Viper Opublikowano Niedziela o 18:49 Opublikowano Niedziela o 18:49 Od dłuższego czasu chodził mi po głowie model Iskry pod turbinę edf. Szukałem, szukałem i znalazłem, aż w Holandii w firmie Rc Builder. Tu link do strony i firmy: https://www.rc-builder.com/collections/edf-jets/products/ts11-iskra Bardzo sympatyczny Holender, kontakt rewelacyjny, przesyłka świetnie zapakowana i błyskawicznie wysłana. Model pod turbinę edf 100mm, można zamówić wersję pod 90mm (trzeba zaznaczyć przy składaniu zamówienia), rozpiętości 1650mm, długości 1798mm. Model wykonany z tego zestawu (baterie napędowe 8s 5000mAh - 2x4s + bateria awioniczna + bateria do podwozia) i pokazany na filmie waży 5kg, co uważam za bardzo dobre wartości. Paczka dotarła już jakiś czas temu, ale najpierw musiałem uporządkować przynajmniej w części modelarnię, a potem rozpoczęły się upały i wakacje, a że ładnie podwiewało, więc każdą wolną wietrzną chwilę spędzałem na wingfoilu, a gdy nie wiało na rowerze. Ale upały się skończyły, wiatru nie ma i co prawda długo walczyłem czyby jednak nie pokończyć pozaczynanych tematów, a dopiero potem zabrać się za Iskrę, ale co ja poradzę, że najbardziej lubię ten moment gdy z puzelków zaczyna się wyłaniać kształt . W międzyczasie Patryk Sokół też zakupił ten sam zestaw, a dodatkowo "Pchełkę", którą już zdążył zbudować, polatać i pochwalić się na forum Ja nie jestem taki szybki jak Patryk, więc zaczynam wcześniej, bo i tak mnie pewnie przegoni Patryk jak chcesz zamieszczać posty w jednym wątku, serdecznie zapraszam do tego, jak chcesz stworzyć osobny - Twój wybór. Tak wygląda zestaw, wycięte wszystkie części sklejkowe, balsowe, listwy balsy na pokrycie, plan 1:1, wytłoczka kabiny, dziobu i końcówek skrzydeł, jakieś drobne elementy drewniane i wydruk z listą wszystkich części w zestawie. Fotograficzna instrukcja montażu i instrukcja graficzna budowy kadłuba do ściągnięcia ze strony sklepu (ja już wydrukowałem, widać na fotkach). Dodatkowo można ze strony pobrać pliki do druku 3d elementów wnętrza kabiny i świateł pozycyjnych i lądowania. Pierwsze co zrobiłem to poopisywałem flamastrem wszystkie części (grafika wszystkich formatek jest na planie i dodatkowo w tej wydrukowanej liście) Na razie skleiłem tę długą podłużnicę, łapie, a w międzyczasie na sucho wsadziłem wręgi w drugą podłużnicę (trzeba to robić delikatnie, nie na siłę, delikatnie wyginając podłużnicę). Wszystko pasuje do siebie perfekcyjnie i samo się fiksuje, wycięte idealnie na wymiar. Oczywiście w tej fotce powyżej podłuznica ustawiona na razie pod kątem, bym mógł posmarować klejem, ale tak jak napisałem pasują idealnie i się samofiksują we właściwej pozycji . Na dziś koniec. Podsumowując, wydaje się żę to bardzo fajny zestaw, jakość cięcia perfekcyjna, sklejeczka cienka i leciutka - już mi się podoba, nie lubię cegłowatych modeli, wycinanie części z formatek zwykłym nożykiem bez jakiegolwiek wysiłku, a jednocześnie trzymają się dobrze, same nie wypadają, kilka ruchów papierem ściernym i przygotowane do klejenia 4
robertus Opublikowano Niedziela o 18:54 Opublikowano Niedziela o 18:54 Ciągle czekam na update w jepe F-16 🙂
Viper Opublikowano Niedziela o 19:07 Autor Opublikowano Niedziela o 19:07 Kiedyś się doczekasz A dodatkowo Rc Builder też niedawno wypuścili Viperka, więc jak złożę Iskrę, to będzie kolejny model od nich
Patryk Sokol Opublikowano Poniedziałek o 06:41 Opublikowano Poniedziałek o 06:41 O, zacząłeś przede mną Ja zacznę jak się w końcu przeprowadzę. Planujesz dorabiać jakieś bajery do zestawu? Ja prawie na pewno dorobię hamulce aero (te co wyglądają jak studzienki kanalizacyjne na skrzydle) i oświetlenie.
adam.trzaskowski Opublikowano Poniedziałek o 07:09 Opublikowano Poniedziałek o 07:09 Jesli nie masz jeszcze EDFa, to sprzedam za pol ceny (przetestowany na sucho, nie latany): https://shop.wemotec.com/Midi-Fan100-evo-Impeller-HET-700-75-1050-12s-98A-62N-completely-mounted-fine-balanced-and-harmonically-tuned
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Viper Opublikowano Poniedziałek o 17:28 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Poniedziałek o 17:28 Dzięki, daj mi kilka dni, przeliczę sobie w ecalcu i zastanowię się jaką turbinę potrzebuję, wstępnie myślałem o 8-10 s, ale policzę i dam znać. 10 godzin temu, Patryk Sokol napisał: O, zacząłeś przede mną Ja zacznę jak się w końcu przeprowadzę. Planujesz dorabiać jakieś bajery do zestawu? Ja prawie na pewno dorobię hamulce aero (te co wyglądają jak studzienki kanalizacyjne na skrzydle) i oświetlenie. Zacząłem, bo Ty masz za szybkie tempo dla mnie Pewnie zaczniesz później, a skończysz wcześniej. Co do oświetlenia to też o tym myślę, co do hamulców, wyglądają obłędnie, to fakt, ale ja lubię jednak modele lekkie, więc nie jestem pewien, czy się w to pchać, acz sprawa jeszcze nie jest przesądzona. Najpierw zrobię kadłub i stateczniki ze sterami, zważę, posymuluję wyposażenie i zobaczę. Ale chyba raczej nie, do takiego mojego latania dla funu, to preferuję lekkie modele nad hiperrealistyczne. Ale Ty rób, porównamy oba modele Postanowiłem codziennie zrobić nawet coś małego, ale zrobić i relację tu traktuję jako element mobilizujący Powiem, że jestem jak na razie zachwycony tą wycinanką, dokładność wycinania na niezwykle wysokim poziomie. Nożykiem przecianam delikatne mostki i części z formatki da się wyjąć bez żadnego problemu, a że to nie laser, więc nie trzeba czyścić przypaleń, jeden, dwa ruchy nożykiem i papierem ściernym by wyrównać pozostałości mostków i można kleić, części do siebie pasują, jak na razie nie musiałem wpustów szlifować papierem czy pilnikiem bo wszystko wchodzi z lekkim, podkreślam bardzo lekkim oporem, tak by się trzymało, ale by wchodziło bezproblemowo. No i ta filigranowa konstrukcja, cieniutka delikatna, lekka sklejeczka 2mm. Da się budować lekko, a nie pancernie, wydaje się że się da 7
paulusr Opublikowano wczoraj o 06:27 Opublikowano wczoraj o 06:27 Zasiadam Marcin. Słuszna koncepcja z tą relacją.
Viper Opublikowano wczoraj o 15:58 Autor Opublikowano wczoraj o 15:58 Dzięki Pawle Mamy fajne lotnisko (dzięki między innymi Tobie), na którym od kilku lat prawie mnie nie było, zamierzam więc porządnie wrócić do modelarstwa, a przede wszystkim do latania. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie będzie się działo Aby nie było, że nic nie zrobiłem. Dziś szykowanie części do kolejnego etapu.
Rekomendowane odpowiedzi