robas69 Opublikowano 9 Lutego Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Uważajcie na tą żywicę https://modelemax.pl/pl/zywice-szybkoschnace/30401-kavan-epoxy-30min-2100g-zywica-kav569966 Rok temu wkleiłem na nią wręgę silnikową do motoszybowca i wczoraj próbowałem znowu połączenie sklejka -> sklejka. W obu wypadkach żywica po zżelowaniu pozostaje w konsystencji twardej gumy i nie chce się utwardzić w 100 procentach. Dla mnie wzorcem jest to https://modelemax.pl/pl/zywice-szybkoschnace/11567-zywica-z-poxy-30-min-237-ml-pt-39-zap 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 9 Lutego Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Akurat mam taką żywicę, w sobotę sprawdzę, czy zasycha, czy zostaje guma. dzięki za info. Dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 9 Lutego Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Ten problem występuje w szybkich żywicach różnych producentów. Kiedyś do wklejania wręg używało się UHU Plus 300kg i sprawdzał się nawet w modelach F5B. Dodatkową zaletą tego kleju było to, że był dostępny w marketach. Jednak po jakimś czasie zniknął z oferty a pojawił się nowy UHU Plus ale bez dopiski 300kg. Właśnie ten nowy jest po utwardzeniu gumiasty. Żywica 30 min Z-poxy firmy ZAP nie ma tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 10 Lutego Udostępnij Opublikowano 10 Lutego A czy napewno zmieszales zywice w odpowiednich proprcjach? Bo mi sie wlasnie wczoraj udalo zmieszac zle proporcje ?. Chyba pierwszy raz w zyciu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 10 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Andrzej, jak Pan Bóg przykazał 50/50. Trzymałem próbkę od przedwczoraj. Efekt taki jak opisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 11 Lutego Udostępnij Opublikowano 11 Lutego W dniu 10.02.2024 o 22:41, robas69 napisał: Andrzej, jak Pan Bóg przykazał 50/50. Trzymałem próbkę od przedwczoraj. Efekt taki jak opisałem. 1 do 1 ale też odpowiednia minimalna ilość plus porządne mieszanie plus 25stC i wtedy można coś powiedzieć czy po 24h jest guma czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 12 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego Witek, to oczywiście miałem na myśli. Po blisko 4 dniach guma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 12 Lutego Udostępnij Opublikowano 12 Lutego weź i podgrzej w piekarniku na 80 stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 12 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego Witek, nie ma się co rozdrabniać. Palnikiem tą żywicę! Na pewno stwardnieje?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 12 Lutego Udostępnij Opublikowano 12 Lutego widziałem takiego jednego co palnikiem propanowym utwardzał żywicę robiąc blat stołu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 10 godzin temu, witold_pi napisał: widziałem takiego jednego co palnikiem propanowym utwardzał żywicę robiąc blat stołu ? Takie metody stosuje sie do odgazowania pęcherzy powietrza,nie do utwardzania.Sam stosuję takie metody lecz nie palnikiem.a opalarką. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Sam stosuję mały palniczek do pozbywania się pęcherzy powietrza w polimerze podczas wykonywania pieczątek. Na żywicę też to działa. Ale nigdy w życiu nie skleiłbym strategicznego elementu klejem z tubki. Tylko porządna żywica epoksydowa z HAVEL COMPOSITES ewentualnie z wypełniaczem z waty szklanej (którą sam robię z tzw sieczki szklanej). Do szybkich napraw np na zawodach, używam szarego kleju POXIPOL, ale i to później jest poprawiane żywicą. Dobrze sprawdza się także POXIPOL bezbarwny, ale do niego także dodaję waty szklanej. Ma tą zaletę, że schnie błyskawicznie i można szybko doraźnie naprawić kadłub np po zderzeniu. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 15 Lutego Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Witam. Miałem sprawdzić żywicę w sobotę, ale nie znalazłem chwili. Dzisiaj w pracy od rana testuję żywicę, o godz. 8.15 została rozrobiona, godzina 10.07 żywica wyschła ale nadal jest elastyczna, zobaczymy co dalej po kilku godzinach. Będę informował... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 15 Lutego Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Panowie , wszystkie znane mi żywice szybkie , są mniej lub bardziej elastyczne . Do klejenia odpowiedzialnych miejsc stosuje Multibond 15. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 15 Lutego Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Super dzięki, nigdy nie zwracałem uwagi na elastyczność żywicy szybkoschnącej, kleiłem i już. Multibonda też spróbuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 15 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Z-poxy po 24 h to kamień. Prędzej Ci serce pęknie:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 28 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego W dniu 15.02.2024 o 19:45, Lucjan napisał: Panowie , wszystkie znane mi żywice szybkie , są mniej lub bardziej elastyczne . Do klejenia odpowiedzialnych miejsc stosuje Multibond 15. Cześć Lucjan, znalazłem sprzedawcę Multibonda 15 na A...o, ale trudno w jego aukcjach dojść czy w aukcji jest mieszadło i jaki jest sposób wyciskania. Jest info, że dla pojemników 50 ml tylko ich pistolet za...158 zł. Masz może źródło gdzie można to kupić wiedząc na 100 % co kupuję i że mi czegoś nie zabraknie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 55 minut temu, robas69 napisał: Cześć Lucjan, znalazłem sprzedawcę Multibonda 15 na A...o, ale trudno w jego aukcjach dojść czy w aukcji jest mieszadło i jaki jest sposób wyciskania. Jest info, że dla pojemników 50 ml tylko ich pistolet za...158 zł. Masz może źródło gdzie można to kupić wiedząc na 100 % co kupuję i że mi czegoś nie zabraknie? Cześć ! Ja też kupuję na A , i używam pistoletu do wyciskania .Jak kleję mniejsze elementy to wyciskam bez mieszacza na kartonik mieszam ręcznie i nakładam klej szpatułką. Są też wersje kleju w zdwojonej strzykawce . Jedno mieszadło powinno być w standardzie z klejem . Po użyciu wkładam mieszadło do szczelnego pojemnika z acetonem i tak je przechowuję do następnego razu . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikołaj 1977 Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego Godzinę temu, robas69 napisał: Cześć Lucjan, znalazłem sprzedawcę Multibonda 15 na A...o, ale trudno w jego aukcjach dojść czy w aukcji jest mieszadło i jaki jest sposób wyciskania. Jest info, że dla pojemników 50 ml tylko ich pistolet za...158 zł. Masz może źródło gdzie można to kupić wiedząc na 100 % co kupuję i że mi czegoś nie zabraknie? Można prosić o link do sprzedawcy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 28 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego https://allegro.pl/oferta/multibond-15-24ml-klej-epoksydowy-1-1-mb150024-8969589392 Gdyby na zdjęciu było to faktycznie jest przedmiotem oferty nie byłoby problemu. Ja np. z tej aukcji nie wiem co faktycznie dostanę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi