robloz Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Muszę polutowac zbiornik paliwa do Piperka J3 cub, bo te kupne nie pasują, za dlugie. Poj. ok. 400ml. Chcę to zrobić z blaszki mosiężnej 0.5mm. Robił może ktoś , jakieś wskazówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Kiedys robiłem zbiorniki bo nie było w sklepach wiec rób na zakładkę czyli krawędzie nie na styk ale zagnij tak żeby była zakładka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 3 godziny temu, robloz napisał: Robił może ktoś robiłem zbiorniki z puszek po napojach, sa róznej pojemności więc jakiś dobierzesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 10 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Raczej coś polutuję , zamówiłem już blaszkę. Nie wiem tylko jak rozwiązać wejścia wężyków. Wlutowałbym na stałe rurki , ale nie będę wtedy ewentualnej możliwości wymiany wężyka z ciężarkiem w środku. Piper nie jest akrobatem i można by to pominąć, ale nie chciałbym ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 8 minut temu, robloz napisał: Nie wiem tylko jak rozwiązać wejścia wężyków. Wlutowałbym na stałe rurki , ale nie będę wtedy ewentualnej możliwości wymiany wężyka z ciężarkiem w środku. Piper nie jest akrobatem i można by to pominąć, ale nie chciałbym ryzykować. Zastosuj korek wymmieny https://modelemax.pl/pl/48-instalacje-paliwowe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 10 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Też o tym myślałem, trzeba tylko wlutowac solidny kołnierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 A nie prościej by było po prostu wziąć ten za długi i go skrócić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 10 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Może i prościej, tylko czym pokleic te dwie połówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Zlutować, Jaki kształt ma mieć ten zbiornik ? Możesz wlutować kawałek rurki zwiniętej z blachy nie mam pojęcia jakiej grubości masz blachę , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Nie lutuj zbiornika z blachy mosiężnej tylko z stalowej. Mosiądz patynuje po lutowaniu i działaniu paliwa i będziesz miał "zielone farfocle" w paliwie. Blaszkę cynowaną odzyskuję po metalowych bańkach oleju Aeroshell. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 10 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Dzięki, tego nie wiedziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuge Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Lepsze są puszki po rozpuszczalniku nitro,już odtłuszczone i blacha pobielana. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Z tej puszki, kiedyś lutowałem zbiornik. Blacha jest stalowa , od razu wewnątrz pocynowana . Można byłoby, spróbować jak ktoś pije tą kawę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helix Opublikowano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 Dodam jeszcze że zbiorniki z blachy mosiężnej pękają.Ja stosowałem blachę ocynowaną z instrukcji BHP i P-poż., tekst zmywałem rozpuszczalnikiem nitro i miałem prościutkie arkusze blachy na zbiorniki do ślizgów (3-4 litry pojemności). Do samolotów Rc jeśli nie miałem gotowca pod ręką stosowałem puszki po napojach (dawniej były stalowe), zdejmowałem aluminiowe wieczko z kapslem a puszkę zamykałem pokrywką od pasty do butów w którą wlutowywałem rurki paliwowe najczęściej te od czeskich zbiorników Modela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 W dniu 10.06.2023 o 16:31, robloz napisał: Może i prościej, tylko czym pokleic te dwie połówki. pospawać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 Zbiorniki pięknie się lutuje z blach do pieczenia ciast.Z tych błyszczących oczywiscie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 Blacha mosiężna na zbiorniki się niekoniecznie nadaje bo pęka ,szczególnie przy większych pojemnościach . Blacha na zbiorniki tz. biała lub angielska ma grubość 0.3mm . Jeśli ktoś ma dojście w fabryce konserw to właśnie ta blacha na konserwy lub jak Grzesiek pisze z gładkich blach do pieczenia ,one także są pokryte cyną i doskonale się lutują . Rurki do zbiornika o wewnętrznej średnicy fi 2 , same rurki robiłem z tego co miałem mosiądz , miedź czy nierdzewka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 12 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 Dzięki za wskazówki, czas poszukać blachy. Mosiężna się przyda do czegoś innego. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 4 godziny temu, robloz napisał: Dzięki za wskazówki, czas poszukać blachy. Mosiężna się przyda do czegoś innego. Blacha do placka pieczenia ta duża dostępna jest w każdym markecie.Dino,Biedra itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 A jeszcze mi tak przyszło do głowy że reklamują topniki do lutowania cyną aluminium , może ktoś próbował . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi