Atomizer Opublikowano wczoraj o 16:53 Autor Opublikowano wczoraj o 16:53 Kobieta na fejsie napisała , że ma o 19 zł więcej na zakupy za zwrot butelek i puszek które wrzuciła do automatu. Ja się jej pytam a to twoje puszki. Odpowiada tak kupowałam napoje i trzymałam opakowania aby je zwrócić. To już jej tylko napisałem, że nie masz więcej pieniędzy na zakupy ale i tak chyba nie zakumała o co chodzi 🤣
jarek996 Opublikowano wczoraj o 16:54 Opublikowano wczoraj o 16:54 12 minut temu, pietrku napisał: K. ja p. Ogóry w plastikowych butelkach 😃. Przepraszam za słownictwo ale... Co to się dzieje na tym świecie. To wińsko swojskie piłem z plastiku na początku lat 90-tych. Ale ogórki 🤣 kiszone. Na Slowacji (i w Czechcach) dalej sprzedaja winsko w plastikach (piwo zreszta tez)! Piwo rowniez w Bulgarii i Rumunii. 1
Atomizer Opublikowano wczoraj o 16:59 Autor Opublikowano wczoraj o 16:59 A wiecie, ze dużo ludzi może nie wiedzieć że te grupy zorganizowane zabierają im dodatkowe pieniądze za opakowania ! Sam do niedawna nie wiedziałem o tym. Przez przypadek zauważyłem na paragonie ! Może nie wiedziałem z powodu tego , że nie oglądam propagandowej telewizji i info w necie ! A wszystko co związane z ECO , ochroną środowiska to nic innego jak ściema i oszustwo! To samo pompy ciepła, ekogroszek, pelet , gaz itp itd. Chodzi tu o nabijanie w butelkę ludzi. Przykładowo kupując zgrzewkę wody 0,5 l to zabierają aż 6 zł ! Niezły biznes co ! 5 minut temu, jarek996 napisał: Na Slowacji (i w Czechcach) dalej sprzedaja winsko w plastikach (piwo zreszta tez)! Piwo rowniez w Bulgarii i Rumunii. Alkohol to trucizna ! Tylko napisz , że nie 🤣
pietrku Opublikowano wczoraj o 17:07 Opublikowano wczoraj o 17:07 1 godzinę temu, jarek996 napisał: Na Slowacji (i w Czechcach) dalej sprzedaja winsko w plastikach (piwo zreszta tez)! Piwo rowniez w Bulgarii i Rumunii. W Polsce też dawniej bywały jakieś w kartonach pamiętam. Ale mi nie smakowały 😃. To moje było swojskie, ze swoich winogron. Czasem się przelewało do plastikowej butelki żeby było lżej nieść 🙂. A jak zobaczyłem teraz te plastiki na ogórki to pomyślałem, że to fatamorgana, miraż 😅
jarek996 Opublikowano wczoraj o 17:40 Opublikowano wczoraj o 17:40 43 minuty temu, Atomizer napisał: Chodzi tu o nabijanie w butelkę ludzi. No to w koncu w tych butelkach przechowuje sie powietrze, czy nabitych w butelke??? 43 minuty temu, Atomizer napisał: To samo pompy ciepła Polemiozowalbym. Mam gruntowa i NICZYM bym taniej (ani czysciej) domu (plus wody uzytkowej) nie ogrzal! 43 minuty temu, Atomizer napisał: Alkohol to trucizna ! Tylko napisz , że nie 🤣 NIE napisze!!!
a74BACK Opublikowano wczoraj o 17:50 Opublikowano wczoraj o 17:50 50 minut temu, Atomizer napisał: To samo pompy ciepła, ekogroszek, pelet , gaz itp itd. Chodzi tu o nabijanie w butelkę ludzi. To czym mam ogrzewać, żeby nie zostać "nabitym w butelkę"?
latacz Opublikowano wczoraj o 18:15 Opublikowano wczoraj o 18:15 8 godzin temu, Atomizer napisał: Dokładnie, ale problem jest też w tym że większość społeczeństwa (ludzi) tego nie rozumie i stoją przed tymi butelkomatami w kolejkach ha ha ha ... wręcz to jest aż śmieszne jak łatwo nimi manipulować, zmuszać, zarządzać ich czasem itp. itd. Dlatego będziemy mieć coraz gorzej i coraz bardziej zaciskana smycz ! Na każdym kroku bo to nie chodzi tylko o ten jeden system kaucyjny. bardziej drastyczny i w ogóle niezauważany jest problem kas samoobsługowych. klienci marketu robią za darmowych kasjerów a prawdziwi kasjerzy są zwalniani. w lidl niedaleko pracowało na zmianie 7 osób -i przy większym ruchu 5 kas było czynnych. teraz jest z 8 czy już 10 samoobsługowych i tylko dwie pracownice na zmianie + menagerka. jedna kasa tradycyjna czynna z przerwami -bo kasjerka towar rozkłada. znaczy za to, że klienci robią za darmowych kasjerów 5 pań straciło pracę. a bonus -jak klient sie pomyli coś źle nabije lub nie nabije to kradzież lub wręcz oszustwo ścigane z urzędu zagrożone do 8 lat. i to może być za nabicie landrynków a nie cukierka czekoladowego... może market nie zgłosi a może zgłosi i jest afera że nabita paczka cuksów za 5zeta podczas gdy ta właściwa powinna kosztować 5,20... podobnie wygoda płacenie wszędzie kartami -i dopłacanie 2% prowizji do ceny towaru... o o,5% na lokacie ludzie prawie wojny robią a w sklepach -wszystkich radośnie oddają po 2% na rzecz banków. wszystkie zakupy w roku opłacane kartami to dla większości całość zarobków obciążona tymi 2%. co gorsza -to jest ukryte -te 2% dodawane jest do ceny towaru dla wszystkich po to aby pokryć koszt opłat za obsługę transakcji... i takich kwiatków mamy więcej wkładamy głowę w pętle -radośnie z uśmiechem w imię wygody lub tylko wmówionej wygody. a gdy wszyscy lub zdecydowana większość będzie płacić kartami -to gotówkę się wycofa i będziemy całkowicie we władzy banków -i władzy. jak w Kanadzie -strajk kierowców ciężarówek -ludziom i firmom zablokowali karty i konta -i strajkujący mający wieloletnie oszczędności zwykłego chleba kupić nie mogli -bo zbuntowali sie dość masowo przeciwko systemowi, zarobkom i ryzyku w pracy. blokada kart wzięli grube tysiące ludzi za pysk. A z Polski zadupie jeden sklep i gościu który do roboty przyjechał chciał kupić bułki i parówki coś zjeść -ale... terminal nie działał bo net się zawiesił. cały dzień -12godz nic nie jadł -bo gotówki nie miał. ja szczęśliwie miałem kilka zł w gotówce -starczyło na2 bułki i opakowanie sera.... ale gdybym miał tylko kartę -zapieprzałbym o pustym pysku w delegacji na zadupiu. 2
dariuszj Opublikowano wczoraj o 18:16 Opublikowano wczoraj o 18:16 24 minuty temu, a74BACK napisał: To czym mam ogrzewać, żeby nie zostać "nabitym w butelkę"? No jak to czym? Plastikowymi butelkami 2
RomanJ4 Opublikowano wczoraj o 18:26 Opublikowano wczoraj o 18:26 2 godziny temu, jarek996 napisał: Roman, nie dopisuj tylko, ze czujesz sie sledzony i przesladowany zwracjac butelki, bo stracisz u mnie 900 pkt, z 1000 (na 1000 mozliwych) jaki u mnie masz 😂 Jak napisałem wcześniej - nie jestem przeciwnikiem recyklingu, tylko niech to będzie robione z głową i bez przerzucania kosztów na klientów którzy nie mają żadnego wpływu na to w co(czasem zupełnie bez głowy) pakowany jest towar. A z butelkomatu na razie jeszcze nie korzystałem, bo wodę sodową robię sobie sam (przy cenie 25PLN za nabój CO2 i średnio 53L z 1 naboju to wychodzi ~0,48zł/L ) 29 minut temu, latacz napisał: ...a gdy wszyscy lub zdecydowana większość będzie płacić kartami -to gotówkę się wycofa i będziemy całkowicie we władzy banków -i władzy. Nie wycofa się, już jeden (skandynawski) kraj próbował obrotu bezgotówkowego, i szybko sie z niego wycofał. Bo jak mówią sami ekonomiści: gotówka jest dla każdego kraju pewnym zabezpieczeniem, bezpiecznikiem na wypadek kryzysu lub globalnej katastrofy. Pamiętacie jak ludzie stali w kolejkach do bankomatów kiedy się pandemia zaczęła? A wystarczy przecież, że nasze kochane Słoneczko niespodziewanie puści bąka w naszą stronę(z czym się trzeba liczyć), i cała tę globalną komputeryzację diabli wezmą... Ale co do reszty to oczywiście ma kolega rację - fiskus bardzo by tak chciał, bo ma podatnika na talerzu... Godzinę temu, jarek996 napisał: Mam gruntowa i NICZYM bym taniej (ani czysciej) domu (plus wody uzytkowej) nie ogrzal! Też tak uważam. 36 minut temu, dariuszj napisał: Godzinę temu, a74BACK napisał: To czym mam ogrzewać, żeby nie zostać "nabitym w butelkę"? No jak to czym? Plastikowymi butelkami Przykład Szwecji mówi, że da się...
Atomizer Opublikowano 23 godziny temu Autor Opublikowano 23 godziny temu 4 godziny temu, jarek996 napisał: Polemiozowalbym. Mam gruntowa i NICZYM bym taniej (ani czysciej) domu (plus wody uzytkowej) nie ogrzal! Ostatnio widziałem reportaż jak staruszka płakała bo miała pompę i rachunki za prąd prawie 8 koła a emerytura 2 koła a temperatura w domu 14 stopni taka ta pompa dobra ! Ja w foliaku w najwieksze mrozy miałem cieplej jak ona w domu ! Na dworze było -15 stopni a w foli 10 na plusie.
RomanJ4 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Bo faktem jest, że narobiło się różnej maści firm które wciskały niezorientowanym ludziom pompy, często nieznanej jakości gdzie się tylko dało, nawet tam gdzie one nie miały prawa się sprawdzić, nie biorąc za to żadnej odpowiedzialności. Kto ma, to dobrze wie jakich warunków pompa potrzebuje do wydajnej pracy. A nierzetelni sprzedawcy gdyby mogli to sprzedali by nawet do ogrzania dziurawej stodoły. To nie wina oszukanych inwestorów, tylko systemu który (w ich imieniu) pozwalał na takie oszustwa. Zresztą szydło wylazło w końcu z worka, ale oszukani ludzie zostali sami z problemem. Gdyby to ode mnie zależało, to nakazałbym płacić takie rachunki tym co to tym nieświadomym ludziom wcisnęli... 1
Atomizer Opublikowano 13 godzin temu Autor Opublikowano 13 godzin temu 9 godzin temu, RomanJ4 napisał: Bo faktem jest, że narobiło się różnej maści firm które wciskały niezorientowanym ludziom pompy, często nieznanej jakości gdzie się tylko dało, nawet tam gdzie one nie miały prawa się sprawdzić, nie biorąc za to żadnej odpowiedzialności. Kto ma, to dobrze wie jakich warunków pompa potrzebuje do wydajnej pracy. A nierzetelni sprzedawcy gdyby mogli to sprzedali by nawet do ogrzania dziurawej stodoły. To nie wina oszukanych inwestorów, tylko systemu który (w ich imieniu) pozwalał na takie oszustwa. Zresztą szydło wylazło w końcu z worka, ale oszukani ludzie zostali sami z problemem. Gdyby to ode mnie zależało, to nakazałbym płacić takie rachunki tym co to tym nieświadomym ludziom wcisnęli... Dokładnie ! Ale kto stoi na szczycie prawa w Polsce i dlaczego nie interweniuje w takich sytuacjach gdzie są oszustwa, przekręty i nieuczciwe działania. A wracając do tematy zaboru dodatkowych pieniędzy z konta bez zgody ! Policja się tym nawet nie będzie zajmować ! Tak powiedział pan policjant ! To nie jest temat policji. Facet tłumaczył mi , że jest to nieuczciwe i że go też to denerwuje ale wg polskiego prawa nie jest to przestępstwo czy kradzież! Dla niewtajemniczonych mogę napisać jak mi tłumaczył pan policjant ! Jeżeli polski rząd czy tam senat zadecyduje o tym że zlikwidowanie dla zabawy człowieka jest dozwolone , to każdy będzie mógł sobie kogoś tam pozbyć i nie będzie to w ogóle przestępstwem ! Ogólnie to mamy prawo silniejszego a raczej bezprawie silniejszego ! Jedynie gdzie to jeszcze można zgłosić to Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. A tak naprawdę to nie kupować produktów objętych tym złodziejstwem! Druga sprawa to , że ktoś twierdzi że nie jest to kradzież to wcale nie znaczy , że nie jest to kradzież ! Zależy dla kogo !
latacz Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 14 godzin temu, RomanJ4 napisał: A wystarczy przecież, że nasze kochane Słoneczko niespodziewanie puści bąka w naszą stronę(z czym się trzeba liczyć), i cała tę globalną komputeryzację diabli wezmą... A jaki to problem dla państwa -wykasuje w bankach stan naszych kont i nasze oszczędności -ale nasze długi ryte są w kamieniach i fundamentach. To się nie skasuje -nie wiesz o tym, że w każdym banku kilkanascie osób w piwnicy meselkami i młoteczkami wykuwa w kamiennych tabliczkach stan naszych kredytów ? społeczeństwo z głodu zdechnie a banksterzy, właściciele korpo oraz władze jeszcze zyskają. -Więc po *** ta gotówka ? bezwolne społeczeństwo baranów cieszy się z wygody obrotu i płatności bezgotówkowych.... zamiast mieć swoją kasę w swoich rękach radośnie przechodzimy do sytuacji, że ktoś tylko potwierdza nasze prawo do zakupów. Potwierdza -albo potwierdzać przestanie... wg prawa nie jesteśmy właścicielami pieniędzy wpłaconych do banków -mamy tylko " roszczenie finansowe" 10 godzin temu, Atomizer napisał: Ostatnio widziałem reportaż jak staruszka płakała bo miała pompę i rachunki za prąd prawie 8 koła a emerytura 2 koła a temperatura w domu 14 stopni taka ta pompa dobra ! bo ta sztuka jest -tak (NIE) dobrze dobrana, tak zamontowana, tak zrobiona instalacja. A może i pompa takiej jakości. jak wszystko -może być dobre, a może być spie***** przy czym pompy ciepła z racji dofinansowań, braku wiedzy klientów i łatwości do wyrwania kasy wyjątkowo często są złomem już na starcie i to złomem wadliwie zamontowanym. Prawidłowo działająca PC niezależnie jak jest izolowany dom ma koszty eksploatacji porównywalne do kosztów ogrzewania ekogroszkiem w normalnych cenach (nie cenach szczytowych). Tylko, że może 1/10 jest prawidłowo... 10 godzin temu, RomanJ4 napisał: Bo faktem jest, że narobiło się różnej maści firm które wciskały niezorientowanym ludziom pompy, często nieznanej jakości gdzie się tylko dało, nawet tam gdzie one nie miały prawa się sprawdzić, nie biorąc za to żadnej odpowiedzialności. Amen. 1
Atomizer Opublikowano 11 godzin temu Autor Opublikowano 11 godzin temu Oj... tacy oszuści i naciągacze nie raz do mnie przybywali i próbowali kit wcisnąć ! A to od fotowoltaniki najczęściej ! Ja mu mówię wprost chcesz to montuj , sfinansuj a ja będę korzystać. Tak nie chcą zobacz ich ! Jeden się mnie raz spytał ile za prąd co miesiąc ! Powiedziałem mu ile to spuścił łeb i pojechał dalej szukać naiwnych ha ha ha... wyszło by że miesięcznie przez okres eksploatacji musiał bym płacić razy trzy !
latacz Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu W mojej okolicy pompy ciepła wciskały dwie młode ładne dziewczyny. Były ładne, w spódniczkach mini, bardzo zaangażowane i przekonujące. Oferowały najlepsze sprawdzone certyfikowane pompy ciepła znanej marki montowane przez dużą sprawdzoną super fachową firmę spod Krakowa (drugi koniec Polski) . I nie muszę nic płacić -wystarczy, ze podpisze umowę a firma gwarantuje dofinansowanie 100%. Tak bez pytania o warunki, zarobki itd. Niestety nie potrafiły powiedzieć jakiej firmy te pompy ciepła "no najlepsze" nie wiedziały jaki typ, nie rozróżniały powietrznych od glikolowych... -"tym to zajmuje się inny dział bo to wielka poważna firma". Gdybym nie był fachowcem z branży to pewnie dałbym się złapać (no ładne były i "gadane miały" . Jak ktoś wyraził chęci spisywały dane i przyjeżdżał już ktoś wyżej postawiony umowy podpisywać. Podobno kilka osób podpisało. Firma wzięła dofinansowania i się zlikwidowała. Klienci nie maja pc, pv za to maja do zwrotu te dofinansowania... A dziewczyny wypytywane i przyparte do muru -wygadały ... nie widziały zleceniodawców -z ogłoszenia przez net dostały zlecenie i jakieś materiały do zakucia i miały chodzić po okolicznych wioskach za co dostawały jakieś pieniążki też całkowicie zdalnie. Jak ktoś chętny to na mail przekazywały dane i więcej nic nie wiedziały. Z firmy przyjeżdżał już ktoś z umowami i mądrzejszym gadaniem. .. Rada dla wszystkich podstawa to firma od montażu pc ma być z najbliższej okolicy i serwis blisko. Coby łatwo było o naprawę a w razie problemów z gwarancją było komu "mordę obić"... 1
Atomizer Opublikowano 9 godzin temu Autor Opublikowano 9 godzin temu Takich przykładów jest mnóstwo ! Sam padłem ofiarą PLAY chodź współpracujemy już dużo lat... i też na piękną panią z salonu ha ha ...ale czy piękna (raczej glonojad) ! Co one mają w głowie , że pompują te usta ! Kupiłem internet ! Wszędzie lux torpeda , reklamy że z....la jak prędkość światła! To biorę ! Poszedłem do salonu i mówię, ze chcę internet ! Pani od razu mi sprzedała 150 GB z routerem pokojowym. Tak zapidalał ten internet, ze nic nie mogłem zrobić. Transfer danych na poziomie 0-50kb/s. Czy jakoś tak. 0,05 MB/s. Walczyłem 2 miesiące , żeby mi zmienili ten internet na umowę z anteną zewnętrzną ! W końcu się udało ! Teraz mam wartości na poziomie : PING 30-35, odbiór danych od 15 do nawet 40 Mb/s (od 2 do 5 MB/s) wysyłanie gorzej bo 5 do 15 Mb/s czyli max 2MB/s. Czy to dużo ? Wystarczy do normalnej pracy i na YouTube film w HD też pójdzie. Tak to jest jak doradca ci doradzi...
latacz Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 2 godziny temu, Atomizer napisał: Teraz mam wartości na poziomie : PING 30-35, odbiór danych od 15 do nawet 40 Mb/s (od 2 do 5 MB/s) wysyłanie gorzej bo 5 do 15 Mb/s czyli max 2MB/s. Czy to dużo ? Wystarczy do normalnej pracy i na YouTube film w HD też pójdzie. to u mnie lepiej komórka z normalnym abonamentem zbiera puszczona z aktywnym trybem router.... no i bez limitu danych. 2 godziny temu, Atomizer napisał: Tak to jest jak doradca ci doradzi... doradca to zazwyczaj handlowiec który ma sprzedać a nie doradzać... ale nazwa wzbudza zaufanie... 2 godziny temu, Atomizer napisał: (raczej glonojad) ! Co one mają w głowie , że pompują te usta ! podobno są bardziej sex i -bo twarz **** przypomina i ...
young Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 4 godziny temu, latacz napisał: Rada dla wszystkich podstawa to firma od montażu pc ma być z najbliższej okolicy i serwis blisko. Sedno sprawy , aby miała siedzibę stałą i adres . Są takie :). PS dzisiaj byłem na targach HVAC i odwiedziłem stoisko firmy pompy którą zamontowałem . Dowodziłem się mnóstwo ciekawych technicznych rzeczy oraz typowe usterki w moim modelu. Ustereki jest u nich niesamowicie mało co do rodzaju i skali występowania. Doradzili w kilku kwestiach. Poznałem trendy na kolejne lata . Oni też mają widzę o nierzetelnych firmach.
d9Jacek Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu W dniu 23.02.2026 o 12:14, Shock napisał: i mam gdzieś... zbieranie całych nie zmiętych butelek i tachanie ich do sklepu. Każdą butelkę miażdżę i wrzucam do kubła do plastików...Nie zbiednieję przez te 50 groszy a mam święty spokój i czyste sumienie że selekcjonuję odpady. Rafał....i o to w tym całym g*****ie chodzi....jezeli ma być recykling to nie powinno mieć znaczenia czy butla jest cała czy zgnieciona. Brzed wrzuceniem do butelkomatu powinienes ja nadmuchać😷 1
RomanJ4 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 4 godziny temu, Atomizer napisał: Co one mają w głowie , że pompują te usta ! To skutek promocji Berlinek czy tam Sokołowa... https://www.tiktok.com/@chris_kwacz/video/7309509052424359200 1
Rekomendowane odpowiedzi