robas69 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Uważajcie na tą żywicę https://modelemax.pl/pl/zywice-szybkoschnace/30401-kavan-epoxy-30min-2100g-zywica-kav569966 Rok temu wkleiłem na nią wręgę silnikową do motoszybowca i wczoraj próbowałem znowu połączenie sklejka -> sklejka. W obu wypadkach żywica po zżelowaniu pozostaje w konsystencji twardej gumy i nie chce się utwardzić w 100 procentach. Dla mnie wzorcem jest to https://modelemax.pl/pl/zywice-szybkoschnace/11567-zywica-z-poxy-30-min-237-ml-pt-39-zap 1
robert.pilot Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Akurat mam taką żywicę, w sobotę sprawdzę, czy zasycha, czy zostaje guma. dzięki za info. Dam znać.
Ryszard_I Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Ten problem występuje w szybkich żywicach różnych producentów. Kiedyś do wklejania wręg używało się UHU Plus 300kg i sprawdzał się nawet w modelach F5B. Dodatkową zaletą tego kleju było to, że był dostępny w marketach. Jednak po jakimś czasie zniknął z oferty a pojawił się nowy UHU Plus ale bez dopiski 300kg. Właśnie ten nowy jest po utwardzeniu gumiasty. Żywica 30 min Z-poxy firmy ZAP nie ma tego problemu.
Andrzej Klos Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego A czy napewno zmieszales zywice w odpowiednich proprcjach? Bo mi sie wlasnie wczoraj udalo zmieszac zle proporcje ?. Chyba pierwszy raz w zyciu...
robas69 Opublikowano 10 Lutego Autor Opublikowano 10 Lutego Andrzej, jak Pan Bóg przykazał 50/50. Trzymałem próbkę od przedwczoraj. Efekt taki jak opisałem.
witold_pi Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego W dniu 10.02.2024 o 22:41, robas69 napisał: Andrzej, jak Pan Bóg przykazał 50/50. Trzymałem próbkę od przedwczoraj. Efekt taki jak opisałem. 1 do 1 ale też odpowiednia minimalna ilość plus porządne mieszanie plus 25stC i wtedy można coś powiedzieć czy po 24h jest guma czy nie
robas69 Opublikowano 12 Lutego Autor Opublikowano 12 Lutego Witek, to oczywiście miałem na myśli. Po blisko 4 dniach guma.
robas69 Opublikowano 12 Lutego Autor Opublikowano 12 Lutego Witek, nie ma się co rozdrabniać. Palnikiem tą żywicę! Na pewno stwardnieje?.
witold_pi Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego widziałem takiego jednego co palnikiem propanowym utwardzał żywicę robiąc blat stołu ?
Grzesiek Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 10 godzin temu, witold_pi napisał: widziałem takiego jednego co palnikiem propanowym utwardzał żywicę robiąc blat stołu ? Takie metody stosuje sie do odgazowania pęcherzy powietrza,nie do utwardzania.Sam stosuję takie metody lecz nie palnikiem.a opalarką. 1
AndrzejC Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Sam stosuję mały palniczek do pozbywania się pęcherzy powietrza w polimerze podczas wykonywania pieczątek. Na żywicę też to działa. Ale nigdy w życiu nie skleiłbym strategicznego elementu klejem z tubki. Tylko porządna żywica epoksydowa z HAVEL COMPOSITES ewentualnie z wypełniaczem z waty szklanej (którą sam robię z tzw sieczki szklanej). Do szybkich napraw np na zawodach, używam szarego kleju POXIPOL, ale i to później jest poprawiane żywicą. Dobrze sprawdza się także POXIPOL bezbarwny, ale do niego także dodaję waty szklanej. Ma tą zaletę, że schnie błyskawicznie i można szybko doraźnie naprawić kadłub np po zderzeniu. A.C.
robert.pilot Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego Witam. Miałem sprawdzić żywicę w sobotę, ale nie znalazłem chwili. Dzisiaj w pracy od rana testuję żywicę, o godz. 8.15 została rozrobiona, godzina 10.07 żywica wyschła ale nadal jest elastyczna, zobaczymy co dalej po kilku godzinach. Będę informował... Pozdrawiam
Lucjan Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego Panowie , wszystkie znane mi żywice szybkie , są mniej lub bardziej elastyczne . Do klejenia odpowiedzialnych miejsc stosuje Multibond 15. 1 1
robert.pilot Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego Super dzięki, nigdy nie zwracałem uwagi na elastyczność żywicy szybkoschnącej, kleiłem i już. Multibonda też spróbuję?
robas69 Opublikowano 15 Lutego Autor Opublikowano 15 Lutego Z-poxy po 24 h to kamień. Prędzej Ci serce pęknie:-)
robas69 Opublikowano 28 Lutego Autor Opublikowano 28 Lutego W dniu 15.02.2024 o 19:45, Lucjan napisał: Panowie , wszystkie znane mi żywice szybkie , są mniej lub bardziej elastyczne . Do klejenia odpowiedzialnych miejsc stosuje Multibond 15. Cześć Lucjan, znalazłem sprzedawcę Multibonda 15 na A...o, ale trudno w jego aukcjach dojść czy w aukcji jest mieszadło i jaki jest sposób wyciskania. Jest info, że dla pojemników 50 ml tylko ich pistolet za...158 zł. Masz może źródło gdzie można to kupić wiedząc na 100 % co kupuję i że mi czegoś nie zabraknie?
Lucjan Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego 55 minut temu, robas69 napisał: Cześć Lucjan, znalazłem sprzedawcę Multibonda 15 na A...o, ale trudno w jego aukcjach dojść czy w aukcji jest mieszadło i jaki jest sposób wyciskania. Jest info, że dla pojemników 50 ml tylko ich pistolet za...158 zł. Masz może źródło gdzie można to kupić wiedząc na 100 % co kupuję i że mi czegoś nie zabraknie? Cześć ! Ja też kupuję na A , i używam pistoletu do wyciskania .Jak kleję mniejsze elementy to wyciskam bez mieszacza na kartonik mieszam ręcznie i nakładam klej szpatułką. Są też wersje kleju w zdwojonej strzykawce . Jedno mieszadło powinno być w standardzie z klejem . Po użyciu wkładam mieszadło do szczelnego pojemnika z acetonem i tak je przechowuję do następnego razu . 1
Mikołaj 1977 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego Godzinę temu, robas69 napisał: Cześć Lucjan, znalazłem sprzedawcę Multibonda 15 na A...o, ale trudno w jego aukcjach dojść czy w aukcji jest mieszadło i jaki jest sposób wyciskania. Jest info, że dla pojemników 50 ml tylko ich pistolet za...158 zł. Masz może źródło gdzie można to kupić wiedząc na 100 % co kupuję i że mi czegoś nie zabraknie? Można prosić o link do sprzedawcy !
robas69 Opublikowano 28 Lutego Autor Opublikowano 28 Lutego https://allegro.pl/oferta/multibond-15-24ml-klej-epoksydowy-1-1-mb150024-8969589392 Gdyby na zdjęciu było to faktycznie jest przedmiotem oferty nie byłoby problemu. Ja np. z tej aukcji nie wiem co faktycznie dostanę.
Rekomendowane odpowiedzi