paulusr Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia Super model. Możesz coś napisać o technice pokrycia herexem? Jaka grubość, na co kleiłeś i dlaczego przeszedłeś na balsę. Jak to wychodzi wagowo?
Grzesiek1 Opublikowano 7 Kwietnia Autor Opublikowano 7 Kwietnia Herex kleiłem na kleju sudala 66 ten pieniący. Grubość 2mm kryty tkanina. Przyszedłem ze względu na wagę i późniejsze wyważenie. Herex pije ile wlejesz. Ale jest mega mocny. Jest tańszy dużo od balsy, ale za to wychodzi 3x więcej zywicy. Coś za coś:D
paulusr Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia Bardzo ci dziękuję. Jak widzisz pełną przekładkę. Da się to zrobić? Myślałem o tkaninie 24g lub np. 17 wstępnie zalaminowanej na hereksie próżniowo. Nie wiem jak się to zachowa przy układaniu łuków.
Grzesiek1 Opublikowano 7 Kwietnia Autor Opublikowano 7 Kwietnia Trzeba pytać bardziej doświadczonych w temacie. Ale z tego co wiem to bardzo się nadaje. W próżni nie wychodzi tyle zwyicy. Kadłuby skrzydla w modelach nie których firm to właśnie herex w próżni i tkanina. 1
paulusr Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia Fajnie Ci wyszedł wagowo jak na tą wielkość. Lata temu kolega miał robić Bryzę ale temat umarł. Jeszcze raz gratuluję.
Andrzej Klos Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Grzesiek, czekamy na relacje ze zdjeciami!
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grzesiek1 Opublikowano 10 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 10 Kwietnia Krotki film z wizyty goscinnej w Bobrownikach. Bryza musiała poznać lotnisko;) 10
Krzysiek "Viper" Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia W dniu 2.04.2024 o 21:43, Grzesiek1 napisał: Witam. To moja pierwsza publikacja modelu na forum. Mam nadzieję, że dobry dział. Jak coś proszę o przeniesienie. Chcę na samym początku powiedzieć, że nie jest to makieta,a model. Bardziej przywiązywałem uwagę do zbudowania tego stworka . Może druga będzie makietowa Samolot Bryza M-28. -rozpiętość skrzydeł 370cm -waga ok 19kg bez paliwa (do oblotu był 1kg więcej. Troszkę schudła, a może i waga coś kaprysiła) -silniki 2x rcgf35cm Budowę zacząłem oczywiście od projektu w fusion360 w styczniu 2022r. Trwa to aż do teraz... Modelowany jest z rzutu bocznego i górnego. Jest to prototyp (pierwsza sztuka), błędy projektu aktualizowane na bieżąco. Elementy frezowane na mojej ALA frezarce cnc. Podwozie to też moja nauka na tokarce itp. Opony są wykonane z gumy kupionej w sklepie z "częściami do obuwia". Konstrukcja kadłuba i centropłatu to sklejka kryta herexem i włóknem szklanym. Reszta w połowie prac przeszła na sklejkę i balsę. Ogon wykonywany był dwa razy ze względu na wyważenie . Budowa trwa i trwa. Jestem na etapie dopasowywania gondoli i kokpitu z pilotami. Sterownik oświetlenia też mój na atmega programowany z arduino. Oświetlenie 3w, lampa w dziobie 2x3w. Kosmetyka, kosmetyka i jeszcze raz kosmetyka... Model przed lakierowaniem wykonał kilkanaście lotów. Był ogromny stres ale lata lepiej niż cessna na 260cm Jak kilku kolegów z forum widziało, lata koło nogi. Zdjęcia troszkę ją rozjaśniają. Z tego co wiem to chyba pierwsza sztuka latająca spalinowa. Film W dniu 4.04.2024 o 21:16, RobRoy napisał: LOTNISKO ZADBANE, PIĘKNE .... ale dla doświadczonych modelarzy. To jest szczyt górki. Jak model spadnie ... z braku odpowiedniej kontroli - poza górką - to nie widzisz gdzie. Gdzieś tam ... pod lasem ... albo w krzakach. Byłem tam raz - i latałem z duszą na ramieniu. Jak dla mnie - na środku - rajska plaża, a wokół - piekielne ciemności. Musiałbym mieć w modelu "super system naprowadzania " w razie poszukiwań. Pozdrowienia dla odważnych... ? Zgadzam się. Lotnisko jest wymagające. Kto nauczy się tu latać poleci wszędzie. Często wieje bo jest przestrzał na Babią Górę. Latanie w terenach podgórskich uczy pokory. Mimo to na naszym lotnisku latają też początkujący modelarze. Przy odpowiednim zadbaniu o początkującego adepta lotnisko jest przyjemne. Widoki są super. Towarzystwo prima sort. Klimat ok. W mojej opinii dużo trudniejsze jest lotnisko w GSS Żar gdzie przecież odbywały się pikniki modelarskie a i tak ludzie spokojnie dawali radę ? Generalnie ekipa to doświadczeni piloci RC którzy chętnie pomagają początkującym. 3 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grzesiek1 Opublikowano 20 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 20 Kwietnia Aa dostała jakieś maski na silniki;) 6
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grzesiek1 Opublikowano 21 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 21 Kwietnia 11 1
robert.pilot Opublikowano 21 Kwietnia Opublikowano 21 Kwietnia Witaj. Na złączach robiłeś wspólną masę, czy wszystko osobno? 1
Grzesiek1 Opublikowano 21 Kwietnia Autor Opublikowano 21 Kwietnia Wszystko osobno. Wtyczka komputerowa. Rozwiązanie takie mam w p47 od 4 lat sprawdza się. 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paweln7 Opublikowano 28 Kwietnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 28 Kwietnia 7
Andrzej Klos Opublikowano 28 Kwietnia Opublikowano 28 Kwietnia Bryza nie tylko dobrze lata ale i pilot ladnie laduje!
Grzesiek1 Opublikowano 28 Kwietnia Autor Opublikowano 28 Kwietnia Guma kupiona w sklepie szewskim? W przytkowicach. Są dostępne różne grubości i rodzaje twardości. 1 1
Janekm Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia Paweł, A gdzie takie ładne miejsce do latania jest? Czy taki jak ja postronny, "niedzielny" modelarz mógłby tam polatać?
paweln7 Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia Witam Lotnisko klubowe https://www.facebook.com/KmsKielce w Kowali k Kielc Zapraszamy na wspólne latanie . https://kms.kielce.pl/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0GrzSuii4IvLzI45ngrXyNO1IRDjFk3JnkJpKh9czuvTSNvFMxJ4yieM8_aem_ARDKbLxFr4VL20kzHtGpFUmc11t-wgMGwcV6X-DKfveXZ6JGqH7-Ic7guzPQFLAys6e2PJCdp-LePbWaGAGuZJkQ
Rekomendowane odpowiedzi