zizu82 Opublikowano 9 Października 2023 Opublikowano 9 Października 2023 Szukam posiadacza zepsutej aparatury Spektrum DX6 (SPMR6750EU) jak na zdjeciu. Niechcacy sobie przycialem przewod antenowy do anteny znajdujacej sie w uchwycie (z tylu) i chetnie bym taki element odkupil. Dystrybutor Skorpio Polska nie ma samej czesci na wymiane a na zapytanie o serwis milczy. Zlutowanie przewodu nie nalezy do najprostszych gdyz jest to b.cienki drut z ekranem (koncentryk). Ew macie pomysly gdzie zdobyc taki element?
Stanisław z Gdańska Opublikowano 9 Października 2023 Opublikowano 9 Października 2023 2 godziny temu, zizu82 napisał: Zlutowanie przewodu nie należny do najprostszych gdyż jest to b.cienki drut z ekranem (koncentryk) i nawet nie wolno tego robić, bo przy częstotliwości 2,4 GHz istnieją takie parametry: jak impedancja falowa i węzły od których odbija się fala elektromagnetyczna. Pamiętam to z wykładów i ćwiczeń na Wydziale Elektrycznym Politechniki Gdańskiei. Było dawno to temu, ale jest nadal aktualne. Wobec braku możliwości zakupu oryginalnej anteny nadawczej, należy skorzystać z wiedzy naszych elektroników i dobrać zamiennik.?
Elvis Opublikowano 9 Października 2023 Opublikowano 9 Października 2023 Rozebrać plastik, jeśli jest potrzeba, i wstawić nową antenę tej samej długości. Przecież ta antena to kawałek zwykłego przewodu antenowego. Kwestia tylko czy zakończony wtyczką czy lutowany.
Stanisław z Gdańska Opublikowano 9 Października 2023 Opublikowano 9 Października 2023 1 minutę temu, Elvis napisał: Rozebrać plastik, jeśli jest potrzeba, i wstawić nową antenę tej samej długości. Przecież ta antena to kawałek zwykłego przewodu antenowego. Kwestia tylko czy zakończony wtyczką czy lutowany. Nie masz kompetencji, ale doradzasz i jest To "toksyczna wiedza" Nie sprecyzowałeś definicji długości anteny przy częstotliwości 2,4 GHz i to obnażyło to twoją ignorancję. Zatrzymałeś się na częstotliwościach: 27, 36, 40 i 72 MHz i w swojej indolencji prowadzasz Kolegę w błąd. 2 godziny temu, zizu82 napisał: Szukam posiadacza zepsutej aparatury Spektrum DX6 (SPMR6750EU) jak na zdjeciu. Niechcacy sobie przycialem przewod antenowy do anteny znajdujacej sie w uchwycie (z tylu) i chetnie bym taki element odkupil. Dystrybutor Skorpio Polska nie ma samej czesci na wymiane a na zapytanie o serwis milczy. Zlutowanie przewodu nie nalezy do najprostszych gdyz jest to b.cienki drut z ekranem (koncentryk). Ew macie pomysly gdzie zdobyc taki element? Łukasz, jesteś z Gdańska i trochę ułatwia to rozwiązanie Twojego problemu. Mam bardzo bliskiego kolegę elektronika modelarskiego dla którego dobór anteny zastępczej byłby bardzo łatwy. Wynika to z jego bardzo wysokich kompetencji. Jeżeli będziesz zupełnie bezradny, to postaram się Tobie pomóc w konsultacji z Krzysztofem. Krzysztof jest bardzo zajęty i dlatego dopiero po 60 dniach będę mógł uznać, że nadal jesteś bezradny i poproszę Krzysztofa o pomoc. Pozdrawiam Staszek z Gdańska. 2 1
Elvis Opublikowano 9 Października 2023 Opublikowano 9 Października 2023 Taaaa, myślę że trzeba jakiś instytut badawczy zaangażować albo może i do NASA się zwrócić o dobranie na podstawie odpowiednich pomiarów kawałka anteny ? A co do reszty twojej mądrej wypowiedzi to napiszę tylko tyle, póki mi się jeszcze chce tobą głowę zawracać: Stadiu, nie wiem co ci jest ale mam nadzieję że ciśnienie ci w końcu zejdzie i przestanie uciskać na szarą masę. Używanie "mądrych" słów nie świadczy o mądrości nimi się posługującego. Chcesz to pomóż koledze byle za drogo go to nie wyszło.
komarkus Opublikowano 9 Października 2023 Opublikowano 9 Października 2023 5 godzin temu, Stanisław z Gdańska napisał: Nie masz kompetencji, ale doradzasz i jest To "toksyczna wiedza" Nie sprecyzowałeś definicji długości anteny przy częstotliwości 2,4 GHz i to obnażyło to twoją ignorancję. Zatrzymałeś się na częstotliwościach: 27, 36, 40 i 72 MHz i w swojej indolencji prowadzasz Kolegę w błąd. Demony tu są niepotrzebne. Zasady dla 2,4GHz są takie same, jak dla 27, 40,72 ... MHz. Długość części aktywnej anteny wyliczona ze wzoru dla 2,4 GHz dla lambda/4 to 31 mm, może to być trochę zmienione w nadajniku i/lub odbiorniku elektrycznie (indukcyjności lub pojemności w obwodzie wyjściowym/wejściowym). Praktycznie w naszych sprzętach długość "pręta" (części aktywnej wychodzącej poza oplot), zawiera się miedzy 29-33 mm. Wystarczy zmierzyć długość części aktywnej suwmiarką z oryginału i dobrać antenkę innego dostępnego producenta o takiej samej długości "pręta". Może to być antena dla odbiornika lub nadajnika, ważne jest właściwe złącze do połączenia anteny z płytą nadajnika. A jak kupisz ze zbyt długim prętem, to go dotnij. Potem testy zasięgu - i będzie Pan zadowolony. 1
TomTech Opublikowano 9 Października 2023 Opublikowano 9 Października 2023 Można pozyskać taki kabelek antenowy z rutera, i nawet można trafić z wtyczka. Znajomy zepsuł w radiu Graupner i zastosowana została antenka z rutera działa idealnie jak oryginał.
komarkus Opublikowano 9 Października 2023 Opublikowano 9 Października 2023 Wi-Fi to pasmo 2,4 Ghz, tak jak nasze nowsze sprzęty, wiec antena ma prawo działać dobrze. Drobne różnice w rozmiarze anteny nie są krytyczne. Zwykle nie będzie problemu, gdy zamiast zasięgu 2 km będzie tylko 1 km. A mamy teraz w nowych sprzętach pomiary siły sygnału, jakości łącza, alarmy głosowe itd. Da się. NASA super antenami niech trzyma łączność z Voyager 2 na odległość pierdyliardów km, nam aż tyle nie potrzeba.
Artur Lis Opublikowano 9 Października 2023 Opublikowano 9 Października 2023 8 godzin temu, Stanisław z Gdańska napisał: Krzysztof jest bardzo zajęty i dlatego dopiero po 60 dniach będę mógł uznać, że nadal jesteś bezradny i poproszę Krzysztofa o pomoc. Pozdrawiam Staszek z Gdańska. To się nadaje tu Z cyklu: "Pośmiejmy się, życie jest wystarczająco stresujące.. " 1
Józef 21 Opublikowano 10 Października 2023 Opublikowano 10 Października 2023 Uśmiałem się na stare lata podaję linka do anteny za 29 zł. https://dronavista.pl/pl/czesci-RadioMaster/7359-antena-radiomaster.html jest to z radiomastera ale można spróbować, niewielkie pieniądze.
zizu82 Opublikowano 10 Października 2023 Autor Opublikowano 10 Października 2023 Alarm odwołany, Skorpio stanęło na wysokości zadania, p.Michałowi udało się zdobyć element w serwisie za rozsądne pieniądze.
dariuszj Opublikowano 10 Października 2023 Opublikowano 10 Października 2023 20 godzin temu, Stanisław z Gdańska napisał: Krzysztof jest bardzo zajęty i dlatego dopiero po 60 dniach będę mógł uznać, że nadal jesteś bezradny i poproszę Krzysztofa o pomoc. A ja nie wiem czemu moja żona się złości jak jej mówię, że jestem bardzo zajęty i np. wyniosę choinkę na strych za 60 dni
zizu82 Opublikowano 10 Października 2023 Autor Opublikowano 10 Października 2023 Godzinę temu, Elvis napisał: To pochwal się za ile. 50 + kw
Shock Opublikowano 10 Października 2023 Opublikowano 10 Października 2023 23 godziny temu, Stanisław z Gdańska napisał: obnażyło to twoją ignorancję. Zatrzymałeś się na częstotliwościach: 27, 36, 40 i 72 MHz i w swojej indolencji prowadzasz Kolegę w błąd. Stanisław- twój kolejny, "pomagający" post w którym obrażasz kogoś bezpodstawnie jeśli nie pisze po twojej myśli... Następnym razem albo się zastanów przed napisaniem posta albo będzie to twój ostatni post na forum 1 3
Rekomendowane odpowiedzi