Janekm Opublikowano Piątek o 07:03 Autor Opublikowano Piątek o 07:03 Robert, Model będzie ważył około 1,8-1,9kg, Jurek, Mirek i Marcin już wiele postów wcześniej studzili moje zapędy, w kwestii chęci uzyskania wagi nieco tylko ponad kilogram, muszę przyznać, że Oni mieli rację, a mnie oczywiście brak doświadczenia . Powierzchnię nośną będę miał w przedziale 48-50dm2, w zależności od długości końcówek jakie zastosuję.
Jerzy Markiton Opublikowano Piątek o 17:39 Opublikowano Piątek o 17:39 DYS 3548 - zupełnie wystarczy. NTM 4240 - byłby trochę lepszy - bierze trochę mniej prądu przy większym śmigle. Jeżeli chcesz latać na 4s to rozglądaj się za silnikiem 850 - 900kv, jeżeli chcesz latać na 3s to silnik 1200 - 1400 kv. Pod 4s regulator 40A starczy z nadmiarem, pod 3s weź 50A, "na wsielakij słuczaj". Pozdrawiam - Jurek
RobRoy Opublikowano Piątek o 20:56 Opublikowano Piątek o 20:56 Wujek WING Cube mówi że przy tej powierzchni i ciężarze będzie latał jak ... Park Flyer. 1
Janekm Opublikowano Piątek o 21:08 Autor Opublikowano Piątek o 21:08 11 minut temu, RobRoy napisał: Wujek WING Cube mówi że przy tej powierzchni i ciężarze będzie latał jak ... Park Flyer. Dziś już nic przyjemniejszego dla ucha nie usłyszę
Janekm Opublikowano Sobota o 17:42 Autor Opublikowano Sobota o 17:42 23 godziny temu, Jerzy Markiton napisał: Jeżeli chcesz latać na 4s to rozglądaj się za silnikiem 850 - 900kv, jeżeli chcesz latać na 3s to silnik 1200 - 1400 kv. Pod 4s regulator 40A starczy z nadmiarem, pod 3s weź 50A, "na wsielakij słuczaj". Jurek, Na biurku mam 2 silniki Emax: GT2820 860kV i GT2826 850kV, do tego ESC 50A, chodzi mi o to czy gdybym chciał wykorzystać akumulatory 4s, to czy będę musiał rozejrzeć się za regulatorem 60-70A? Sztuczna "inteligencja" podrzuciła mi podpowiedź w tabeli, którą zamieszczam poniżej, według niej muszę mieć mocniejszy ESC, ale czy aby na pewno? Wolę zapytać doświadczonych, zamiast zdawać się na AI. Model ma w założeniu latać wolno, jak to bushplane, ale też mieć nadmiar mocy aby wystartować z krótkiego pasa.
Jerzy Markiton Opublikowano Sobota o 20:21 Opublikowano Sobota o 20:21 Cześć ! Nie wiem, czy AI znalazła rzeczywiste pomiary tych silników, czy AI stworzyła te pomiary..... Wiem, że EMAX-y GT są trochę (ale tylko trochę) ostrzejsze niż proponowany DYS. kv silników które posiadasz są odpowiednie pod 4s. Regulatora 60A nie spalisz, chyba że dasz większe śmigło niż 13x6,5. Fajne 60 Dualsky były ostatnio na Ali, ale to nie budżetowe ESC. Budżetowa 60-ka też sobie spokojnie poradzi z tym silnikami. Pozdrawiam - Jurek
Rekomendowane odpowiedzi