Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Nielot Opublikowano 23 Lipca 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2023 8 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 23 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2023 Piękny i wartościowy film, w którym wszystko jest prawdziwe co się dzisiaj rzadko zdarza. Dla mnie osobiście krajobrazy, nazwiska modelarzy i instruktorów - mocno znajome. Na tym lotnisku wygrałem pierwsze w życiu zawody modelarskie (1974 rok, Wojewódzkie Zawody Święto Latawca, kategoria - modele szybowców klasy A1/2, uczestników w tej klasie było około 40). Dwa lata później przed komisją kierowaną przez Pana Mieczysława Czaplę zdałem egzamin na tzw. licencję modelarza (trzeba było wykonać prawidłowy lot modelem na uwięzi z wiązanką trzech pętli). Przyjemnie widzieć, że modelarze na Krywlanach wciąż budują i latają jak Tomek, którego perfekcyjne modele są powszechnie znane od wielu lat. Jednak głównym spiritus movens modelarstwa w Białymstoku jest Artur niezwykle sympatyczny , życzliwy i zawsze pomocny kolega. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 23 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2023 27 minuta, kolega zaczął od modelarstwa kartonowego budując pierwszy model z Małego Modelarza, RWD5-bis. Tak jak ja ! ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 15 godzin temu, stan_m napisał: Piękny i wartościowy film, w którym wszystko jest prawdziwe co się dzisiaj rzadko zdarza. Dla mnie osobiście krajobrazy, nazwiska modelarzy i instruktorów - mocno znajome. Na tym lotnisku wygrałem pierwsze w życiu zawody modelarskie (1974 rok, Wojewódzkie Zawody Święto Latawca, kategoria - modele szybowców klasy A1/2, uczestników w tej klasie było około 40). Dwa lata później przed komisją kierowaną przez Pana Mieczysława Czaplę zdałem egzamin na tzw. licencję modelarza (trzeba było wykonać prawidłowy lot modelem na uwięzi z wiązanką trzech pętli). Przyjemnie widzieć, że modelarze na Krywlanach wciąż budują i latają jak Tomek, którego perfekcyjne modele są powszechnie znane od wielu lat. Jednak głównym spiritus movens modelarstwa w Białymstoku jest Artur niezwykle sympatyczny , życzliwy i zawsze pomocny kolega. Dzięki Stasiu, dziękuję za przypomnienie Miecia Czapli,przepraszam ale w tym moim monologu umkną mi i przepraszam że o nim nie wspomniałem, ale też było wielu innych moich guru modelarskich , Andrzej Fiłończuk, Henio Budnicki i wielu ,wielu innych. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 24 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 20 godzin temu, stan_m napisał: Piękny i wartościowy film, w którym wszystko jest prawdziwe co się dzisiaj rzadko zdarza. Dla mnie osobiście krajobrazy, nazwiska modelarzy i instruktorów - mocno znajome. Na tym lotnisku wygrałem pierwsze w życiu zawody modelarskie (1974 rok, Wojewódzkie Zawody Święto Latawca, kategoria - modele szybowców klasy A1/2, uczestników w tej klasie było około 40). Bardzo fajny film. Znajome twarze i wspólne pasje. Ja również swoją przygodę z modelarstwem zacząłem od zawodów w Białymstoku (końcówka lat 70-tych). Coroczna impreza "Młodzi Modelarze na Start" przyciągała całe rzesze dzieciaków z Jaskółkami. Było nas tak dużo, że sędziowie mieli problem z ustaleniem kolejności startu. W 1981 na tym lotnisku zdobyłem I miejsce w silnikówkach F1C w kategorii juniorów. Pamiętam te emocje i niesamowitą radość oraz dumę, kiedy przeczytałem swoje nazwisko opublikowane w Modelarzu po zawodach. Mieczysław Czapla był dla nas guru modelarstwa. To on decydował o przyznaniu materiałów na model, który chciało się budować. Takie to były czasy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Nie wiem czy gdzieś w Polsce znalazłaby sie druga taka grupa modelarzy , gdzie własnymi rękami i częściowo z własnych funduszy zbudowali sobie piękną modelarnię. Widać zaangażowanie i pasję. Aeroklub też widać spoko skoro wyłożył połowę pieniędzy. Widząc coś takiego człowiek zaczyna wierzyć ,że modelarstwo jeszcze długo będzie istnieć i ,że jak ktoś chce to prawie wszystko można. Trzymam kciuki za Waszą działalność i jesteście Panowie wyjątkowi! Zauważyłem już niesety trend ,że nowi włodarze aeroklubów zaczynają traktować modelarzy jako dziwaków i sympatycznych maniaków........i uwazają ,że nie ma większego sensu wpuszczać ich na lotnisko a nawet jak wpuszczają to traktują jako gorszy sort. Na szczęście w moim aeroklubie tak nie jest : mamy ładny fragment regularnie koszony do latania modelami RC i póki co nikt nie ma nic przeciwko. Pozwolę sobie wrzucić foto. Jeśli moderator uzna ,że nie na temat to najwyżej usunie post: Fragment do latania to : 300x600m. Aeroklub Ziemii Lubuskiej: 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Nielot Opublikowano 28 Lipca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2023 W dniu 25.07.2023 o 12:06, Ares napisał: Nie wiem czy gdzieś w Polsce znalazłaby sie druga taka grupa modelarzy , gdzie własnymi rękami i częściowo z własnych funduszy zbudowali sobie piękną modelarnię. Widać zaangażowanie i pasję. Aeroklub też widać spoko skoro wyłożył połowę pieniędzy. Widząc coś takiego człowiek zaczyna wierzyć ,że modelarstwo jeszcze długo będzie istnieć i ,że jak ktoś chce to prawie wszystko można. Trzymam kciuki za Waszą działalność i jesteście Panowie wyjątkowi! Zauważyłem już niesety trend ,że nowi włodarze aeroklubów zaczynają traktować modelarzy jako dziwaków i sympatycznych maniaków........i uwazają ,że nie ma większego sensu wpuszczać ich na lotnisko a nawet jak wpuszczają to traktują jako gorszy sort. Na szczęście w moim aeroklubie tak nie jest : mamy ładny fragment regularnie koszony do latania modelami RC i póki co nikt nie ma nic przeciwko. Pozwolę sobie wrzucić foto. Jeśli moderator uzna ,że nie na temat to najwyżej usunie post: Fragment do latania to : 300x600m. Aeroklub Ziemii Lubuskiej: My też wszystko sami kosimy,mieliśmy kosiarkę za własną kasę ale padła po wielu latach, obecnie kosimy kosiarką która nam zafundował Aeroklub , jestem w zarządzie AB skarbnikiem? trzecia kadencję i pracuje w AB na pół etatu, koszę lotnisko dużymi sprzętami i małymi także trawę mamy wzorową.Cały obecny zarząd AB jak i szefowie innych sekcji nic nam nie utrudniają i liczą się z nami.My też musimy współpracować,lotnisko małe i jak są skoki spadochronowe to czekamy aż skoczkowie wylądują.Mamy ciagły nasłuch radiowy i jakoś da się to pogodzić.Jak organizujemy imprezę taką dla kolegów z Polski to spadochroniarze nie skaczą a szybowce i samoloty latają po drugiej stronie lotniska czyli się da i za co dziękuję im wszystkim ale żeby tak było to trzeba wszystkich rozumieć i współpracować. Jak spadochroniarze zarabiają na Aeroklub wykonując masę skoków tandemowych za kasę,samoloty latają w szkoleniu,szybowce też to pracującuja dla nas wszystkich bo Aeroklub musi się utrzymać a my nie zarabiamy kasy ale zarabiamy wizerunkowo i sportowo bo cześć naszej sekcji to mistrzowie kraju i świata w modelach swobodnie latających. Oby ten stan trwał wiecznie. Może być tak że będzie nowy zarząd AB i potraktuje nas jak zużyte buty ..... Jak w innych aeroklubach, mam nadzieję że to nie nastąpi. 5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 28 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2023 3 godziny temu, Nielot napisał: Oby ten stan trwał wiecznie. Tego Tobie i wszystkim członkom sekcji modelarskiej AB z całego serca życzę! Myślę,że jeśli teraz jest spoko to kolejne pokolenie uszanuje relacje poprzedników i będzie ok. U mnie w aeroklubie też jest spokój ale modelarze muszą uważać na ruch lotniczy i póki co nie było żadnej afery i wypadków. Jak robimy w Kwietniu zawody F5J to też jest zgoda tyle ,że nie latamy nad pasem no ale to oczywiste. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi