i odtłuścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 40 minut temu, robas69 napisał: Rozumiem, że skorupę laminatową we wnętrzu kadkuba trzeba wcześniej zmatowić i odtłuścić? Tak, można trzeba grubym papierem przeszlifować i odtłuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Domyśliłem się. Dlatego napisałem o wałku. Trochę większy, żeby powietrze mogło wokół niego płynąć. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Kupiłem sikaflex. Powierzchnie zmatowiona, silikon nałożony... i od pół godziny wszystko się przesuwa jak na gumie do żucia. Wg instrukcji po kilku minutach powinno być na stałe spojone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 W swoich modelach motoszybowców, zeby nie ładować zbyt duzo ołowiu (ciężar) by wyważyć kadłub, staram się dodać ołów jak najdalej z przodu, a więc przed silnikiem. Biorę kawałek blachy z ołowiu (można sobie wyklepać, jak blachy nie posiadamy) i wycinam z niej krążek o średnicy kadłuba. Niczego nie kleję. W blasze wywiercone są otwory do śrub silnika i to silnik tę blachę dociska do kadłuba. Rozwiązanie daje możliwie najmniejszy ciężar do wyważenia, nie widać go (jeśli zrobimy to dokładnie) i nie zabiera miejsca w kadłubie, gdzie zazwyczaj jest ciasno. Robię tak we wszystkich modelach od lat. Sprawdza się super. Polecam. Nie napisałem, ze w wielu modelach, ten krążek z blachy umieszczam na zewnątrz kadłuba, z przodu, za kołpakiem (w krążku jest otwór na oś silnika) a ołów dokręcany jest srubkami od silnika, mocującymi silnik.. Też tak zamocowanego ołowiu nie widać. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 A otwory chłodzące? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Ja jak już nie ma wyjścia i trzeba wyważać ołowiem wklejam ołów na poxipol. Trzyma mocno i nic się nie odkleja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Bubu2, a co z długością wału? U mnie to i tak nie do zastosowania bo model ma długi wał i nie ma kołpaka. Wał wystaje przez otwór w dziobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Ja chciałem wkleić na sikaflex bo powinna być sprężysta. Żeby się nie oderwać w momencie pracy kadłuba przy przyziemieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Sikaflex to świetny klej dla profesjonalnych klejeń chłodnie kontenery, łodzie ,szyby w aucie i tysiące innych zastosowań nie ma przemysłu gdzie nie był by używany. Dziwię się że tak trudno go kupić w mniejszych opakowaniach i różnych kolorach. Pozdrawiam klejących sikaflexem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi