Viper Opublikowano 4 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Witam Szanownych Forumowiczów i proszę o poradę. Gdzieś mi wyparowała stara wiertarka udarowa Black&Deckerra, z której byłem mega zadowolony i używałem od przysłowiowych wieków. A że flota moich modeli się powiększa, potrzebuję miejsca w modelarni by dokończyć pozaczynane projekty, więc wymyśliłem że zamontuję haki na suficie w modelarni i modele, które już mi się nie mieszczą zawieszę pod sufitem (na ścianach już wiszą . Znalazłem coś takiego, ma ktoś jakieś doświadczenie z firmą, bo same dane wyglądają zachęcająco, ale nazwa firmy nic mi nie mówi: https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/elektronarzedzia/wiertarki-udarowe/wiertarka-udarowa-graphite-58g722?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI5Iu3tIerggMVQfGyCh1sSgD4EAQYBSABEgJQqPD_BwE Ewentualnie jak ktoś może polecić podobną inną to będę zobowiązany, warunki wstępne, moc powyżej 1000W (bo mam mega twardy beton w ścianach, pamiętam jak się męczyłem), oczywiscie udar i kluczykowy mechanizm wymiany wierteł (wiem, niby samozaciskający wygodniejszy, ale jak się porządnie zaciśnie, to trzeba dużo cierpliwości, siły i samozaparcia by odkręcić, no chyba, że ja taki zdolny jestem, ale ponieważ w przeszłości mi się zdarzało, to chcę kluczykowy - nigdy kluczyka nie zgubiłem, a nigdy nie miałem problemów z zaciskaniem i odkręcaniem). Z góry dzięki za wszelkie porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 4 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Do betonu to udar pneumatyczny i wiertła systemu SDS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 4 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 @Viper tej wiertarki nie mam, ale ma i miałem kilka urządzeń tej firmy i raczej już więcej ich nie kupię. Jak dla mnie są to urządzenia słabej trwałości. Obecnie najbardziej zadowolony jestem z urządzeń Metabo i Ryobi, ale wiertarkę udarową mam Black&Decker a dużego SDS-a właśnie Gra[hita, ale już jest tak zużyty, że używam go tylko do mieszania klejów, zapraw cementowych i wiercenia otworów powyżej 12mm i jeżeli nie zależy mi na precyzji tylko na dziurze :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Dzięki Też tego Black&Deckera wspominam bardzo dobrze, może jeszcze gdzieś znajdę Człowiek uczy się całe życie, nawet nie wiedziałem, że jest udar pneumatyczny. Myślałem o jakiejś porządnej, w miarę uniwersalnej wiertarce, a z tego widać, że czegoś takiego nie ma, czyli jak rozumiem do mega twardego udar pneumatyczny, do reszty udar mechaniczny. A może ktoś poradzić jakąs sprawdzoną konstrukcję z tym udarem pneumatycznym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Market Opublikowano 4 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Jeżeli już to sds z udarem pneumatycznym. Wchodzi w beton jak w masło, tylko nie trzeba mocno napierać, wystarczy lekki docisk a pneumatyka robi swoje. Jeżeli już nakoniecznie, to do uchwytu sds można dokupić klasyczne mocowanie na kluczyk. Nie pakuj się w starą technologię udaru mechanicznego. Najlepsza Makita Ale Bosch czy inne uznane marki też będą ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Czy jakaś minimalna wartość mocy jest tu jakimś wyznacznikiem? Czy coś takiego będzie dobre, nie widzę w opisie nic o pneumatyce, ale jest sds plus? https://www.makita.sklep.pl/makita-mt-m8701x1-mlotowiertarka-z-opcja-kucia-2-3j-sds-plus-2-7kg-jak-hr2630-p-8198.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 4 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Kiedyś kupiłem takie coś https://www.lidl.pl/p/parkside-mlotowiertarka-z-udarem-elektropneumatycznym-1050-w-pbh-1050-c3/p100322810 potrzebne mi było wykuć kilka otworów. Od tamtej pory wywierciłem nią jeszcze sporo otworów i nadal działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 4 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Jak koledzy radzą do twardych materiałów tylko SDS. Nawet najtańszy będzie lepszy od zwykłego udaru. Mój dom dziadek postawił (jeszcze przed wojną) z jakiejś piekielnie twardej cegły z odzysku. Marketową wiertarką z mechanicznym udarem paliłem najtwardsze wiertła. Było tak, że jedna dziura jedno wiertło. Po inwestycji w SDS (dawno temu nabyty w biedrze marki comparator) jak ręką odjął. Nawet tanie wiertła wchodzą jak w masło. Jedną wiertarką swoich założeń nie ogarniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Mam podobną wiertarkę Parkside z Lidla do tej jaką pokazał Kuba i też polecam. Do własnego użytku - super. Kosztowała 200zł i myślę że to taki niskobudżetowy sprzęt ale działa bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Bardzo dziękuję za informacje i rady. Zamówiłem tego Parkside`a, do zrobienia od czasu do czasu kilku dziurek powinien wystarczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Zrobiłeś bład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 parkside to niestety zabawki -słaba wydajność pracy, i łatwo się grzeją. akurat z tym typem nie miałem do czynienia -więc niby może to być pozytywny wyjątek -ale... prawdopodobieństwo małe. niestety sds -wiertarka udarowa to spore obciążenia i wymagania materiałowe. Super niska cena -i lepsze materiały (które nie poddadzą się szybciej niż wiercony beton)to byłby wprost cud... przypuszczalnie -jeśli będziesz wiercił bez zbytniego docisku 3 minuty i 15 minut studzenia to da radę. no chyba, że mechanicznie się rozleci po kilku otworach. jeśli ważniejsza wygoda, skuteczność i trwałość -to makita, dewalt, milwaukee, niebieski bosch. Zwracaj uwagę na energię udaru powyżej 2,5J jest ok, powyżej 3J jeszcze lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 TYLKO Dewalt!!! Przystepna cena i FANTASTYCZNA jakosc! W obiektach ktore buduje, chlopaki maja narzedzia Dewalt. Mowia, ze mieli WSZYSTKO ( niebieskiego Boscha, Makite, Hitachi i inne "profesjonalne") i Dewalt jest zdecydowanie NAJLEPSZY (ok, Makita tez, ale wyglada jak ruskie narzedzie ?). Bosche i inne, to proszenie sie o problemy. Pisze o ludziach, ktorzy "mecza" narzedzia CODZIENNIE przez kilka godzin. Jest jeszcze HILTI; ze swoimi zaporowymni cenami, ktore wcale nie sa adekwatne do jakosci (wg nich) ? OK, wspomianali jeszcze (zapomnialem napoisac wyzej), ze produkty Milwaukee sa BDB. Z drugiej strony, do kilku dziur w domu, czasem taniej jest po prostu WYPOZYCZYC potrzebne narzedzie, wg starej zasady, ze nie kupuje sie browaru, zeby napic sie piwa ? Tak z ciekawosci napisze, ze w Szwecji, duze firmy budowlane jada na narzedziach z wypozyczalni! Maja podpisane umowy, ze jak cos sie tylko dzieje, to wypozyczalnia (na sygnale ?) dostarcza nowe i pracuje sie dalej. Jest to na 100% duzo drozsze jak "manie" wlasnych, ale dla firm to wielkie ulatwienie. Moze wlasnie tez dlatego (jako jeden z czynnikow) koszt budowy m2 mieszkania, jest w Szwecji najwyzszy w calej UE. Ale tutaj nie idzie sie na skroty z bezpieczenstwem! NIGDZIE w UE, budowa ( i sami budowlancy) nie wyglada profesjonalniej jak w Szwerji! Od jakosci ubran pracownikow, po wszystko po kolei co dotyczy samej budowy, dostawy materialow , rusztowan i bezpieczenstwa. Ogladam sobie czasem ( bedac gdzies za granica ) budowy i jestem czasem przerazony, a czasem to chce mi sie smiac. Koniec OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 3 godziny temu, latacz napisał: parkside to niestety zabawki -słaba wydajność pracy, i łatwo się grzeją To prawda po części, najgorszym narzędziem od parkside był dremel akumulatorowy zdarł kopyta szlifując depron i to wcale nie trzeba było długo czekać, ale mam wkrętarkę czarną z serii performance i naprawdę daje radę , gdy ją kupowałem była dostępna tylko w niemieckim lidlu a potrzebna mi była silna wkrętarka jako rozrusznik silnika, w tamtym czasie królowały wkrętarki z silnikami szczotkowymi i makita za 2,5 razy takie pieniądze z szczotkowym silnikiem nie miała podejścia nawet do tego bezszczotkowego parksida, do dziś ją mam , i działa niezawodnie , ale już nie jako rozrusznik , natomiast jeśli wszystkie sprzęty z ich serii performance są takiej jakości jak ta wkrętarka i przez te lata nie przycięli kosztów to do amatorskiego zastosowania nadaje się znakomicie. Osobiście to bardzo zaimponował mi kiedyś Dewalt , mała szlifierka kątowa która cięła stal 10mm i grubszą , np przecinałem nią lemiesze od pługów i nie tylko, ale taka gruba stal była cięta i pozyskanych pasów robiłem płaskowniki , szlifierka pracowała ekstremalnie ciężko , mogła odpocząć jak mi już ręce mdlały, po 2 miesiącach skończyłem robotę i rzuciłem ją w kąt sprawną , ale za jakiś czas trzeba mi było przeciąć siatkę ogrodzeniową , przecięła kilka drucików i buuuuuuu dym i smród , ale była na gwarancji więc oddałem ją na reklamację, i wyobraźcie sobie że ją naprawili bezpłatnie, w dokumentach napisali że otrzymali narzędzie doszczętnie zużyte ale nie spuścili mnie na drzewo tylko Dewalt zrobił listę co wymienił i szlifierka została naprawiona w ramach gwarancji , a nie wymienili chyba tylko kabla zasilającego i obudowy i szlifierka działa do dziś , za to podejście od tamtej pory jak potrzebuję solidnego narzędzia to nawet nie patrzę na innych producentów , jak dla mnie to na reklamach mogą biegać nawet nago i mogą robić niesamowite narzędzia a ja i tak do ciężkiej roboty wybiorę Dewalta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micsur Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Mam kilka narzędzi z JULI wszystkie z serii Multiseries 18V. Używałem ich przy remoncie mieszkania. Jest w zestawie młotowiertarka SDS - wierciłem w stropie w blokach, działa bez problemu. Jedyny problem to wydajność akumulatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Tylko Makita albo Dewalt. Reszta to zabawki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 1 godzinę temu, micsur napisał: z JULI wszystkie z serii Multiseries 18V. Używałem ich przy remoncie mieszkania. Jest w zestawie młotowiertarka SDS - wierciłem w stropie w blokach, działa bez problemu energia udaru 1,2J -delikatne poszturchiwanie do wiecenia w... plastelinie. "noemalne" narzędzie sds 18V dewalt, zależnie od typu 2,4J do 3J kupionym mocno używanym akumulatorowym sds dewalt 24V opędziłem rok pracy w firmie na budowie sporego zakładu -z jednego aku dawało radę w ciagu 5 minut 2 otwory fi18 w stropie strunobetonowym pół metra ... na tej budowie przetrzymała bardziej tysiące niż setki otworów pod kołki... kilkadziesiąt otworów przez strop... mam ją 11lat -przeżyła remont mieszkania, teraz robi remont domku, wycina koroną otwory pod puszki elektryczne w starej (mocnej jak szamot cegle) ... udar dużo silniejszy niż marketowych zasilanych z sieci. Jedyne co padło przez naście lat -to wymieniałem akumulatory (po setkach cykli) Na firmie wkrętarka dewalt 18V spoko ciągnie korony fi 140 i wycina takie dziurki w płytach warstwowych. szlifierka 18V doraźnie tnie profile 80x80mm... a na codzień jakieś płaskowniki, pręty... i ma się dobrze od ponad 3 lat. Kiedyś zapomniałem wkrętarki na delegacje -korona 115mm - kupiłem zwykłą tanią wiertarkę w markecie... potem drugą... potem... na jeden otwór w płycie warstwowej (blacha 0,6mm-styropian-blacha) "zużyłem" 3 wiertarki (2spalone, trzecia dowierciła ale śmierdziała ) otwór fi8 w dobrym betonie wiercony super**** zabawką 30minut wykonuje się dewaltem, makitą itp w minutę.... to tak porównawczo wszelkich parkside, grafit, juli-cudo itp.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Będę wiercił na maksa, jak się ma rozlecieć to niech się rozleci w miarę szybko, gwarancja 3 lata. A jak jednak przeżyje to znaczy że nadaje się do wywiercenia od czasu do czasu kilku otworów, a do tego tylko będzie używana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Wszystko co Witek mówisz to prawda, tylko że do wydłubania 5 otworów rocznie fi 8 nie trzeba mieć wiertarki za 1000 pln wiadomo że te budżetowe narzędzia służą do pracy okazjonalnej. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi