Marcin83 Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Witam. Zlutowałem takie ustrojstwo pręt stalowy z mosiądzem do snapa. Czy to wytrzyma ciągnięcie? Popychać ma być do steru wysokości w Cobrze z Royal model. Czy nie ryzykować i dać gwintowany bezpośrednio do snapa? Wiem że dawniej za dziecka takie robiliśmy łączenia i wytrzymywało to sporo. Jak myślicie? Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Najpierw pobiel cyną stal z pomocą kwasu solnego lub jakiejś pasty kwasowej i dopiero tak pobieloną stal możesz lutować z mosiądzem na kalafonię lub pastę bezkwasową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 4 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 A samą cyną z topnikiem? Czy tak jak mówisz? No i zrobiłem test. Podczepiłem to do wagi takiej jak bagaże się waży i tak z 10 razy ciągnięcia do 25 kilogramów. Myślę że test zdało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 23 minuty temu, Marcin83 napisał: A samą cyną z topnikiem? Czy tak jak mówisz? No i zrobiłem test. Podczepiłem to do wagi takiej jak bagaże się waży i tak z 10 razy ciągnięcia do 25 kilogramów. Myślę że test zdało. Będzie zdawać, aż nie zda Zdecydowanie - tylko bielenei na kwas, a później lutowanie. Wtedy czołgiem nie rozwalisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 4 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 No tak. W sumie ,,dmuchać na zimne,, tzn na lutowane ake potem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Patryk dobrze gada pobierałeś na kwas a potem normalnie lituj. Bednarka dachowa też lutowalo się na kwas, i trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 5 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Dobrze prawicie panowie. Pasta kwasową to jest typowa pasta do lutowania czy jakaś specjalna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Ja lutuje na kwas solny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Np. pasta do lutowania miedzi z marketu unifix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Ja takie rzeczy lutuję na Fosol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Fosol wytrawia metal przed cynowaniem, ale jego resztki trzeba zmywać bo powoduje korozję. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 4 minuty temu, RomanJ4 napisał: bo powoduje korozję. bo zawiera kwas solny.. ja lutuje na ruski fluks o nazwie "FETKA" jakis patent ale działa daje się nawet lutowac cyna Alu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 ФТКА, też tego używam do lutowania cyną aluminium. To bardzo dobry preparat, ale użycie owego "zajzajeru" wymaga pewnej kolejności działania(o czym już tu kiedyś pisałem*), bo inaczej zakończy się niepowodzeniem... * - https://pfmrc.eu/topic/67952-nadpalony-kondensator-w-aurorze-9/page/6/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Aby cyna trzymała się aluminium (i jego stopów) przy użyciu FETKI, na powierzchni lutowanej nie może być najmniejszego śladu kalafonii. Inaczej wogóle "nie łapie". Ponieważ do lutowania używam cynolu (drut z cyny, wewnątrz z kalafonią) wiec kontakt z kalafonią jest. Radzę sobie w ten sposób, ze końcówkę lutownicy z cynolem roztopionym na grocie przecieram szmatką (nie z tworzywa sztucznego) lub papierem toaletowym. Odsysaję one zupełnie kalafonię. Po tym aluminium pieknie pokrywa się cyną. FETKA jest chyba najlepszym preparatem handlowym do lutowania aluminium, z jakim miałem do czynienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 1 godzinę temu, RomanJ4 napisał: ale jego resztki trzeba zmywać bo powoduje korozję. Jak większość topników 1 godzinę temu, d9Jacek napisał: bo zawiera kwas solny.. ? http://www.libella.com.pl/media/attachments/2017/07/03/k.ch.---fosol-spray-2015.05.28-1.0.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 21 minut temu, RobertK napisał: ? masz racje, "szczeliłem babona" opierając się na dawno zasłyszanej informacji , która uzyskałem w sklepie.I to info mocno mnie zniecheciło do "Fosol"-u.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niziel Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 W dniu 5.05.2023 o 17:13, TomTech napisał: Ja lutuje na kwas solny. Powiedzcie o jakim stężeniu kwas solny być powinien? Znalazłem 4% jak i 38%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 11 godzin temu, niziel napisał: Powiedzcie o jakim stężeniu kwas solny być powinien? Znalazłem 4% jak i 38%. A nie prościej gotowy kwas lub wodę lutowniczą? https://megablach.pl/kwas-lutowniczy-solny-0-50-l-p-1271.html https://allegro.pl/listing?string=kwas lutowniczy Albo kupujesz kawa solny 38%, do tego kwasu dodajesz cynku (obudowa z baterii alkalicznych), i jest z tego świetny kwas lutowniczy. Powinno się to robić na zewnątrz, bo bardzo dymi gryzącym dymem. Najlepiej słoik z kwasem umieścić w naczyniu z wodą. Dlatego w naczyniu z wodą, bo przemiana jest bardzo izotermiczna, po prostu słoik z kwasem silnie się nagrzewa, i zdarza się, że pęka. Następnie wrzucasz do kwasu ścinki blachy cynkowej i czekasz aż kwas ją rozpuści. Roztwór jest wtedy dobry kiedy więcej cynku już się nie może rozpuścić. Tak zwana "woda lutownicza" często wcale nie zawiera kwasu solnego tylko chlorek cynku 20%, chlorek amonu 5%, plus woda do 100%. https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=332095 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niziel Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 1 godzinę temu, RomanJ4 napisał: A nie prościej gotowy kwas lub wodę lutowniczą? https://megablach.pl/kwas-lutowniczy-solny-0-50-l-p-1271.html https://allegro.pl/listing?string=kwas lutowniczy Roman, dziękuję za odpowiedź. Słusznie, po co komplikować proste sprawy, kwas lutowniczy będzie w tym przypadku wystarczający. A przy okazji zapytam, czym można ułatiwć lutowanie aluminium? Któryś z kolegów wspominał o jakimś ruskim specyfiku, ale nie wiem czy to jest dostęne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micsur Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 LUTOWANIE ALUMINIUM CYNĄ - FTKA ŻEL - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi