paulusr Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Super model. Możesz coś napisać o technice pokrycia herexem? Jaka grubość, na co kleiłeś i dlaczego przeszedłeś na balsę. Jak to wychodzi wagowo?
Grzesiek1 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Herex kleiłem na kleju sudala 66 ten pieniący. Grubość 2mm kryty tkanina. Przyszedłem ze względu na wagę i późniejsze wyważenie. Herex pije ile wlejesz. Ale jest mega mocny. Jest tańszy dużo od balsy, ale za to wychodzi 3x więcej zywicy. Coś za coś:D
paulusr Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Bardzo ci dziękuję. Jak widzisz pełną przekładkę. Da się to zrobić? Myślałem o tkaninie 24g lub np. 17 wstępnie zalaminowanej na hereksie próżniowo. Nie wiem jak się to zachowa przy układaniu łuków.
Grzesiek1 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Trzeba pytać bardziej doświadczonych w temacie. Ale z tego co wiem to bardzo się nadaje. W próżni nie wychodzi tyle zwyicy. Kadłuby skrzydla w modelach nie których firm to właśnie herex w próżni i tkanina. 1
paulusr Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Fajnie Ci wyszedł wagowo jak na tą wielkość. Lata temu kolega miał robić Bryzę ale temat umarł. Jeszcze raz gratuluję.
Andrzej Klos Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Grzesiek, czekamy na relacje ze zdjeciami!
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grzesiek1 Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Krotki film z wizyty goscinnej w Bobrownikach. Bryza musiała poznać lotnisko;) 10
Krzysiek "Viper" Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Opublikowano 18 Kwietnia 2024 W dniu 2.04.2024 o 21:43, Grzesiek1 napisał: Witam. To moja pierwsza publikacja modelu na forum. Mam nadzieję, że dobry dział. Jak coś proszę o przeniesienie. Chcę na samym początku powiedzieć, że nie jest to makieta,a model. Bardziej przywiązywałem uwagę do zbudowania tego stworka . Może druga będzie makietowa Samolot Bryza M-28. -rozpiętość skrzydeł 370cm -waga ok 19kg bez paliwa (do oblotu był 1kg więcej. Troszkę schudła, a może i waga coś kaprysiła) -silniki 2x rcgf35cm Budowę zacząłem oczywiście od projektu w fusion360 w styczniu 2022r. Trwa to aż do teraz... Modelowany jest z rzutu bocznego i górnego. Jest to prototyp (pierwsza sztuka), błędy projektu aktualizowane na bieżąco. Elementy frezowane na mojej ALA frezarce cnc. Podwozie to też moja nauka na tokarce itp. Opony są wykonane z gumy kupionej w sklepie z "częściami do obuwia". Konstrukcja kadłuba i centropłatu to sklejka kryta herexem i włóknem szklanym. Reszta w połowie prac przeszła na sklejkę i balsę. Ogon wykonywany był dwa razy ze względu na wyważenie . Budowa trwa i trwa. Jestem na etapie dopasowywania gondoli i kokpitu z pilotami. Sterownik oświetlenia też mój na atmega programowany z arduino. Oświetlenie 3w, lampa w dziobie 2x3w. Kosmetyka, kosmetyka i jeszcze raz kosmetyka... Model przed lakierowaniem wykonał kilkanaście lotów. Był ogromny stres ale lata lepiej niż cessna na 260cm Jak kilku kolegów z forum widziało, lata koło nogi. Zdjęcia troszkę ją rozjaśniają. Z tego co wiem to chyba pierwsza sztuka latająca spalinowa. Film W dniu 4.04.2024 o 21:16, RobRoy napisał: LOTNISKO ZADBANE, PIĘKNE .... ale dla doświadczonych modelarzy. To jest szczyt górki. Jak model spadnie ... z braku odpowiedniej kontroli - poza górką - to nie widzisz gdzie. Gdzieś tam ... pod lasem ... albo w krzakach. Byłem tam raz - i latałem z duszą na ramieniu. Jak dla mnie - na środku - rajska plaża, a wokół - piekielne ciemności. Musiałbym mieć w modelu "super system naprowadzania " w razie poszukiwań. Pozdrowienia dla odważnych... ? Zgadzam się. Lotnisko jest wymagające. Kto nauczy się tu latać poleci wszędzie. Często wieje bo jest przestrzał na Babią Górę. Latanie w terenach podgórskich uczy pokory. Mimo to na naszym lotnisku latają też początkujący modelarze. Przy odpowiednim zadbaniu o początkującego adepta lotnisko jest przyjemne. Widoki są super. Towarzystwo prima sort. Klimat ok. W mojej opinii dużo trudniejsze jest lotnisko w GSS Żar gdzie przecież odbywały się pikniki modelarskie a i tak ludzie spokojnie dawali radę ? Generalnie ekipa to doświadczeni piloci RC którzy chętnie pomagają początkującym. 3 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grzesiek1 Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Aa dostała jakieś maski na silniki;) 6
Andrzej Klos Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Opublikowano 20 Kwietnia 2024 A gdzie obiecana relacja z budowy? 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grzesiek1 Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 21 Kwietnia 2024 11 1
robert.pilot Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Witaj. Na złączach robiłeś wspólną masę, czy wszystko osobno? 1
Grzesiek1 Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Wszystko osobno. Wtyczka komputerowa. Rozwiązanie takie mam w p47 od 4 lat sprawdza się. 1
Grifon Opublikowano 23 Kwietnia 2024 Opublikowano 23 Kwietnia 2024 Gdzie kupowałeś tą piankę na opony?
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paweln7 Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 28 Kwietnia 2024 7
Andrzej Klos Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Bryza nie tylko dobrze lata ale i pilot ladnie laduje!
Grzesiek1 Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Guma kupiona w sklepie szewskim? W przytkowicach. Są dostępne różne grubości i rodzaje twardości. 1 1
Janekm Opublikowano 30 Kwietnia 2024 Opublikowano 30 Kwietnia 2024 Paweł, A gdzie takie ładne miejsce do latania jest? Czy taki jak ja postronny, "niedzielny" modelarz mógłby tam polatać?
paweln7 Opublikowano 30 Kwietnia 2024 Opublikowano 30 Kwietnia 2024 Witam Lotnisko klubowe https://www.facebook.com/KmsKielce w Kowali k Kielc Zapraszamy na wspólne latanie . https://kms.kielce.pl/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0GrzSuii4IvLzI45ngrXyNO1IRDjFk3JnkJpKh9czuvTSNvFMxJ4yieM8_aem_ARDKbLxFr4VL20kzHtGpFUmc11t-wgMGwcV6X-DKfveXZ6JGqH7-Ic7guzPQFLAys6e2PJCdp-LePbWaGAGuZJkQ
Rekomendowane odpowiedzi