Skocz do zawartości

Jakim sposobem najlepiej wykonac otwor pod zawiaski płaskie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W jaki sposób najłatwiej wykonac takie otwory pod zawiasy płaskie.Do tej pory robiłem takim modelarskim przyrządem w balsie ale jak jest nawet twarda balsa to ciezko jest wydłubywac.Moim zdaniem jakby był jakis dobr frez do drewna fi 1,5 mm lub 1 mm to moze łatwiej byłoby wykonac niewielką wiertarka.Moje pytanie jaki inni mają swój sposób.

Opera Zrzut ekranu_2024-11-29_181602_modelarski.com.png

Opublikowano

Do precyzyjnych prac używam frezów z posypem diamentowym używanych do pielęgnacji paznokci. Spisują się przy pracach z różnymi laminatami to i przy balsie się sprawdzą. Trzy walcowe frezy z prawej mają średnicę 1mm. Średnice trzonków to 2,3mm lub 3mm. Frezuję za pomocą prostnicy (wałek giętki) na wysokich obrotach. 

Pod zawiasy dla zachowania precyzji można użyć szablonu .

20241129_193954.thumb.jpg.4a48e3a933386bad1e5a3322c2a97fc5.jpg

Opublikowano

Frez i wiertarka - to kiepskie połączenie... 

Zrobisz sobie podpórkę pod frez i nie ma problemu z równoległością rowka.  Ale z czymś Dremelko podobnym. A te pseudo patenty  z Ali, z 1 zdjęcia - zutylizuj przy najbliższej okazji, albo podaruj komuś, kto się bawi w linoryt.

Pozdrawiam - Jurek

Opublikowano

Mam Proxxona FBS 240/E, którego mocuję na stojaku Mb 140/S. Wiertłem 0.8-1mm wiercę kilkanaście otworów koło siebie, wzdłuż linii montażu zawiasu, przez listewkę balsową.
Pozostałą balsę przecinam skalpelem, albo właśnie tym przyrządem do wycinania otworów pod zawiasy. Przez taki otwór przeciągam pasek drobnego papieru ściernego i wyrównuję szczelinę, aż będzie pasować do zawiasu.
Ta metoda wymaga wykonania otworów w listewce, która nie jest jeszcze przymocowana do reszty konstrukcji. W gotowym sterze praktycznie niewykonalne.
U mnie metoda z frezem się nie sprawdziła. Przy takiej średnicy, przesuwając balsę pod kręcącym się narzędziem, łatwo było go wygiąć/naciągnąć i otwór wychodził krzywo. Przy wierceniu nie miałem takich problemów.

IMG_20201108_134412.thumb.jpg.a0caaac77a11e25e4e9b86b2440e98b2.jpg
IMG_20201108_134353.thumb.jpg.45569c210d3820f29efec78f9e5e67c3.jpg
IMG_20201108_134114.thumb.jpg.d5f73893aaef55a6e31ad3b744a0da2f.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano
10 godzin temu, arek1989 napisał:

Mam Proxxona FBS 240/E, którego mocuję na stojaku Mb 140/S. Wiertłem 0.8-1mm wiercę kilkanaście otworów koło siebie, wzdłuż linii montażu zawiasu, przez listewkę balsową.
Pozostałą balsę przecinam skalpelem, albo właśnie tym przyrządem do wycinania otworów pod zawiasy. Przez taki otwór przeciągam pasek drobnego papieru ściernego i wyrównuję szczelinę, aż będzie pasować do zawiasu.
Ta metoda wymaga wykonania otworów w listewce, która nie jest jeszcze przymocowana do reszty konstrukcji. W gotowym sterze praktycznie niewykonalne.
U mnie metoda z frezem się nie sprawdziła. Przy takiej średnicy, przesuwając balsę pod kręcącym się narzędziem, łatwo było go wygiąć/naciągnąć i otwór wychodził krzywo. Przy wierceniu nie miałem takich problemów.

Robię podobnie, nawiercam kilka otworów, nie wiertłem a małym frezem, na bardzo małych obrotach wkrętarką na sklejonej konstrukcji, nożyk i papier ścierny, też dobrze wychodzi.

Opublikowano
23 minuty temu, Marcin K. napisał:

A takie multinarzedzie z odpowiednią przystawka?

Nie odważyłbym się użyć tego do balsy. Zawiasy z którymi pracowałem mają grubość zaledwie 1 mm, szerokość 15 - 30 mm...

Opublikowano
11 godzin temu, robert.pilot napisał:

Nie odważyłbym się użyć tego do balsy. Zawiasy z którymi pracowałem mają grubość zaledwie 1 mm, szerokość 15 - 30 mm...

Ostatnio wycinałem pod 16 szt zawiasów w skrzydle. Balsa twarda, ciężko skalpelem naciąć. Posilkowalem się przyciętym brzeszczotem 11mm. Było ok ale przydałoby się coś bardziej wygodnego i stąd pomysł na multinarzedzie oscylacyjne

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.