paulusr Opublikowano 7 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia Super model. Możesz coś napisać o technice pokrycia herexem? Jaka grubość, na co kleiłeś i dlaczego przeszedłeś na balsę. Jak to wychodzi wagowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek1 Opublikowano 7 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia Herex kleiłem na kleju sudala 66 ten pieniący. Grubość 2mm kryty tkanina. Przyszedłem ze względu na wagę i późniejsze wyważenie. Herex pije ile wlejesz. Ale jest mega mocny. Jest tańszy dużo od balsy, ale za to wychodzi 3x więcej zywicy. Coś za coś:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 7 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia Bardzo ci dziękuję. Jak widzisz pełną przekładkę. Da się to zrobić? Myślałem o tkaninie 24g lub np. 17 wstępnie zalaminowanej na hereksie próżniowo. Nie wiem jak się to zachowa przy układaniu łuków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek1 Opublikowano 7 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia Trzeba pytać bardziej doświadczonych w temacie. Ale z tego co wiem to bardzo się nadaje. W próżni nie wychodzi tyle zwyicy. Kadłuby skrzydla w modelach nie których firm to właśnie herex w próżni i tkanina. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 7 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia Fajnie Ci wyszedł wagowo jak na tą wielkość. Lata temu kolega miał robić Bryzę ale temat umarł. Jeszcze raz gratuluję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 8 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia Grzesiek, czekamy na relacje ze zdjeciami! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grzesiek1 Opublikowano 10 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia Krotki film z wizyty goscinnej w Bobrownikach. Bryza musiała poznać lotnisko;) 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek "Viper" Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia W dniu 2.04.2024 o 21:43, Grzesiek1 napisał: Witam. To moja pierwsza publikacja modelu na forum. Mam nadzieję, że dobry dział. Jak coś proszę o przeniesienie. Chcę na samym początku powiedzieć, że nie jest to makieta,a model. Bardziej przywiązywałem uwagę do zbudowania tego stworka . Może druga będzie makietowa Samolot Bryza M-28. -rozpiętość skrzydeł 370cm -waga ok 19kg bez paliwa (do oblotu był 1kg więcej. Troszkę schudła, a może i waga coś kaprysiła) -silniki 2x rcgf35cm Budowę zacząłem oczywiście od projektu w fusion360 w styczniu 2022r. Trwa to aż do teraz... Modelowany jest z rzutu bocznego i górnego. Jest to prototyp (pierwsza sztuka), błędy projektu aktualizowane na bieżąco. Elementy frezowane na mojej ALA frezarce cnc. Podwozie to też moja nauka na tokarce itp. Opony są wykonane z gumy kupionej w sklepie z "częściami do obuwia". Konstrukcja kadłuba i centropłatu to sklejka kryta herexem i włóknem szklanym. Reszta w połowie prac przeszła na sklejkę i balsę. Ogon wykonywany był dwa razy ze względu na wyważenie . Budowa trwa i trwa. Jestem na etapie dopasowywania gondoli i kokpitu z pilotami. Sterownik oświetlenia też mój na atmega programowany z arduino. Oświetlenie 3w, lampa w dziobie 2x3w. Kosmetyka, kosmetyka i jeszcze raz kosmetyka... Model przed lakierowaniem wykonał kilkanaście lotów. Był ogromny stres ale lata lepiej niż cessna na 260cm Jak kilku kolegów z forum widziało, lata koło nogi. Zdjęcia troszkę ją rozjaśniają. Z tego co wiem to chyba pierwsza sztuka latająca spalinowa. Film W dniu 4.04.2024 o 21:16, RobRoy napisał: LOTNISKO ZADBANE, PIĘKNE .... ale dla doświadczonych modelarzy. To jest szczyt górki. Jak model spadnie ... z braku odpowiedniej kontroli - poza górką - to nie widzisz gdzie. Gdzieś tam ... pod lasem ... albo w krzakach. Byłem tam raz - i latałem z duszą na ramieniu. Jak dla mnie - na środku - rajska plaża, a wokół - piekielne ciemności. Musiałbym mieć w modelu "super system naprowadzania " w razie poszukiwań. Pozdrowienia dla odważnych... ? Zgadzam się. Lotnisko jest wymagające. Kto nauczy się tu latać poleci wszędzie. Często wieje bo jest przestrzał na Babią Górę. Latanie w terenach podgórskich uczy pokory. Mimo to na naszym lotnisku latają też początkujący modelarze. Przy odpowiednim zadbaniu o początkującego adepta lotnisko jest przyjemne. Widoki są super. Towarzystwo prima sort. Klimat ok. W mojej opinii dużo trudniejsze jest lotnisko w GSS Żar gdzie przecież odbywały się pikniki modelarskie a i tak ludzie spokojnie dawali radę ? Generalnie ekipa to doświadczeni piloci RC którzy chętnie pomagają początkującym. 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grzesiek1 Opublikowano 20 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Aa dostała jakieś maski na silniki;) 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 20 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia A gdzie obiecana relacja z budowy? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grzesiek1 Opublikowano 21 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 11 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 21 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia Witaj. Na złączach robiłeś wspólną masę, czy wszystko osobno? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek1 Opublikowano 21 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia Wszystko osobno. Wtyczka komputerowa. Rozwiązanie takie mam w p47 od 4 lat sprawdza się. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 23 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia Gdzie kupowałeś tą piankę na opony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paweln7 Opublikowano 28 Kwietnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 28 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia Bryza nie tylko dobrze lata ale i pilot ladnie laduje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek1 Opublikowano 28 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia Guma kupiona w sklepie szewskim? W przytkowicach. Są dostępne różne grubości i rodzaje twardości. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekm Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Paweł, A gdzie takie ładne miejsce do latania jest? Czy taki jak ja postronny, "niedzielny" modelarz mógłby tam polatać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Witam Lotnisko klubowe https://www.facebook.com/KmsKielce w Kowali k Kielc Zapraszamy na wspólne latanie . https://kms.kielce.pl/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0GrzSuii4IvLzI45ngrXyNO1IRDjFk3JnkJpKh9czuvTSNvFMxJ4yieM8_aem_ARDKbLxFr4VL20kzHtGpFUmc11t-wgMGwcV6X-DKfveXZ6JGqH7-Ic7guzPQFLAys6e2PJCdp-LePbWaGAGuZJkQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek1 Opublikowano 11 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca Bryza w trasie;) 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi