Skocz do zawartości

TS-11 Iskra - RC Builder - 1650mm rozpiętości, edf 100

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dłuższego czasu chodził mi po głowie model Iskry pod turbinę edf.

Szukałem, szukałem i znalazłem, aż w Holandii w firmie Rc Builder.

Tu link do strony i firmy:

https://www.rc-builder.com/collections/edf-jets/products/ts11-iskra

Bardzo sympatyczny Holender, kontakt rewelacyjny, przesyłka świetnie zapakowana i błyskawicznie wysłana.

Model pod turbinę edf 100mm, można zamówić wersję pod 90mm (trzeba zaznaczyć przy składaniu zamówienia), rozpiętości 1650mm, długości 1798mm.

Model wykonany z tego zestawu (baterie napędowe 8s 5000mAh - 2x4s + bateria awioniczna + bateria do podwozia) i pokazany na filmie waży 5kg, co uważam za bardzo dobre wartości.

Paczka dotarła już jakiś czas temu, ale najpierw musiałem uporządkować przynajmniej w części modelarnię, a potem rozpoczęły się upały i wakacje, a że ładnie podwiewało, więc każdą wolną wietrzną chwilę spędzałem na wingfoilu, a gdy nie wiało na rowerze. Ale upały się skończyły, wiatru nie ma i co prawda długo walczyłem czyby jednak nie pokończyć pozaczynanych tematów, a dopiero potem zabrać się za Iskrę, ale co ja poradzę, że najbardziej lubię ten moment gdy z puzelków zaczyna się wyłaniać kształt :) .

W międzyczasie Patryk Sokół też zakupił ten sam zestaw, a dodatkowo "Pchełkę", którą już zdążył zbudować, polatać i pochwalić się na forum :)

Ja nie jestem taki szybki jak Patryk, więc zaczynam wcześniej, bo i tak mnie pewnie przegoni :) 

Patryk jak chcesz zamieszczać posty w jednym wątku, serdecznie zapraszam do tego, jak chcesz stworzyć osobny - Twój wybór.

Tak wygląda zestaw, wycięte wszystkie części sklejkowe, balsowe, listwy balsy na pokrycie, plan 1:1,  wytłoczka kabiny, dziobu i końcówek skrzydeł, jakieś drobne elementy drewniane i wydruk z listą wszystkich części w zestawie. Fotograficzna instrukcja montażu i instrukcja graficzna budowy kadłuba do ściągnięcia ze strony sklepu (ja już wydrukowałem, widać na fotkach). Dodatkowo można ze strony pobrać pliki do druku 3d elementów wnętrza kabiny i świateł pozycyjnych i lądowania.

Iskra 1.jpg

Iskra 2.jpg

Iskra 4.jpg

Pierwsze co zrobiłem to poopisywałem flamastrem wszystkie części (grafika wszystkich formatek jest na planie i dodatkowo w tej wydrukowanej liście)

Iskra 3.jpg

Na razie skleiłem tę długą podłużnicę, łapie, a w międzyczasie na sucho wsadziłem wręgi w drugą podłużnicę (trzeba to robić delikatnie, nie na siłę, delikatnie wyginając podłużnicę). Wszystko pasuje do siebie perfekcyjnie i samo się fiksuje, wycięte idealnie na wymiar.

Iskra 5.jpg

Oczywiście w tej fotce powyżej podłuznica ustawiona na razie pod kątem, bym mógł posmarować klejem, ale tak jak napisałem pasują idealnie i się samofiksują we właściwej pozycji :) .

Na dziś koniec. Podsumowując, wydaje się żę to bardzo fajny zestaw, jakość cięcia perfekcyjna, sklejeczka cienka i leciutka - już mi się podoba, nie lubię cegłowatych modeli, wycinanie części z formatek zwykłym nożykiem bez jakiegolwiek wysiłku, a jednocześnie trzymają się dobrze, same nie wypadają, kilka ruchów papierem ściernym i przygotowane do klejenia :) 

• Lubię to 4
Opublikowano

Kiedyś się doczekasz :)

A dodatkowo Rc Builder też niedawno wypuścili Viperka, więc jak złożę Iskrę, to będzie kolejny model od nich :) 

Opublikowano

O, zacząłeś przede mną :)

Ja zacznę jak się w końcu przeprowadzę. 

Planujesz dorabiać jakieś bajery do zestawu? 

Ja prawie na pewno dorobię hamulce aero (te co wyglądają jak studzienki kanalizacyjne na skrzydle) i oświetlenie. 

Opublikowano

Dzięki Pawle :) 

Mamy fajne lotnisko (dzięki między innymi Tobie), na którym od kilku lat prawie mnie nie było, zamierzam więc porządnie wrócić do modelarstwa, a przede wszystkim do latania.

Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie będzie się działo :) 

Aby nie było, że nic nie zrobiłem. Dziś szykowanie części do kolejnego etapu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.