Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem SC to nie wszystko.

Ważny jest jeszcze środek masy i tu sprawdza się zasada im niżej tym lepiej. Możliwe, że cięższy pakiet leżący w tym samym miejscu co lżejszy (SC zostaje bez zmian) obniża nieco środek masy układu a tym samym zwiększa stateczność.

Przekonałem się dotkliwie o wpływie środka masy w modelu ESA I-16 gdzie wysoki kadłub (model płaskokadłubowy) dawał dużą dowolność na umieszczenie pakietu.

Początkowo model wariował i nie chciał latać ale gdy obniżyłem pakiet tuż nad skrzydło (bez zmiany przód tył czyli bez zmiany SC) model zaczął latać poprawnie :)

Cytat

ale lepiej jest jak mam do paliwa po korek

To jednak oznaka, że model jest nieco niedoważony na nosie.... albo ma nieprawidłowy kąt sklinowania. Pisałeś wcześniej o nieco powiększonym SW ... czy przypadkiem statecznik nie jest "podtrymowany" w tym dobrym locie z pełnym bakiem?

ms

Opublikowano

Co do kątów... Wszystko pikobelo...tak jak fabryka dała... Nic nie jest przetrymowane... Owszem statecznik teraz jest przycięty więc tyłeczek trochę lżejszy. Jutro dokładnie wyznaczę Ść z paliwem i bez paliwa i pobawię się wyważeniem... 

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.