hubert10 Opublikowano 1 Marca Opublikowano 1 Marca Rozpoczynam budowę telemastera jr z relacją z takich oto planów 3
Andrzej Klos Opublikowano 1 Marca Opublikowano 1 Marca No coz, jest to kolejne latajace pudelko😁. Czy moge raczej polecic cos ladniejszego? Np Czeski Kiwi: Kiwi_Plan.pdf Rownie prosty w budowie a duzo przystojniejszy. 1
hubert10 Opublikowano 2 Marca Autor Opublikowano 2 Marca 18 minut temu, Andrzej68IX napisał: Ten Telemaster jaką będzie miał rozpiętość? 120cm około bo to w calach jest 16 godzin temu, Andrzej Klos napisał: No coz, jest to kolejne latajace pudelko😁. Czy moge raczej polecic cos ladniejszego? Np Czeski Kiwi: Kiwi_Plan.pdf 490.09 kB · 18 pobrań Rownie prosty w budowie a duzo przystojniejszy. Już kupiłem materialy pod telemastera... Może kiedy indziej dzięki za propozycję
Andrzej Klos Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca 18 godzin temu, hubert10 napisał: 120cm około bo to w calach jest Już kupiłem materialy pod telemastera... Może kiedy indziej dzięki za propozycję Jestes pewien, ze powietrze zgodzi sie uniesc to szkaradelko w calach 😁. Koledzy nie bede chcieli z Toba latac jak przyniesiesz na lotnisko 🙃. Materialy mozesz zawsze uzyc na cos bardziej milego dla oka (i powietrza) 😀
RobRoy Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca 21 godzin temu, hubert10 napisał: 120cm około bo to w calach jest Polecam przelicznik... najlepiej umieścić skrót na pulpicie , albo na listwie... przelicznik.exe 3 godziny temu, Andrzej Klos napisał: Jestes pewien, ze powietrze zgodzi sie uniesc to szkaradelko w calach Oj tam, oj tam ...dobry makijaż i ... wypięknieje 😉 , a po krecie ..to i tak wszystkie wyglądają jednakowo. 1
hubert10 Opublikowano 3 Marca Autor Opublikowano 3 Marca 4 godziny temu, RobRoy napisał: Polecam przelicznik... najlepiej umieścić skrót na pulpicie , albo na listwie... przelicznik.exe 530 kB · 6 pobrań Oj tam, oj tam ...dobry makijaż i ... wypięknieje 😉 , a po krecie ..to i tak wszystkie wyglądają jednakowo. Zobaczymy może poleci może nie...
hubert10 Opublikowano 3 Marca Autor Opublikowano 3 Marca Dzień 1 budowy Napoczątku wziąłem się za budowę kadłuba a konkretnie boków kadłuba więc (tak jak w planie) przeciołem go na 2 części i dziś sobie wyciąłem 2 większe części.. 1
dziobak Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Poleci na 100%, a na lotnisko nie trzeba chodzić by polatać. Terenów z dala od zabudowań jest mnustwo i to całkiem dobre do naszego hobby. Telemaster zawsze mi się podobał ,dla jednych to latająca skrzynka dla innych to dobry trenerek. Jedni lubią blądyni ,a inni sztynki 1
hubert10 Opublikowano 4 Marca Autor Opublikowano 4 Marca Dzień 2 budowy dziś nie długo siedziałem ukończyłem boki kadłuba teraz muszę tylko zrobić przegrody itd i jeszcze wyszlifować z kleju ale raczej wyszlifuje tylko w miejscu przegród....?
rkrzysztof Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Ot taki inny WICHEREK. A na temat kształtów Wicherka też były dyskusje.
hubert10 Opublikowano Sobota o 08:58 Autor Opublikowano Sobota o 08:58 Zamieszaczam zalegle zdjecia z budowy z zeszlego tygodnia ostatnio nie mialem czasu na budowe i nowe relacje a więc wyciąłem i wkleiłem 2 przegrody
FockeWulf Opublikowano Sobota o 09:58 Opublikowano Sobota o 09:58 Dzień 2 budowy dziś nie długo siedziałem ukończyłem boki kadłuba teraz muszę tylko zrobić przegrody itd i jeszcze wyszlifować z kleju ale raczej wyszlifuje tylko w miejscu przegród....?Teraz to pewnie tylko w miejscu przegroda. Na przyszłość polecam ten sposób. Ustawiasz dwie deski obok siebie, tak jak mają być sklejone, i sklejasz taśmą samoprzylepną. Ważne, aby obie deski były idealnie zlicowane. Następnie łamiesz na pół wzdłuż sklejenia i smarujesz CA, potem kładziesz na stole na płasko i przecierasz szew drobnym papierem ściernym. Opiłki balsy wypełnia ewentualne szczeliny. Połączenie jest praktycznie niewidoczne. Sklejenie trwa może dwie minuty. 2 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Patryk Sokol Opublikowano Sobota o 21:40 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Sobota o 21:40 W dniu 31.12.2024 o 14:58, witold_pi napisał: 11 godzin temu, FockeWulf napisał: Teraz to pewnie tylko w miejscu przegroda. Na przyszłość polecam ten sposób. Ustawiasz dwie deski obok siebie, tak jak mają być sklejone, i sklejasz taśmą samoprzylepną. Ważne, aby obie deski były idealnie zlicowane. Następnie łamiesz na pół wzdłuż sklejenia i smarujesz CA, potem kładziesz na stole na płasko i przecierasz szew drobnym papierem ściernym. Opiłki balsy wypełnia ewentualne szczeliny. Połączenie jest praktycznie niewidoczne. Sklejenie trwa może dwie minuty. Na wikol wychodzi dużo lepiej. Też dwie deseczki ze sobą należy skleić taśmą, na łączenie wikol z dodatkiem 30% wody. Następnie na płasko na stole, nadmiar wikolu zetrzeć wilgotną szmatką (nie mokrą, wilgotną), a następnie całą długość klejenia przejechać żelazkiem na max temperaturze. Wiąże prawie natychmiast, wychodzi perfekcyjnie płasko (bo żelazko robi docisk) i nie ma żadnego przesztywnienia, jak od CA (szczególnie, że CA wsiąka w balsę i dalej ją usztywnia). Tak sklejoną balsę można nawet na keson użyć, a po klejeniu na CA zawsze będzie wychodzić wybrzuszenie. Dla przykładu - całe balsowe poszycie w tym modelu tak było robione: Żadnego śladu, po klejeniu, na poszyciu nie widać. A i to nie są przegrody, tylko wręgi. 3 4
Rekomendowane odpowiedzi