Janekm Opublikowano 24 Lipca Autor Opublikowano 24 Lipca Robert, Model będzie ważył około 1,8-1,9kg, Jurek, Mirek i Marcin już wiele postów wcześniej studzili moje zapędy, w kwestii chęci uzyskania wagi nieco tylko ponad kilogram, muszę przyznać, że Oni mieli rację, a mnie oczywiście brak doświadczenia . Powierzchnię nośną będę miał w przedziale 48-50dm2, w zależności od długości końcówek jakie zastosuję.
Jerzy Markiton Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca DYS 3548 - zupełnie wystarczy. NTM 4240 - byłby trochę lepszy - bierze trochę mniej prądu przy większym śmigle. Jeżeli chcesz latać na 4s to rozglądaj się za silnikiem 850 - 900kv, jeżeli chcesz latać na 3s to silnik 1200 - 1400 kv. Pod 4s regulator 40A starczy z nadmiarem, pod 3s weź 50A, "na wsielakij słuczaj". Pozdrawiam - Jurek
RobRoy Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca Wujek WING Cube mówi że przy tej powierzchni i ciężarze będzie latał jak ... Park Flyer. 1
Janekm Opublikowano 24 Lipca Autor Opublikowano 24 Lipca 11 minut temu, RobRoy napisał: Wujek WING Cube mówi że przy tej powierzchni i ciężarze będzie latał jak ... Park Flyer. Dziś już nic przyjemniejszego dla ucha nie usłyszę
Janekm Opublikowano 25 Lipca Autor Opublikowano 25 Lipca 23 godziny temu, Jerzy Markiton napisał: Jeżeli chcesz latać na 4s to rozglądaj się za silnikiem 850 - 900kv, jeżeli chcesz latać na 3s to silnik 1200 - 1400 kv. Pod 4s regulator 40A starczy z nadmiarem, pod 3s weź 50A, "na wsielakij słuczaj". Jurek, Na biurku mam 2 silniki Emax: GT2820 860kV i GT2826 850kV, do tego ESC 50A, chodzi mi o to czy gdybym chciał wykorzystać akumulatory 4s, to czy będę musiał rozejrzeć się za regulatorem 60-70A? Sztuczna "inteligencja" podrzuciła mi podpowiedź w tabeli, którą zamieszczam poniżej, według niej muszę mieć mocniejszy ESC, ale czy aby na pewno? Wolę zapytać doświadczonych, zamiast zdawać się na AI. Model ma w założeniu latać wolno, jak to bushplane, ale też mieć nadmiar mocy aby wystartować z krótkiego pasa.
Jerzy Markiton Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca Cześć ! Nie wiem, czy AI znalazła rzeczywiste pomiary tych silników, czy AI stworzyła te pomiary..... Wiem, że EMAX-y GT są trochę (ale tylko trochę) ostrzejsze niż proponowany DYS. kv silników które posiadasz są odpowiednie pod 4s. Regulatora 60A nie spalisz, chyba że dasz większe śmigło niż 13x6,5. Fajne 60 Dualsky były ostatnio na Ali, ale to nie budżetowe ESC. Budżetowa 60-ka też sobie spokojnie poradzi z tym silnikami. Pozdrawiam - Jurek
Janekm Opublikowano Niedziela o 16:57 Autor Opublikowano Niedziela o 16:57 Cześć, Co myślicie o pomyśle pokrycia depronu folią do Marka Rokowskiego (https://www.napolskimniebie.pl/folia-pokryciowa-wersja-matowa-soft-touche)? Chciałbym nieco wzmocnić zwłaszcza skrzydła i dolną część kadłuba przed grubszymi uszkodzeniami/zagnieceniami. Myślicie, że warto to zrobić? Chciałbym to zrobić przed malowaniem...
ARC Opublikowano Niedziela o 18:56 Opublikowano Niedziela o 18:56 Dokładnie tej użyłem do pokrycia mojego Piperka 140cm. Skrzydło z depronowych żeberek i listewek. Powyginała je nieźle ;-), muszę się jeszcze nauczyć takiego krycia. Ona jest bardzo cienka i do ochrony wydaje się delikatna. Na pewno uważaj by nie dać za dużej temperatury ( ja koło 100 stopni prasowałem), bo też może coś zniekształcić ;-).
CrazyTomas Opublikowano Niedziela o 21:47 Opublikowano Niedziela o 21:47 Planowałem wzmocnienie depronu i zrobiłem próbki 1. Eze kote i tkanina szklana 25g 2. Eze kote i japonka 3. Vidaron niebieski ze szkłem(o połowę tańszy a z wyglądu i zapachu to samo, w smaku nie wiem). Mnie już próbki niepotrzebne. Daj adres na pw to Ci wyślę w kopercie bąbelkowej.
RobRoy Opublikowano Niedziela o 22:16 Opublikowano Niedziela o 22:16 Vidaron ,,, Eze cote.... lakier do podłóg np. Altax ....wodna żywica - wszystko to wydaje mi się jeden pies, Różnią się ceną. Im bardziej " modelarsko" brzmi nazw i miejsce zaopatrzenia , TYM DROŻSZE.Nie próbowałem tylko jeszcze z tkaniną szklaną.
Konrad. Opublikowano Niedziela o 22:55 Opublikowano Niedziela o 22:55 Nie mam wątpliwości, że to wszystko jedno i to samo. Im bardziej "modelarskie" tym droższe, a akrylowy wodorozcieńczalny Vidaron zamyka temat w zupełności. Ostatnio zaczałem go używać z podszewką poliestrową 50g/m2 i zakochałem się jak chodzi o pokrywanie modelu konstrukcyjnego. Tutaj raczej bardziej sprawdzi się z cienką tkaniną szklaną
CrazyTomas Opublikowano Niedziela o 23:09 Opublikowano Niedziela o 23:09 Film który kol. Konrad zaprezentował z tkaniną 21g mnie zadziwił. To jest tkanina. To co można kupić u nas, to strach kroić a nawet wziąć do ręki. Od patrzenia się rozłazi.
mirolek Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Cytat Co myślicie o pomyśle pokrycia depronu folią do Marka Rokowskiego Kryłem tym depron i epp. Folia się sprawdza doskonale jako wzmocnienie powierzchniowe a jej cienkość i lekkość ma swoje zalety. Depron pod folią staje się mniej kruchy i wyraźnie mniej podatny na drobne wgniotki czy zadrapania. Folia niestety nie jest termokurczliwa. Ona sie tylko przyklei ale nie "ściągnie" powierzchni dlatego jeszcze lepiej wzmacnia depron solitte lub inna modelarska folia termokurczliwa ... tylko, że cena tych materiałów robi zasadniczą różnicę ms
Janekm Opublikowano 13 godzin temu Autor Opublikowano 13 godzin temu Mirku, Dzięki za informacje, a jak z malowaniem tej folii akrylami (zwłaszcza na dużych powierzchniach), trzymają się dobrze? Nie łuszczą się?
RobRoy Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Folia od Marka , to nic innego jak folia do laminowania dokumentów - dlatego mały skurcz - o gramaturze 25g/m2. Na jednym z zachodnich portali wyczytałem że gość model pokryty tego rodzaju folią wytrawia powierzchnię ... octem , potem przemywa i maluje . Podobno lakier lepiej się trzyma. W dniu 3.08.2026 o 01:09, CrazyTomas napisał: To jest tkanina Co do zaopatrzenia w tkaninę - można zadzwonić do firmy i zapytać o tkaninę 24 g/m2, na stronie tego nie ma... Mają też różne żywice.... Stały punkt zaopatrzenia kolegów modelarzy z lotniska .... ( i sklepów modelarskich ) http://havel-composites.pl/
mirolek Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Malowałem modele akrylem w spray-u i trzymało jak folia była na modelu ..... jednak jak ściągałem folię, to farba się kruszyła i odpadała. Tkaninę szklaną 25gm2 mam jeszcze gdzieś w zapasach ale w sprzedaży jej już dawno nie widziałem. Jeśli chodzi o wzmocnienie depronu to moim zdaniem przyklejenie soliite jest najlepszym rozwiązaniem - są różne kolory i można wykonać dowolny wzór a depron bardzo się wzmacnia po oklejeniu. ms
RobRoy Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Godzinę temu, mirolek napisał: przyklejenie soliite jest najlepszym rozwiązaniem - są różne kolory i ... a gdzie taka folię kupujesz. Jedyna folia solite jaka mi wyskoczyla to folia do sianokiszonek .... 🙂 Myk z folia laminacyjną polega na tym że koszt jej to ok 2 zł/ m2 po przeliczeniu !!!!. Jest niedoskonal ale i tak warta uwagi choćby tego powodu..
CrazyTomas Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu Ad Mirolek, mają tkaninę 25g w Modelemax ale ma sprot prosty i jest luźno tkana, rozpada się od patrzenia. Ad RobRoy dzięki to chyba jest to. Przy okazji co oznacza np przy tkaninie 48g 24x18, pewnie ilość nitek na cm.
mirolek Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu pierwsze co mi wyskoczyło: https://www.rc4max.com/samoloty-czesci/folie/solarfilm/solarfilm ale też https://pl.aliexpress.com/item/1005005970869117.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=615-992-9880&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=_oFgTQeV&gclsrc=aw.ds&albagn=888888&ds_e_adid=&ds_e_matchtype=&ds_e_device=c&ds_e_network=x&ds_e_product_group_id=&ds_e_product_id=pl1005005970869117&ds_e_product_merchant_id=107907811&ds_e_product_country=PL&ds_e_product_language=pl&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=22566482284&albag=&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gad_campaignid=22562905565&gclid=Cj0KCQjwm8bTBhDWARIsAC9Hi8nt2Sy3jIfD8yw9o2IYTyh0GMdbsGpznOY5fjLDLLrj-zBn1kEe7iEaAkS7EALw_wcB ms
RobRoy Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 51 minut temu, CrazyTomas napisał: i co oznacza np przy tkaninie 48g 24x18, pewnie ilość nitek na cm. Szczerze mowiąc nie wiem. Sam dopiero robie testy z tkanina szklaną i lakierem do podłogi. Musze sie zaopatrzyc i dlatego wypytywalem kolegow gdzie kupują.Podobno ten sklep obsluguje gośc przyjazny modelarzom. Sprzedają duze ilosci .przemyslowe i dlatego modelarze dla nich to drobnica , ale gosc nie robi problemów. 8 minut temu, mirolek napisał: pierwsze co mi wyskoczyło Dzieki. Myslalem ze masz jakies tajne tanie źródełko. Niestety te folie sa 10..... 20 razy drozsze od laminacyjnej, dlatego tyle osob próbuje ją przystosowac do modelarstwa. Solarfilm ...nie jest to cena zaporowa, ale zaczne ją stosować kiedy długosc życia moich modeli wzrosnie.... 🙂
Rekomendowane odpowiedzi