Stearman Posted November 29 Share Posted November 29 Witam, Zaczynam prace projektowe nad modelem Lockheed P-38 Lightning Będzie to mój pierwszy model dwusilnikowy co będzie ciekawym wyzwaniem Jestem na etapie wstępnego zbierania danych, ale zarys jest. Rozważam model o rozpiętości 1400mm - 1500mm, oczywiście o minimalnej wadze myślę, że nie większej niż 3,5kg. Znalazłem takie dane: - ROOT CHORD NACA 23016 - TIP CHORD NACA 4412 THE AIRFOIL PROFILE IS A SMOOTH TRANSITION OVER THE WINGSPAN FROM THE NACA 23016 AT THE ROOT TO A NACA 4412 AT THE TIP - KĄT ZWICHRZENIA KOŃCÓWKI SKRZYDŁA -3° - KĄT ZAKLINOWANIA SKRZYDŁA DO WYJAŚNIENIA ???????????????????? - KĄT ZAKLINOWANIA STATECZNIKA POZIOMEGO 0° Z grubsza samolot wygląda tak.... Poszukuję informacji....: Obroty śmigieł. Na dolnym rysunku pokazano, że śmigła kręcą się w przeciwnym kierunku na zewnątrz. Czy tak samo powinno być w modelu RC? Czy dla modelu dwusilnikowego stosuje się skłon i wykłon silnika? Jaki stosuje się typowo? Może ktoś ma podobny model P-38? Z aerodynamiki... zwichrzenie skrzydła o dany kąt (czyli w efekcie obniżenie krawędzi natarcia profilu) - gdzie powinien leżeć punkt obrotu profilu? W punkcie krawędzi spływu? w 1/4 cięciwy? Kąt zaklinowania skrzydła: Znalazłem różne wartości w opisach samego samolotu i modeli P-38. Zazwyczaj podawane jest 2°, ale z rysunków planów wynika jakby kąt zaklinowania skrzydła (oś zerowa profilu do osi poziomej samolotu) wynosił ok 4° Poniższy rysunek to tylko ilustracja, wymiary są zupełnie nieistotne. Czy ktoś może zna prawidłowy kąt zaklinowania skrzydła? Będę wdzięczny za wszelkie pomocne dane Link to comment Share on other sites More sharing options...
merlin71 Posted November 29 Share Posted November 29 Wybierz sobie coś z tego: https://outerzone.co.uk/search/results.asp?keyword=P-38+lightning Będzie łatwiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirolek Posted Friday at 08:25 PM Share Posted Friday at 08:25 PM Podzielam zdanie kolegi ... jeśli chcesz zbudować latający model RC to skorzystaj z gotowych planów zwłaszcza, że ich nie brakuje dla tego konkretnego typu samolotu. ms Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts