Patryk Sokol Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 10 godzin temu, Daniel1978 napisał: Kurcze ja to bym chciał takiego Funraya z laminatu ale niestety nie moja "półka" finansowa😭. Dlatego na jesień zaczynam budowę Bird of Time dwa metry rozpiętość. Ale ten Funrayz laminatu.... Fajny jest👍 A masz już tego Bird of Time'a wyciętego? Bo mi się od dawna Bird of Time marzy (bo jest piękny), a aerodynamikę ma parszywą (lata na profilu Aquila, więc własności lotne balonu). A to byłaby spoko okazja, żeby mu unowocześnić aerodynamikę (bez zmiany sylwetki) 2
Andrzej Klos Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 6 minut temu, Patryk Sokol napisał: A masz już tego Bird of Time'a wyciętego? Bo mi się od dawna Bird of Time marzy (bo jest piękny), a aerodynamikę ma parszywą (lata na profilu Aquila, więc własności lotne balonu). A to byłaby spoko okazja, żeby mu unowocześnić aerodynamikę (bez zmiany sylwetki) Tak, profil Aquila zostal odtysowany od podeszwy!
art_c Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Godzinę temu, Patryk Sokol napisał: A masz już tego Bird of Time'a wyciętego? Bo mi się od dawna Bird of Time marzy (bo jest piękny), a aerodynamikę ma parszywą (lata na profilu Aquila, więc własności lotne balonu). A to byłaby spoko okazja, żeby mu unowocześnić aerodynamikę (bez zmiany sylwetki) Super pomysł - jestem zainteresowany
Daniel1978 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca 2 godziny temu, Patryk Sokol napisał: A masz już tego Bird of Time'a wyciętego? Na chwilę obecną to tylko plany. Pobrane z działu PLANY podesłane przez kolegę Artura z Rzeszowa. Z budową to pewnie we wrześniu ruszę. Może ktoś miał by możliwość przerysować żeberka pod laser? BirdOfTime_RCM-751_oz2093 (1).pdf
Patryk Sokol Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 2 minuty temu, Daniel1978 napisał: Na chwilę obecną to tylko plany. Pobrane z działu PLANY podesłane przez kolegę Artura z Rzeszowa. Z budową to pewnie we wrześniu ruszę. Może ktoś miał by możliwość przerysować żeberka pod laser? BirdOfTime_RCM-751_oz2093 (1).pdf No dobra, miałby kto Zajmę się tym w lipcu,całą resztę też mogę ogarnąć.
Daniel1978 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca Dziękuję. Jaki koszt takiej "operacji" Przerysowania na formę elektroniczną? Pewnie kilka wieczorów będziesz musiał poświęcić 🤔
Ares Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 6 godzin temu, Czaro napisał: Zawody modelarskie w większości przypadków są tylko zawodami w lataniu modelami. Nie są ogólnie modelarskimi zawodami. Tylko w nielicznych konkurencjach, gdzie jest wymóg, aby zawodnik sam zbudował model jest to bliższe ideałom modelarstwa. Niestety tu wchodzimy na kolejne grząskie pole, jak zweryfikować, czy ktoś rzeczywiście sam budował... i kolejna dyskusja bez końca Jako zawodnik z pewnością masz świadomość ,że przy obecnym poziomie technologii aby projektować , budować, oblatać i startować własnej konstrukcji modelem w zawodach trzeba by posiadać park maszynowy i jeszcze robić to na pełny etat czyli.......prowadzić firmę i robić modele na sprzedaż. Inaczej się nie da , zresztą zawodnik musi posiadać sprzęt z najwyższej półki i przede wszystkim trenować a nie siedzieć na modelarni i żmudnie budować. Choć swojego czasu Tobie się ta sztuka udała, pamiętam jak budowałeś modele i latałeś nimi w zawodach więc tym bardziej szacun dla Ciebie. Choć obecnie myślę ,że na dłuższą metę nie miało by to sensu bo traciłbyś czas potrzebny na trening a przecież jest jeszcze tzw. życie i sprawy codzienne🙂 Osobiście uważam ,że sport modelarski czyli wyczyn to nieco inne podejście bo tam realizujemy się i dowartościowujemy "idąc w górę tabeli wyników " także to czy model zbudujemy czy kupimy nie ma znaczenia. Natomiast mnie bardziej chodzi o takich ludzi jak np. ja czyli amatorów i pasjonatów którzy latają dla przyjemności a wolny czas w zimowe wieczory poświęcają budowaniu w sumie prostych modeli. To jest super zajęcie dla kogoś kto oczywiście ma na to czas i chęci. Gdybym latał w zawodach też bym odpuścił budowanie , ale będąc rekreacyjnym modelarzem nie wyobrażam sobie zrezygnowania z budowy modeli. Ile miałem radochy jak wyciągnąłem pierwsze skrzydła z worka🙂 , Przez tydzień je oglądałem i się jarałem jakie to piękne i błyszczące wyszło ( pamiętam dzięki komu to się udało , raz jeszcze dzięki👍) Dla mnie to jest mega fajne zrobić model. Ja myślę Czarek , że nie warto rozgraniczać jak niektórzy na tym forum "kto nie robi to nie modelarz" bo to rzeczywiście bez sensu. Ty zbudowałeś kilkanaście zaawansowanych zawodniczych konstrukcji klasy F3K a obecnie latasz na modelach fabrycznych i co nie jesteś modelarzem ? Jesteś chyba ostatnią osobą na tym forum którą można by nazwać "nie modelarzem". Ale ......można by gadać bez końca na ten temat. Pozdrawiam
Artur Lis Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca W dniu 27.06.2025 o 11:03, Daniel1978 napisał: Na chwilę obecną to tylko plany. Pobrane z działu PLANY podesłane przez kolegę Artura z Rzeszowa. Z budową to pewnie we wrześniu ruszę. Może ktoś miał by możliwość przerysować żeberka pod laser? BirdOfTime_RCM-751_oz2093 (1).pdf Pytałeś o plany , więc wysłałem Ci tylko plany poglądowe . Generalnie, to wszystko wygląda już w pełnych wymiarach , może tam Patryk naniesie niewielkie poprawki co do profilu . Ale będzie już z górki . Bird_of_Time_4_oz12564_page_2_rescaled (1).pdf Bird_of_Time_4_oz12564.pdf
RobRoy Opublikowano Niedziela o 21:14 Opublikowano Niedziela o 21:14 W dniu 27.06.2025 o 08:30, Patryk Sokol napisał: Bo mi się od dawna Bird of Time marzy (bo jest piękny), a aerodynamikę ma parszywą (lata na profilu Aquila, więc własności lotne balonu). Co wy macie do tego profilu ??? ....znam jeszcze jeden model latający na tym profilu - Superlite Marabu (Mitia)- i prawdę mówiąc podoba mi się jak lata. Przeglądałem kilka planów Storcha i na oko , też był na tym profilu. Czy aż tak ciężko latać na wietrze na tym profilu? Co mu tam wrzucisz -zestaw profili AG dobranych tak żeby ... wizualnie się nie zmienił ?
Patryk Sokol Opublikowano Poniedziałek o 08:28 Opublikowano Poniedziałek o 08:28 11 godzin temu, RobRoy napisał: Co wy macie do tego profilu ??? ....znam jeszcze jeden model latający na tym profilu - Superlite Marabu (Mitia)- i prawdę mówiąc podoba mi się jak lata. Przeglądałem kilka planów Storcha i na oko , też był na tym profilu. Czy aż tak ciężko latać na wietrze na tym profilu? Co mu tam wrzucisz -zestaw profili AG dobranych tak żeby ... wizualnie się nie zmienił ? Aquila robi absurdalnie dużo siły nośnej. A przy tym bardzo źle pracuje przy małych współczynnikach siły nośnej. W efekcie modele na Aquili bardzo źle lecą w przelocie (opór profilowy je zjada), a dużych współczynników siły nośnej i tak nie wykorzystują, bo liczba Reynoldsa robi się zbyt mała. Czyli - jak się zrobi lekko szybowca, to lata jak balon, jak ciężko to ma problemy z krążeniem (bo nimo siły nośnej, to utrudnia krążenie). I taki jest plan jak napisałeś, wstawię moje pochodne AG, tak żeby było dobrze, ale wyglądało tak samo W dniu 27.06.2025 o 11:12, Daniel1978 napisał: Dziękuję. Jaki koszt takiej "operacji" Przerysowania na formę elektroniczną? Pewnie kilka wieczorów będziesz musiał poświęcić 🤔 Koszt takiej operacji to puszka Pepsi Max, przy okazji. Robię też dla siebie i po to żeby tak ładna konstrukcja, równie ładnie latała. Ale myk taki - że nie będzie to do celów kometcyjnych, zostaje ogólnodostępne. 1
RobRoy Opublikowano Poniedziałek o 09:33 Opublikowano Poniedziałek o 09:33 51 minut temu, Patryk Sokol napisał: Aquila robi absurdalnie dużo siły nośnej. A przy tym bardzo źle pracuje przy małych współczynnikach siły nośnej. ...Przy małych współczynnikach siły nośnej ...czy to znaczy ... przy małych kątach natarcia ? A jak to się ma do modelu samolotu, tak jak np. mały trenerek...albo mały Wicherek. Jak będzie latał Piperek na tym profilu ? Czy też będą problemy z lataniem ? I jeszcze jedno pytanie - jaki ciąg silnika wystarczy do tego modelu - w stosunku do masy .... 50- 60% ? O jakich AG myślisz ... 25.. 35 ? Czy te profile faktycznie muszą mieć gładką powierzchnię? - Nie nadają się pod goły styropian , xps ?
Patryk Sokol Opublikowano Wtorek o 08:18 Opublikowano Wtorek o 08:18 22 godziny temu, RobRoy napisał: ...Przy małych współczynnikach siły nośnej ...czy to znaczy ... przy małych kątach natarcia ? Tak, w szybkim locie 22 godziny temu, RobRoy napisał: A jak to się ma do modelu samolotu, tak jak np. mały trenerek...albo mały Wicherek. Jak będzie latał Piperek na tym profilu ? Czy też będą problemy z lataniem ? Samoloty mają to do siebie, że mają bardzo często duże opory szkodliwe. To powoduje, że opór profilu w szybkim locie nie ma aż takiego znaczenia. Chyba, że próbujesz zrobić jaiiegoś szybko latacza, wtedy już inna jest rozmowa 22 godziny temu, RobRoy napisał: I jeszcze jedno pytanie - jaki ciąg silnika wystarczy do tego modelu - w stosunku do masy .... 50- 60% ? Zależy co przez to rozumiesz. Do utrzymania lotu, to nie trzeba prawie żadnego ciągu, bo to ma dużą doskonałość aerodynamiczną. Ciąg potrzebujesz do wznoszenia. Ogólnie - polecam eCalca do takich rozkmin, szczególnie, że sam ciąg to tylko jeden z parametrów 22 godziny temu, RobRoy napisał: O jakich AG myślisz ... 25.. 35 Do Bird of Time'a myślę o swoich profilach A tak to AG35-36-37 polecam do drewniaków 22 godziny temu, RobRoy napisał: ? Czy te profile faktycznie muszą mieć gładką powierzchnię? - Nie nadają się pod goły styropian , xps ? Muszą, bez tego nie osiągniesz sensownego przelotu. A wtedy AG nie mają sensu. 2 1
RobRoy Opublikowano Wtorek o 10:49 Opublikowano Wtorek o 10:49 Hm... może namiastką gładkiej powierzchni będzie oklejenie skrzydła folią samoprzylepną,ale nie z tych najcieńszych. Trzeba będzie spróbować i zobaczyć jak to lata ... .
Rekomendowane odpowiedzi