Atomizer Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu Kobieta na fejsie napisała , że ma o 19 zł więcej na zakupy za zwrot butelek i puszek które wrzuciła do automatu. Ja się jej pytam a to twoje puszki. Odpowiada tak kupowałam napoje i trzymałam opakowania aby je zwrócić. To już jej tylko napisałem, że nie masz więcej pieniędzy na zakupy ale i tak chyba nie zakumała o co chodzi 🤣
jarek996 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 12 minut temu, pietrku napisał: K. ja p. Ogóry w plastikowych butelkach 😃. Przepraszam za słownictwo ale... Co to się dzieje na tym świecie. To wińsko swojskie piłem z plastiku na początku lat 90-tych. Ale ogórki 🤣 kiszone. Na Slowacji (i w Czechcach) dalej sprzedaja winsko w plastikach (piwo zreszta tez)! Piwo rowniez w Bulgarii i Rumunii. 1
Atomizer Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu A wiecie, ze dużo ludzi może nie wiedzieć że te grupy zorganizowane zabierają im dodatkowe pieniądze za opakowania ! Sam do niedawna nie wiedziałem o tym. Przez przypadek zauważyłem na paragonie ! Może nie wiedziałem z powodu tego , że nie oglądam propagandowej telewizji i info w necie ! A wszystko co związane z ECO , ochroną środowiska to nic innego jak ściema i oszustwo! To samo pompy ciepła, ekogroszek, pelet , gaz itp itd. Chodzi tu o nabijanie w butelkę ludzi. Przykładowo kupując zgrzewkę wody 0,5 l to zabierają aż 6 zł ! Niezły biznes co ! 5 minut temu, jarek996 napisał: Na Slowacji (i w Czechcach) dalej sprzedaja winsko w plastikach (piwo zreszta tez)! Piwo rowniez w Bulgarii i Rumunii. Alkohol to trucizna ! Tylko napisz , że nie 🤣
pietrku Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 1 godzinę temu, jarek996 napisał: Na Slowacji (i w Czechcach) dalej sprzedaja winsko w plastikach (piwo zreszta tez)! Piwo rowniez w Bulgarii i Rumunii. W Polsce też dawniej bywały jakieś w kartonach pamiętam. Ale mi nie smakowały 😃. To moje było swojskie, ze swoich winogron. Czasem się przelewało do plastikowej butelki żeby było lżej nieść 🙂. A jak zobaczyłem teraz te plastiki na ogórki to pomyślałem, że to fatamorgana, miraż 😅
jarek996 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 43 minuty temu, Atomizer napisał: Chodzi tu o nabijanie w butelkę ludzi. No to w koncu w tych butelkach przechowuje sie powietrze, czy nabitych w butelke??? 43 minuty temu, Atomizer napisał: To samo pompy ciepła Polemiozowalbym. Mam gruntowa i NICZYM bym taniej (ani czysciej) domu (plus wody uzytkowej) nie ogrzal! 43 minuty temu, Atomizer napisał: Alkohol to trucizna ! Tylko napisz , że nie 🤣 NIE napisze!!!
a74BACK Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 50 minut temu, Atomizer napisał: To samo pompy ciepła, ekogroszek, pelet , gaz itp itd. Chodzi tu o nabijanie w butelkę ludzi. To czym mam ogrzewać, żeby nie zostać "nabitym w butelkę"?
latacz Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 8 godzin temu, Atomizer napisał: Dokładnie, ale problem jest też w tym że większość społeczeństwa (ludzi) tego nie rozumie i stoją przed tymi butelkomatami w kolejkach ha ha ha ... wręcz to jest aż śmieszne jak łatwo nimi manipulować, zmuszać, zarządzać ich czasem itp. itd. Dlatego będziemy mieć coraz gorzej i coraz bardziej zaciskana smycz ! Na każdym kroku bo to nie chodzi tylko o ten jeden system kaucyjny. bardziej drastyczny i w ogóle niezauważany jest problem kas samoobsługowych. klienci marketu robią za darmowych kasjerów a prawdziwi kasjerzy są zwalniani. w lidl niedaleko pracowało na zmianie 7 osób -i przy większym ruchu 5 kas było czynnych. teraz jest z 8 czy już 10 samoobsługowych i tylko dwie pracownice na zmianie + menagerka. jedna kasa tradycyjna czynna z przerwami -bo kasjerka towar rozkłada. znaczy za to, że klienci robią za darmowych kasjerów 5 pań straciło pracę. a bonus -jak klient sie pomyli coś źle nabije lub nie nabije to kradzież lub wręcz oszustwo ścigane z urzędu zagrożone do 8 lat. i to może być za nabicie landrynków a nie cukierka czekoladowego... może market nie zgłosi a może zgłosi i jest afera że nabita paczka cuksów za 5zeta podczas gdy ta właściwa powinna kosztować 5,20... podobnie wygoda płacenie wszędzie kartami -i dopłacanie 2% prowizji do ceny towaru... o o,5% na lokacie ludzie prawie wojny robią a w sklepach -wszystkich radośnie oddają po 2% na rzecz banków. wszystkie zakupy w roku opłacane kartami to dla większości całość zarobków obciążona tymi 2%. co gorsza -to jest ukryte -te 2% dodawane jest do ceny towaru dla wszystkich po to aby pokryć koszt opłat za obsługę transakcji... i takich kwiatków mamy więcej wkładamy głowę w pętle -radośnie z uśmiechem w imię wygody lub tylko wmówionej wygody. a gdy wszyscy lub zdecydowana większość będzie płacić kartami -to gotówkę się wycofa i będziemy całkowicie we władzy banków -i władzy. jak w Kanadzie -strajk kierowców ciężarówek -ludziom i firmom zablokowali karty i konta -i strajkujący mający wieloletnie oszczędności zwykłego chleba kupić nie mogli -bo zbuntowali sie dość masowo przeciwko systemowi, zarobkom i ryzyku w pracy. blokada kart wzięli grube tysiące ludzi za pysk. A z Polski zadupie jeden sklep i gościu który do roboty przyjechał chciał kupić bułki i parówki coś zjeść -ale... terminal nie działał bo net się zawiesił. cały dzień -12godz nic nie jadł -bo gotówki nie miał. ja szczęśliwie miałem kilka zł w gotówce -starczyło na2 bułki i opakowanie sera.... ale gdybym miał tylko kartę -zapieprzałbym o pustym pysku w delegacji na zadupiu. 2
dariuszj Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 24 minuty temu, a74BACK napisał: To czym mam ogrzewać, żeby nie zostać "nabitym w butelkę"? No jak to czym? Plastikowymi butelkami 2
RomanJ4 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 2 godziny temu, jarek996 napisał: Roman, nie dopisuj tylko, ze czujesz sie sledzony i przesladowany zwracjac butelki, bo stracisz u mnie 900 pkt, z 1000 (na 1000 mozliwych) jaki u mnie masz 😂 Jak napisałem wcześniej - nie jestem przeciwnikiem recyklingu, tylko niech to będzie robione z głową i bez przerzucania kosztów na klientów którzy nie mają żadnego wpływu na to w co(czasem zupełnie bez głowy) pakowany jest towar. A z butelkomatu na razie jeszcze nie korzystałem, bo wodę sodową robię sobie sam (przy cenie 25PLN za nabój CO2 i średnio 53L z 1 naboju to wychodzi ~0,48zł/L ) 29 minut temu, latacz napisał: ...a gdy wszyscy lub zdecydowana większość będzie płacić kartami -to gotówkę się wycofa i będziemy całkowicie we władzy banków -i władzy. Nie wycofa się, już jeden (skandynawski) kraj próbował obrotu bezgotówkowego, i szybko sie z niego wycofał. Bo jak mówią sami ekonomiści: gotówka jest dla każdego kraju pewnym zabezpieczeniem, bezpiecznikiem na wypadek kryzysu lub globalnej katastrofy. Pamiętacie jak ludzie stali w kolejkach do bankomatów kiedy się pandemia zaczęła? A wystarczy przecież, że nasze kochane Słoneczko niespodziewanie puści bąka w naszą stronę(z czym się trzeba liczyć), i cała tę globalną komputeryzację diabli wezmą... Ale co do reszty to oczywiście ma kolega rację - fiskus bardzo by tak chciał, bo ma podatnika na talerzu... Godzinę temu, jarek996 napisał: Mam gruntowa i NICZYM bym taniej (ani czysciej) domu (plus wody uzytkowej) nie ogrzal! Też tak uważam. 36 minut temu, dariuszj napisał: Godzinę temu, a74BACK napisał: To czym mam ogrzewać, żeby nie zostać "nabitym w butelkę"? No jak to czym? Plastikowymi butelkami Przykład Szwecji mówi, że da się...
Atomizer Opublikowano 22 minuty temu Autor Opublikowano 22 minuty temu 4 godziny temu, jarek996 napisał: Polemiozowalbym. Mam gruntowa i NICZYM bym taniej (ani czysciej) domu (plus wody uzytkowej) nie ogrzal! Ostatnio widziałem reportaż jak staruszka płakała bo miała pompę i rachunki za prąd prawie 8 koła a emerytura 2 koła a temperatura w domu 14 stopni taka ta pompa dobra ! Ja w foliaku w najwieksze mrozy miałem cieplej jak ona w domu ! Na dworze było -15 stopni a w foli 10 na plusie.
Rekomendowane odpowiedzi