robas69 Posted February 9 Share Posted February 9 Uważajcie na tą żywicę https://modelemax.pl/pl/zywice-szybkoschnace/30401-kavan-epoxy-30min-2100g-zywica-kav569966 Rok temu wkleiłem na nią wręgę silnikową do motoszybowca i wczoraj próbowałem znowu połączenie sklejka -> sklejka. W obu wypadkach żywica po zżelowaniu pozostaje w konsystencji twardej gumy i nie chce się utwardzić w 100 procentach. Dla mnie wzorcem jest to https://modelemax.pl/pl/zywice-szybkoschnace/11567-zywica-z-poxy-30-min-237-ml-pt-39-zap 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert.pilot Posted February 9 Share Posted February 9 Akurat mam taką żywicę, w sobotę sprawdzę, czy zasycha, czy zostaje guma. dzięki za info. Dam znać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryszard_I Posted February 9 Share Posted February 9 Ten problem występuje w szybkich żywicach różnych producentów. Kiedyś do wklejania wręg używało się UHU Plus 300kg i sprawdzał się nawet w modelach F5B. Dodatkową zaletą tego kleju było to, że był dostępny w marketach. Jednak po jakimś czasie zniknął z oferty a pojawił się nowy UHU Plus ale bez dopiski 300kg. Właśnie ten nowy jest po utwardzeniu gumiasty. Żywica 30 min Z-poxy firmy ZAP nie ma tego problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Klos Posted February 10 Share Posted February 10 A czy napewno zmieszales zywice w odpowiednich proprcjach? Bo mi sie wlasnie wczoraj udalo zmieszac zle proporcje ?. Chyba pierwszy raz w zyciu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
robas69 Posted February 10 Author Share Posted February 10 Andrzej, jak Pan Bóg przykazał 50/50. Trzymałem próbkę od przedwczoraj. Efekt taki jak opisałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witold_pi Posted February 11 Share Posted February 11 W dniu 10.02.2024 o 22:41, robas69 napisał: Andrzej, jak Pan Bóg przykazał 50/50. Trzymałem próbkę od przedwczoraj. Efekt taki jak opisałem. 1 do 1 ale też odpowiednia minimalna ilość plus porządne mieszanie plus 25stC i wtedy można coś powiedzieć czy po 24h jest guma czy nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
robas69 Posted February 12 Author Share Posted February 12 Witek, to oczywiście miałem na myśli. Po blisko 4 dniach guma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witold_pi Posted February 12 Share Posted February 12 weź i podgrzej w piekarniku na 80 stC Link to comment Share on other sites More sharing options...
robas69 Posted February 12 Author Share Posted February 12 Witek, nie ma się co rozdrabniać. Palnikiem tą żywicę! Na pewno stwardnieje?. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witold_pi Posted February 12 Share Posted February 12 widziałem takiego jednego co palnikiem propanowym utwardzał żywicę robiąc blat stołu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted February 13 Share Posted February 13 10 godzin temu, witold_pi napisał: widziałem takiego jednego co palnikiem propanowym utwardzał żywicę robiąc blat stołu ? Takie metody stosuje sie do odgazowania pęcherzy powietrza,nie do utwardzania.Sam stosuję takie metody lecz nie palnikiem.a opalarką. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejC Posted February 13 Share Posted February 13 Sam stosuję mały palniczek do pozbywania się pęcherzy powietrza w polimerze podczas wykonywania pieczątek. Na żywicę też to działa. Ale nigdy w życiu nie skleiłbym strategicznego elementu klejem z tubki. Tylko porządna żywica epoksydowa z HAVEL COMPOSITES ewentualnie z wypełniaczem z waty szklanej (którą sam robię z tzw sieczki szklanej). Do szybkich napraw np na zawodach, używam szarego kleju POXIPOL, ale i to później jest poprawiane żywicą. Dobrze sprawdza się także POXIPOL bezbarwny, ale do niego także dodaję waty szklanej. Ma tą zaletę, że schnie błyskawicznie i można szybko doraźnie naprawić kadłub np po zderzeniu. A.C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert.pilot Posted February 15 Share Posted February 15 Witam. Miałem sprawdzić żywicę w sobotę, ale nie znalazłem chwili. Dzisiaj w pracy od rana testuję żywicę, o godz. 8.15 została rozrobiona, godzina 10.07 żywica wyschła ale nadal jest elastyczna, zobaczymy co dalej po kilku godzinach. Będę informował... Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucjan Posted February 15 Share Posted February 15 Panowie , wszystkie znane mi żywice szybkie , są mniej lub bardziej elastyczne . Do klejenia odpowiedzialnych miejsc stosuje Multibond 15. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert.pilot Posted February 15 Share Posted February 15 Super dzięki, nigdy nie zwracałem uwagi na elastyczność żywicy szybkoschnącej, kleiłem i już. Multibonda też spróbuję? Link to comment Share on other sites More sharing options...
robas69 Posted February 15 Author Share Posted February 15 Z-poxy po 24 h to kamień. Prędzej Ci serce pęknie:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
robas69 Posted February 28 Author Share Posted February 28 W dniu 15.02.2024 o 19:45, Lucjan napisał: Panowie , wszystkie znane mi żywice szybkie , są mniej lub bardziej elastyczne . Do klejenia odpowiedzialnych miejsc stosuje Multibond 15. Cześć Lucjan, znalazłem sprzedawcę Multibonda 15 na A...o, ale trudno w jego aukcjach dojść czy w aukcji jest mieszadło i jaki jest sposób wyciskania. Jest info, że dla pojemników 50 ml tylko ich pistolet za...158 zł. Masz może źródło gdzie można to kupić wiedząc na 100 % co kupuję i że mi czegoś nie zabraknie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucjan Posted February 28 Share Posted February 28 55 minut temu, robas69 napisał: Cześć Lucjan, znalazłem sprzedawcę Multibonda 15 na A...o, ale trudno w jego aukcjach dojść czy w aukcji jest mieszadło i jaki jest sposób wyciskania. Jest info, że dla pojemników 50 ml tylko ich pistolet za...158 zł. Masz może źródło gdzie można to kupić wiedząc na 100 % co kupuję i że mi czegoś nie zabraknie? Cześć ! Ja też kupuję na A , i używam pistoletu do wyciskania .Jak kleję mniejsze elementy to wyciskam bez mieszacza na kartonik mieszam ręcznie i nakładam klej szpatułką. Są też wersje kleju w zdwojonej strzykawce . Jedno mieszadło powinno być w standardzie z klejem . Po użyciu wkładam mieszadło do szczelnego pojemnika z acetonem i tak je przechowuję do następnego razu . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikołaj 1977 Posted February 28 Share Posted February 28 Godzinę temu, robas69 napisał: Cześć Lucjan, znalazłem sprzedawcę Multibonda 15 na A...o, ale trudno w jego aukcjach dojść czy w aukcji jest mieszadło i jaki jest sposób wyciskania. Jest info, że dla pojemników 50 ml tylko ich pistolet za...158 zł. Masz może źródło gdzie można to kupić wiedząc na 100 % co kupuję i że mi czegoś nie zabraknie? Można prosić o link do sprzedawcy ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
robas69 Posted February 28 Author Share Posted February 28 https://allegro.pl/oferta/multibond-15-24ml-klej-epoksydowy-1-1-mb150024-8969589392 Gdyby na zdjęciu było to faktycznie jest przedmiotem oferty nie byłoby problemu. Ja np. z tej aukcji nie wiem co faktycznie dostanę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts