Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Viper Opublikowano Wtorek o 17:15 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Wtorek o 17:15 Wszyscy mają szybowce, mam i ja Po latach czytania wątków szybowcowych i tych praktycznych i teoretycznych (dzięki Patryk za wykłady publikowane na forum, niewiele zrozumiałem, ale mocno mnie to zaintrygowało ) postanowiłem i ja w końcu spróbować. Zwłaszcza iż moje inne hobby, czyli wingfoil zwłaszcza w warunkach śródlądowych polega często na szukaniu szkwałów i przeskakiwaniu między nimi, by nie wyjść z fazy lotu na desce i skoro może to być wspaniałą zabawą, to dlaczego szukanie termiki, albo wygłupy szybowcem mają być zabawą mniejszą? Dzięki uprzejmości Patryka, który perfekcyjnie mi szybowca zmontował, przygotował i oprogramował aparaturę (latanie samolotami to zupełnie inna bajka w programowaniu aparatury) od dziś mam i ja swój egzemplarz Agile od Art Hobby, którego projektantem był Patryk. Cieszę się jak dziecko. Kiedyś posiadałem jedyny w moim hangarze szybowiec, czyli Easy Glider Multiplexa i że był to szybowiec i szybował, to jedyne co mogę o nim powiedzieć, bo latanie nim było nudne jak flaki z olejem, więc szybko się go pozbyłem i na długie lata zapomniałem o szybowcach, ale jak już wspomniałem Patryk swoimi wykładami i filmikami potrafił na nowo rozbudzić moją ciekawość, a wingfoil zrobił resztę. Dziś asystowałem pierwszym lotom testowym, Patryk dobierał i baterię i sprawdzał i cyzelował ustawienia. I powiem tak, oczy mi się śmiały, banan nie schodził z twarzy, ten szybowiec nie dość że wygląda dobrze, to lata świetnie, doskonałość aerodynamiczna wielka, prawie bezszelestny, ładnie krąży, ładnie kręci wygłupy, potrafi szybko pomykać, a i próby wprowadzenia w korka pokazywały, ze chce latać i do ziemi mu nieśpieszno Jutro zabieram się dekoracje, a co, będzie odlotowo i ćwiczę loty, szybowiec z pełną mechanizacją płatów to jednak trochę inne latanie niż samoloty. Patryk jesteś WIELKI, bardzo dziękuję Dziękuję też Panu Wiesławowi Dzikiemu z Art Hobby za skompletowanie zestawu. A tak wygląda moja nowa zabaweczka 4 1
endriuRC Opublikowano Wtorek o 21:03 Opublikowano Wtorek o 21:03 Czerp przyjemność z latania ! Udanych lotów
TomekP Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Jeżeli dobrze widzę na zdjęciu, postawiłeś na wersję z podwójnym wzniosem? Możesz powiedzieć dlaczego taki wybór? Jesienią będę składał swój egzemplarz i jeszcze zastanawiam w którą stronę pójść.
Ares Opublikowano 22 minuty temu Opublikowano 22 minuty temu W dniu 7.10.2025 o 19:15, Viper napisał: postanowiłem i ja w końcu spróbować. Cieszę się Marcin ,że dołączasz do grona szybowników🙂. Współczesne modele są zupełnie jakościowo inne niż te z dawnych lat: to zasługa nowoczesnych profili i materiałów dzięki czemu lekkie tzn. modele o małym ob. pow. nośnej zaczęły latać pod wiatr a programowanie radia i praca klapami dopełnia reszty. Będziesz zadowolony i z pewnością pokochasz szukanie termiki bo to wieka przygoda i przyjemność nawet jeśli ma się prosty model. Ja zbudowałem od podstaw szybowiec klasy 2 m i pomimo ,że nie jest to konstrukcja wyczynowa pięknie lata w różnych warunkach a i pokręcić termikę nieźle potrafi. Także powodzenia i życzę wielu bezpiecznych termiczych lotów. Godzinę temu, TomekP napisał: Jeżeli dobrze widzę na zdjęciu, postawiłeś na wersję z podwójnym wzniosem? Możesz powiedzieć dlaczego taki wybór? Odpowiem za Marcina : konfiguracja wzniosu bardzo korzystna do krążenia w termice , gdybyś chciał model typowo pod zbocze albo latanie z elementami akrobacji to wtedy można zastosować pojedynczy wznios.
Rekomendowane odpowiedzi