Artur Lis Opublikowano Czwartek o 12:48 Opublikowano Czwartek o 12:48 1 godzinę temu, hubert10 napisał: Ciężarki wędkarskie jeden dałem 230g drugi 80g i to i tak za mało albo wepchac baterie 400g trzeba było by ale jak? To jak ze 400 gram przewidujesz to rzeczywiśćie trzeba zmienić koncepcje usterzenia dość poważnie . Poprostu cegła powstała, bez najmniejszej urazy dla Ciebie. Np , usterzenie z kratownicy balsowe , moim przypadku oklejone japonką .
hubert10 Opublikowano Czwartek o 15:48 Autor Opublikowano Czwartek o 15:48 2 godziny temu, Artur Lis napisał: To jak ze 400 gram przewidujesz to rzeczywiśćie trzeba zmienić koncepcje usterzenia dość poważnie . Poprostu cegła powstała, bez najmniejszej urazy dla Ciebie. Np , usterzenie z kratownicy balsowe , moim przypadku oklejone japonką . No właśnie dziś robiłem takie usterzenie i za niedługo robię podmiankę
mirolek Opublikowano Piątek o 07:27 Opublikowano Piątek o 07:27 Stosunkowo niewielki model, kadłub z jednej deski balsowej wykonany. Serwa przywróciłeś z ogona pod skrzydło zatem co tak ciąży ... że 300g balastu potrzebowałeś? Model ma krótki przód, ale ramie sił wyjdzie zapewne 1 : 5 ... może 1 : 6. Czyli aby zredukować 300g balastu musisz ulżyć ogon o 60g-50g a tyle chyba nie ważył cały układ stateczników w wykonaniu płytowym (?) Jeśli płytowy statecznik jest zbyt ciężki, zawsze można go otworować a kilka dużych dziur ulży nieco konstrukcji bez utraty sztywności. Ostatecznie możesz też pokombinować z wysunięciem do przodu silnika. Jeśli wykonujesz nowy kratowy statecznik to na pewno sytuacja sie poprawi ale ... że aż 300g balastu na nosie potrzebowałeś to nie brałem wcześniej pod uwagę, dużo z dużo przy tej wielkości modelu. ms
hubert10 Opublikowano Piątek o 09:50 Autor Opublikowano Piątek o 09:50 2 godziny temu, mirolek napisał: Stosunkowo niewielki model, kadłub z jednej deski balsowej wykonany. Serwa przywróciłeś z ogona pod skrzydło zatem co tak ciąży ... że 300g balastu potrzebowałeś? Model ma krótki przód, ale ramie sił wyjdzie zapewne 1 : 5 ... może 1 : 6. Czyli aby zredukować 300g balastu musisz ulżyć ogon o 60g-50g a tyle chyba nie ważył cały układ stateczników w wykonaniu płytowym (?) Jeśli płytowy statecznik jest zbyt ciężki, zawsze można go otworować a kilka dużych dziur ulży nieco konstrukcji bez utraty sztywności. Ostatecznie możesz też pokombinować z wysunięciem do przodu silnika. Jeśli wykonujesz nowy kratowy statecznik to na pewno sytuacja sie poprawi ale ... że aż 300g balastu na nosie potrzebowałeś to nie brałem wcześniej pod uwagę, dużo z dużo przy tej wielkości modelu. ms Nie wiem właśnie? Dorzuciłem 300g balastu na dziób i silnik i regulator + bateria 80g i tak dużo już wagi nie dociąża go odpowiednio? cg wychodzi w połowie skrzydla!
mirolek Opublikowano Piątek o 11:23 Opublikowano Piątek o 11:23 Sprawdź finalnie po wyważeniu masę modelu do lotu (w gramach) i podziel przez powierzchnię skrzydła obliczoną w dm2 ... to oczywiście kolejny wskaźnik i kolejne przybliżenie ale podobnie jak zmierzony ciąg statyczny pozwala sprawdzić czego można się spodziewać w pierwszym locie. Telemaster duży czy mały bardzo dobrze lata, moim zdaniem przy wyważeniu na 1/3 cięciwy, ciągu statycznym powyżej 0,6 i obciążeniu do 80g/dm2 nie masz sie czego obawiać. ms
arek1989 Opublikowano Piątek o 12:41 Opublikowano Piątek o 12:41 w jaki sposób sprawdzasz środek ciężkości?
Ares Opublikowano Piątek o 14:35 Opublikowano Piątek o 14:35 1 godzinę temu, arek1989 napisał: w jaki sposób sprawdzasz środek ciężkości? Zaznaczasz na skrzydłach miejsce gdzie ma być środek ciężkości i tam podpierasz samolot np. na dwóch listwach zamocowanych pionowo równolegle do siebie . Dodajesz ciężar na nos lub ogon do momentu aż samolot będzie poziomo do powierzchni stołu.
arek1989 Opublikowano Piątek o 17:47 Opublikowano Piątek o 17:47 3 godziny temu, Ares napisał: Zaznaczasz na skrzydłach miejsce gdzie ma być środek ciężkości i tam podpierasz samolot np. na dwóch listwach zamocowanych pionowo równolegle do siebie . Dodajesz ciężar na nos lub ogon do momentu aż samolot będzie poziomo do powierzchni stołu. nie no ja wiem jak sprawdzić wyważenie. Miałem Vipana o podobnej konstrukcji, kadłub skrzynkowy, stery w formie pełnej deski i dało się go wyważyć baterią. Natomiast jak przeczytałem, że tu potrzeba aż 300g na przód, to się zastanawiałem czy w samym procesie wyważania nie ma jakiegoś błędu.
RobRoy Opublikowano Sobota o 00:24 Opublikowano Sobota o 00:24 5 godzin temu, Jerzy Markiton napisał: Akumulator 80g ????? - Jurek To raczej ....akumulatorek , chyba że się kolega pomylił. Ten model projektowany był pod silnik spalinowy , dlatego taki krótki przód. Gdyby kolega przemyślał to wcześniej ( ktoś to chyba sugerował ) i przedłużył przód pod elktryka - nic by się modelowi nie stało, a pozbył by się problemów. (To nie makieta a prosty model ). Nawet teraz chyba lepiej przedłużyć mu nos niż brać się za ogon. Nawet większą baterię ciężko będzie upchnąć z przodu . Ale kolega upiera się przy ... " 4 bateryjki nimh 1 szt 2450mah..." ... to chyba tym bardziej lepiej wydłużyć nos ....
hubert10 Opublikowano Sobota o 08:16 Autor Opublikowano Sobota o 08:16 Teraz używam baterie 3s 1300mah 30c tylko ona waży 80-90g. Nie wiem czy to dobrze liczę itd ALE jak na tylnie kółko w modelu bez bateri i regulatora dam wagę to wychodzi 160g ,że jakby na wagę kładę tylnie kółko
RobRoy Opublikowano Sobota o 12:22 Opublikowano Sobota o 12:22 3 godziny temu, hubert10 napisał: że jakby na wagę kładę tylnie kółko Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi ... Jak masz akumulator 1300 to też obstaje za wydłużeniem przodu kadłuba . We wrędze silnikowej , która jest wyciąć tyko tyle żeby przeszedł Aku, dołożyć nową wręgę silnika i kawałek maski i będzie dobrze dobrze. Będziesz miał maskę jak w Piperku... 😉 1
endriuRC Opublikowano Sobota o 13:35 Opublikowano Sobota o 13:35 Mam telemastera 2m rozpietości jest ekstra ! 1
Jerzy Markiton Opublikowano Sobota o 14:12 Opublikowano Sobota o 14:12 Rozumiem, że stawiasz tylne kółko na wadze i wskazuje 160g ? Z przodu stoi na podwoziu czy jest podparty w Ś.C. ? - Jurek
hubert10 Opublikowano Sobota o 19:58 Autor Opublikowano Sobota o 19:58 5 godzin temu, Jerzy Markiton napisał: Rozumiem, że stawiasz tylne kółko na wadze i wskazuje 160g ? Z przodu stoi na podwoziu czy jest podparty w Ś.C. ? - Jurek Stoi normalnie na kołach z przodu a z tyłu daje wagę
arek1989 Opublikowano Niedziela o 04:51 Opublikowano Niedziela o 04:51 8 godzin temu, hubert10 napisał: Stoi normalnie na kołach z przodu a z tyłu daje wagę i tak sprawdzasz wyważenie? Nie lepiej zrobić to tak jak napisał wcześniej @Ares? Wystarczy nawet podeprzeć skrzydła palcami i sprawdzać na oko czy ster wysokości jest w poziomie, a korygować już po lotach testowych.
Ares Opublikowano Niedziela o 05:18 Opublikowano Niedziela o 05:18 9 godzin temu, hubert10 napisał: Stoi normalnie na kołach z przodu a z tyłu daje wagę Nie ma kombinować z wagą ,tak się wyważa wielkie modele z którymi jest problem aby położyć na wyważarkę.Podeprzyj model w środku ciężkości i zobacz czy jest w równowadze.Trudno mi uwierzyć żeby aż tyle ciężaru w tak małym modelu trzeba było dokładać na nosie.
hubert10 Opublikowano Niedziela o 06:45 Autor Opublikowano Niedziela o 06:45 Nieeeeee nie sprawdzam tak CG. Cg sprawdzam tak że zachaczam model na planowanym środku ciężkości i patrzę czy stoi prosto czy spada czy się lekko przechyla itd.. z tą waga to chciałem zwarzyc ogon
Jerzy Markiton Opublikowano Niedziela o 09:13 Opublikowano Niedziela o 09:13 Nie wiem dlaczego chciałeś ten ogon ugotować ? Czyli już wiemy gdzie robisz błąd. Możesz model podeprzeć na 2 listewkach w Ś.C. i jeżeli opada na ogon - podstawić wagę. Wskaże różnicę w masach. Na tej podstawie można z grubsza ocenić ile dołożyć z przodu. Może się okazać, że accu 1300 jest wystarczający. To, co robisz dotychczas nie prowadzi do żadnych prawidłowych działań. - Jurek
hubert10 Opublikowano Niedziela o 09:40 Autor Opublikowano Niedziela o 09:40 Na pokładzie w dziobie 70g silnik 300g obciazki 60g regulator i tak stoi prosto więc no...
Rekomendowane odpowiedzi