Patryk Sokol Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 10 godzin temu, Daniel1978 napisał: Kurcze ja to bym chciał takiego Funraya z laminatu ale niestety nie moja "półka" finansowa😭. Dlatego na jesień zaczynam budowę Bird of Time dwa metry rozpiętość. Ale ten Funrayz laminatu.... Fajny jest👍 A masz już tego Bird of Time'a wyciętego? Bo mi się od dawna Bird of Time marzy (bo jest piękny), a aerodynamikę ma parszywą (lata na profilu Aquila, więc własności lotne balonu). A to byłaby spoko okazja, żeby mu unowocześnić aerodynamikę (bez zmiany sylwetki) 2
Andrzej Klos Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 6 minut temu, Patryk Sokol napisał: A masz już tego Bird of Time'a wyciętego? Bo mi się od dawna Bird of Time marzy (bo jest piękny), a aerodynamikę ma parszywą (lata na profilu Aquila, więc własności lotne balonu). A to byłaby spoko okazja, żeby mu unowocześnić aerodynamikę (bez zmiany sylwetki) Tak, profil Aquila zostal odtysowany od podeszwy!
art_c Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Godzinę temu, Patryk Sokol napisał: A masz już tego Bird of Time'a wyciętego? Bo mi się od dawna Bird of Time marzy (bo jest piękny), a aerodynamikę ma parszywą (lata na profilu Aquila, więc własności lotne balonu). A to byłaby spoko okazja, żeby mu unowocześnić aerodynamikę (bez zmiany sylwetki) Super pomysł - jestem zainteresowany
Daniel1978 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca 2 godziny temu, Patryk Sokol napisał: A masz już tego Bird of Time'a wyciętego? Na chwilę obecną to tylko plany. Pobrane z działu PLANY podesłane przez kolegę Artura z Rzeszowa. Z budową to pewnie we wrześniu ruszę. Może ktoś miał by możliwość przerysować żeberka pod laser? BirdOfTime_RCM-751_oz2093 (1).pdf
Patryk Sokol Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 2 minuty temu, Daniel1978 napisał: Na chwilę obecną to tylko plany. Pobrane z działu PLANY podesłane przez kolegę Artura z Rzeszowa. Z budową to pewnie we wrześniu ruszę. Może ktoś miał by możliwość przerysować żeberka pod laser? BirdOfTime_RCM-751_oz2093 (1).pdf No dobra, miałby kto Zajmę się tym w lipcu,całą resztę też mogę ogarnąć.
Daniel1978 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca Dziękuję. Jaki koszt takiej "operacji" Przerysowania na formę elektroniczną? Pewnie kilka wieczorów będziesz musiał poświęcić 🤔
Ares Opublikowano Piątek o 13:05 Opublikowano Piątek o 13:05 6 godzin temu, Czaro napisał: Zawody modelarskie w większości przypadków są tylko zawodami w lataniu modelami. Nie są ogólnie modelarskimi zawodami. Tylko w nielicznych konkurencjach, gdzie jest wymóg, aby zawodnik sam zbudował model jest to bliższe ideałom modelarstwa. Niestety tu wchodzimy na kolejne grząskie pole, jak zweryfikować, czy ktoś rzeczywiście sam budował... i kolejna dyskusja bez końca Jako zawodnik z pewnością masz świadomość ,że przy obecnym poziomie technologii aby projektować , budować, oblatać i startować własnej konstrukcji modelem w zawodach trzeba by posiadać park maszynowy i jeszcze robić to na pełny etat czyli.......prowadzić firmę i robić modele na sprzedaż. Inaczej się nie da , zresztą zawodnik musi posiadać sprzęt z najwyższej półki i przede wszystkim trenować a nie siedzieć na modelarni i żmudnie budować. Choć swojego czasu Tobie się ta sztuka udała, pamiętam jak budowałeś modele i latałeś nimi w zawodach więc tym bardziej szacun dla Ciebie. Choć obecnie myślę ,że na dłuższą metę nie miało by to sensu bo traciłbyś czas potrzebny na trening a przecież jest jeszcze tzw. życie i sprawy codzienne🙂 Osobiście uważam ,że sport modelarski czyli wyczyn to nieco inne podejście bo tam realizujemy się i dowartościowujemy "idąc w górę tabeli wyników " także to czy model zbudujemy czy kupimy nie ma znaczenia. Natomiast mnie bardziej chodzi o takich ludzi jak np. ja czyli amatorów i pasjonatów którzy latają dla przyjemności a wolny czas w zimowe wieczory poświęcają budowaniu w sumie prostych modeli. To jest super zajęcie dla kogoś kto oczywiście ma na to czas i chęci. Gdybym latał w zawodach też bym odpuścił budowanie , ale będąc rekreacyjnym modelarzem nie wyobrażam sobie zrezygnowania z budowy modeli. Ile miałem radochy jak wyciągnąłem pierwsze skrzydła z worka🙂 , Przez tydzień je oglądałem i się jarałem jakie to piękne i błyszczące wyszło ( pamiętam dzięki komu to się udało , raz jeszcze dzięki👍) Dla mnie to jest mega fajne zrobić model. Ja myślę Czarek , że nie warto rozgraniczać jak niektórzy na tym forum "kto nie robi to nie modelarz" bo to rzeczywiście bez sensu. Ty zbudowałeś kilkanaście zaawansowanych zawodniczych konstrukcji klasy F3K a obecnie latasz na modelach fabrycznych i co nie jesteś modelarzem ? Jesteś chyba ostatnią osobą na tym forum którą można by nazwać "nie modelarzem". Ale ......można by gadać bez końca na ten temat. Pozdrawiam
Artur Lis Opublikowano Piątek o 18:49 Opublikowano Piątek o 18:49 W dniu 27.06.2025 o 11:03, Daniel1978 napisał: Na chwilę obecną to tylko plany. Pobrane z działu PLANY podesłane przez kolegę Artura z Rzeszowa. Z budową to pewnie we wrześniu ruszę. Może ktoś miał by możliwość przerysować żeberka pod laser? BirdOfTime_RCM-751_oz2093 (1).pdf Pytałeś o plany , więc wysłałem Ci tylko plany poglądowe . Generalnie, to wszystko wygląda już w pełnych wymiarach , może tam Patryk naniesie niewielkie poprawki co do profilu . Ale będzie już z górki . Bird_of_Time_4_oz12564_page_2_rescaled (1).pdf Bird_of_Time_4_oz12564.pdf
RobRoy Opublikowano Niedziela o 21:14 Opublikowano Niedziela o 21:14 W dniu 27.06.2025 o 08:30, Patryk Sokol napisał: Bo mi się od dawna Bird of Time marzy (bo jest piękny), a aerodynamikę ma parszywą (lata na profilu Aquila, więc własności lotne balonu). Co wy macie do tego profilu ??? ....znam jeszcze jeden model latający na tym profilu - Superlite Marabu (Mitia)- i prawdę mówiąc podoba mi się jak lata. Przeglądałem kilka planów Storcha i na oko , też był na tym profilu. Czy aż tak ciężko latać na wietrze na tym profilu? Co mu tam wrzucisz -zestaw profili AG dobranych tak żeby ... wizualnie się nie zmienił ?
Patryk Sokol Opublikowano Poniedziałek o 08:28 Opublikowano Poniedziałek o 08:28 11 godzin temu, RobRoy napisał: Co wy macie do tego profilu ??? ....znam jeszcze jeden model latający na tym profilu - Superlite Marabu (Mitia)- i prawdę mówiąc podoba mi się jak lata. Przeglądałem kilka planów Storcha i na oko , też był na tym profilu. Czy aż tak ciężko latać na wietrze na tym profilu? Co mu tam wrzucisz -zestaw profili AG dobranych tak żeby ... wizualnie się nie zmienił ? Aquila robi absurdalnie dużo siły nośnej. A przy tym bardzo źle pracuje przy małych współczynnikach siły nośnej. W efekcie modele na Aquili bardzo źle lecą w przelocie (opór profilowy je zjada), a dużych współczynników siły nośnej i tak nie wykorzystują, bo liczba Reynoldsa robi się zbyt mała. Czyli - jak się zrobi lekko szybowca, to lata jak balon, jak ciężko to ma problemy z krążeniem (bo nimo siły nośnej, to utrudnia krążenie). I taki jest plan jak napisałeś, wstawię moje pochodne AG, tak żeby było dobrze, ale wyglądało tak samo W dniu 27.06.2025 o 11:12, Daniel1978 napisał: Dziękuję. Jaki koszt takiej "operacji" Przerysowania na formę elektroniczną? Pewnie kilka wieczorów będziesz musiał poświęcić 🤔 Koszt takiej operacji to puszka Pepsi Max, przy okazji. Robię też dla siebie i po to żeby tak ładna konstrukcja, równie ładnie latała. Ale myk taki - że nie będzie to do celów kometcyjnych, zostaje ogólnodostępne. 1
RobRoy Opublikowano Poniedziałek o 09:33 Opublikowano Poniedziałek o 09:33 51 minut temu, Patryk Sokol napisał: Aquila robi absurdalnie dużo siły nośnej. A przy tym bardzo źle pracuje przy małych współczynnikach siły nośnej. ...Przy małych współczynnikach siły nośnej ...czy to znaczy ... przy małych kątach natarcia ? A jak to się ma do modelu samolotu, tak jak np. mały trenerek...albo mały Wicherek. Jak będzie latał Piperek na tym profilu ? Czy też będą problemy z lataniem ? I jeszcze jedno pytanie - jaki ciąg silnika wystarczy do tego modelu - w stosunku do masy .... 50- 60% ? O jakich AG myślisz ... 25.. 35 ? Czy te profile faktycznie muszą mieć gładką powierzchnię? - Nie nadają się pod goły styropian , xps ?
Patryk Sokol Opublikowano Wtorek o 08:18 Opublikowano Wtorek o 08:18 22 godziny temu, RobRoy napisał: ...Przy małych współczynnikach siły nośnej ...czy to znaczy ... przy małych kątach natarcia ? Tak, w szybkim locie 22 godziny temu, RobRoy napisał: A jak to się ma do modelu samolotu, tak jak np. mały trenerek...albo mały Wicherek. Jak będzie latał Piperek na tym profilu ? Czy też będą problemy z lataniem ? Samoloty mają to do siebie, że mają bardzo często duże opory szkodliwe. To powoduje, że opór profilu w szybkim locie nie ma aż takiego znaczenia. Chyba, że próbujesz zrobić jaiiegoś szybko latacza, wtedy już inna jest rozmowa 22 godziny temu, RobRoy napisał: I jeszcze jedno pytanie - jaki ciąg silnika wystarczy do tego modelu - w stosunku do masy .... 50- 60% ? Zależy co przez to rozumiesz. Do utrzymania lotu, to nie trzeba prawie żadnego ciągu, bo to ma dużą doskonałość aerodynamiczną. Ciąg potrzebujesz do wznoszenia. Ogólnie - polecam eCalca do takich rozkmin, szczególnie, że sam ciąg to tylko jeden z parametrów 22 godziny temu, RobRoy napisał: O jakich AG myślisz ... 25.. 35 Do Bird of Time'a myślę o swoich profilach A tak to AG35-36-37 polecam do drewniaków 22 godziny temu, RobRoy napisał: ? Czy te profile faktycznie muszą mieć gładką powierzchnię? - Nie nadają się pod goły styropian , xps ? Muszą, bez tego nie osiągniesz sensownego przelotu. A wtedy AG nie mają sensu. 2 1
RobRoy Opublikowano Wtorek o 10:49 Opublikowano Wtorek o 10:49 Hm... może namiastką gładkiej powierzchni będzie oklejenie skrzydła folią samoprzylepną,ale nie z tych najcieńszych. Trzeba będzie spróbować i zobaczyć jak to lata ... .
Rekomendowane odpowiedzi