Atomizer Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu Kobieta na fejsie napisała , że ma o 19 zł więcej na zakupy za zwrot butelek i puszek które wrzuciła do automatu. Ja się jej pytam a to twoje puszki. Odpowiada tak kupowałam napoje i trzymałam opakowania aby je zwrócić. To już jej tylko napisałem, że nie masz więcej pieniędzy na zakupy ale i tak chyba nie zakumała o co chodzi 🤣
jarek996 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 12 minut temu, pietrku napisał: K. ja p. Ogóry w plastikowych butelkach 😃. Przepraszam za słownictwo ale... Co to się dzieje na tym świecie. To wińsko swojskie piłem z plastiku na początku lat 90-tych. Ale ogórki 🤣 kiszone. Na Slowacji (i w Czechcach) dalej sprzedaja winsko w plastikach (piwo zreszta tez)! Piwo rowniez w Bulgarii i Rumunii. 1
Atomizer Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu A wiecie, ze dużo ludzi może nie wiedzieć że te grupy zorganizowane zabierają im dodatkowe pieniądze za opakowania ! Sam do niedawna nie wiedziałem o tym. Przez przypadek zauważyłem na paragonie ! Może nie wiedziałem z powodu tego , że nie oglądam propagandowej telewizji i info w necie ! A wszystko co związane z ECO , ochroną środowiska to nic innego jak ściema i oszustwo! To samo pompy ciepła, ekogroszek, pelet , gaz itp itd. Chodzi tu o nabijanie w butelkę ludzi. Przykładowo kupując zgrzewkę wody 0,5 l to zabierają aż 6 zł ! Niezły biznes co ! 5 minut temu, jarek996 napisał: Na Slowacji (i w Czechcach) dalej sprzedaja winsko w plastikach (piwo zreszta tez)! Piwo rowniez w Bulgarii i Rumunii. Alkohol to trucizna ! Tylko napisz , że nie 🤣
pietrku Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 1 godzinę temu, jarek996 napisał: Na Slowacji (i w Czechcach) dalej sprzedaja winsko w plastikach (piwo zreszta tez)! Piwo rowniez w Bulgarii i Rumunii. W Polsce też dawniej bywały jakieś w kartonach pamiętam. Ale mi nie smakowały 😃. To moje było swojskie, ze swoich winogron. Czasem się przelewało do plastikowej butelki żeby było lżej nieść 🙂. A jak zobaczyłem teraz te plastiki na ogórki to pomyślałem, że to fatamorgana, miraż 😅
jarek996 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 43 minuty temu, Atomizer napisał: Chodzi tu o nabijanie w butelkę ludzi. No to w koncu w tych butelkach przechowuje sie powietrze, czy nabitych w butelke??? 43 minuty temu, Atomizer napisał: To samo pompy ciepła Polemiozowalbym. Mam gruntowa i NICZYM bym taniej (ani czysciej) domu (plus wody uzytkowej) nie ogrzal! 43 minuty temu, Atomizer napisał: Alkohol to trucizna ! Tylko napisz , że nie 🤣 NIE napisze!!!
a74BACK Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 50 minut temu, Atomizer napisał: To samo pompy ciepła, ekogroszek, pelet , gaz itp itd. Chodzi tu o nabijanie w butelkę ludzi. To czym mam ogrzewać, żeby nie zostać "nabitym w butelkę"?
latacz Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 8 godzin temu, Atomizer napisał: Dokładnie, ale problem jest też w tym że większość społeczeństwa (ludzi) tego nie rozumie i stoją przed tymi butelkomatami w kolejkach ha ha ha ... wręcz to jest aż śmieszne jak łatwo nimi manipulować, zmuszać, zarządzać ich czasem itp. itd. Dlatego będziemy mieć coraz gorzej i coraz bardziej zaciskana smycz ! Na każdym kroku bo to nie chodzi tylko o ten jeden system kaucyjny. bardziej drastyczny i w ogóle niezauważany jest problem kas samoobsługowych. klienci marketu robią za darmowych kasjerów a prawdziwi kasjerzy są zwalniani. w lidl niedaleko pracowało na zmianie 7 osób -i przy większym ruchu 5 kas było czynnych. teraz jest z 8 czy już 10 samoobsługowych i tylko dwie pracownice na zmianie + menagerka. jedna kasa tradycyjna czynna z przerwami -bo kasjerka towar rozkłada. znaczy za to, że klienci robią za darmowych kasjerów 5 pań straciło pracę. a bonus -jak klient sie pomyli coś źle nabije lub nie nabije to kradzież lub wręcz oszustwo ścigane z urzędu zagrożone do 8 lat. i to może być za nabicie landrynków a nie cukierka czekoladowego... może market nie zgłosi a może zgłosi i jest afera że nabita paczka cuksów za 5zeta podczas gdy ta właściwa powinna kosztować 5,20... podobnie wygoda płacenie wszędzie kartami -i dopłacanie 2% prowizji do ceny towaru... o o,5% na lokacie ludzie prawie wojny robią a w sklepach -wszystkich radośnie oddają po 2% na rzecz banków. wszystkie zakupy w roku opłacane kartami to dla większości całość zarobków obciążona tymi 2%. co gorsza -to jest ukryte -te 2% dodawane jest do ceny towaru dla wszystkich po to aby pokryć koszt opłat za obsługę transakcji... i takich kwiatków mamy więcej wkładamy głowę w pętle -radośnie z uśmiechem w imię wygody lub tylko wmówionej wygody. a gdy wszyscy lub zdecydowana większość będzie płacić kartami -to gotówkę się wycofa i będziemy całkowicie we władzy banków -i władzy. jak w Kanadzie -strajk kierowców ciężarówek -ludziom i firmom zablokowali karty i konta -i strajkujący mający wieloletnie oszczędności zwykłego chleba kupić nie mogli -bo zbuntowali sie dość masowo przeciwko systemowi, zarobkom i ryzyku w pracy. blokada kart wzięli grube tysiące ludzi za pysk. A z Polski zadupie jeden sklep i gościu który do roboty przyjechał chciał kupić bułki i parówki coś zjeść -ale... terminal nie działał bo net się zawiesił. cały dzień -12godz nic nie jadł -bo gotówki nie miał. ja szczęśliwie miałem kilka zł w gotówce -starczyło na2 bułki i opakowanie sera.... ale gdybym miał tylko kartę -zapieprzałbym o pustym pysku w delegacji na zadupiu. 2
dariuszj Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 24 minuty temu, a74BACK napisał: To czym mam ogrzewać, żeby nie zostać "nabitym w butelkę"? No jak to czym? Plastikowymi butelkami 2
RomanJ4 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 2 godziny temu, jarek996 napisał: Roman, nie dopisuj tylko, ze czujesz sie sledzony i przesladowany zwracjac butelki, bo stracisz u mnie 900 pkt, z 1000 (na 1000 mozliwych) jaki u mnie masz 😂 Jak napisałem wcześniej - nie jestem przeciwnikiem recyklingu, tylko niech to będzie robione z głową i bez przerzucania kosztów na klientów którzy nie mają żadnego wpływu na to w co(czasem zupełnie bez głowy) pakowany jest towar. A z butelkomatu na razie jeszcze nie korzystałem, bo wodę sodową robię sobie sam (przy cenie 25PLN za nabój CO2 i średnio 53L z 1 naboju to wychodzi ~0,48zł/L ) 29 minut temu, latacz napisał: ...a gdy wszyscy lub zdecydowana większość będzie płacić kartami -to gotówkę się wycofa i będziemy całkowicie we władzy banków -i władzy. Nie wycofa się, już jeden (skandynawski) kraj próbował obrotu bezgotówkowego, i szybko sie z niego wycofał. Bo jak mówią sami ekonomiści: gotówka jest dla każdego kraju pewnym zabezpieczeniem, bezpiecznikiem na wypadek kryzysu lub globalnej katastrofy. Pamiętacie jak ludzie stali w kolejkach do bankomatów kiedy się pandemia zaczęła? A wystarczy przecież, że nasze kochane Słoneczko niespodziewanie puści bąka w naszą stronę(z czym się trzeba liczyć), i cała tę globalną komputeryzację diabli wezmą... Ale co do reszty to oczywiście ma kolega rację - fiskus bardzo by tak chciał, bo ma podatnika na talerzu... Godzinę temu, jarek996 napisał: Mam gruntowa i NICZYM bym taniej (ani czysciej) domu (plus wody uzytkowej) nie ogrzal! Też tak uważam. 36 minut temu, dariuszj napisał: Godzinę temu, a74BACK napisał: To czym mam ogrzewać, żeby nie zostać "nabitym w butelkę"? No jak to czym? Plastikowymi butelkami Przykład Szwecji mówi, że da się...
Atomizer Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu 4 godziny temu, jarek996 napisał: Polemiozowalbym. Mam gruntowa i NICZYM bym taniej (ani czysciej) domu (plus wody uzytkowej) nie ogrzal! Ostatnio widziałem reportaż jak staruszka płakała bo miała pompę i rachunki za prąd prawie 8 koła a emerytura 2 koła a temperatura w domu 14 stopni taka ta pompa dobra ! Ja w foliaku w najwieksze mrozy miałem cieplej jak ona w domu ! Na dworze było -15 stopni a w foli 10 na plusie.
RomanJ4 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Bo faktem jest, że narobiło się różnej maści firm które wciskały niezorientowanym ludziom pompy, często nieznanej jakości gdzie się tylko dało, nawet tam gdzie one nie miały prawa się sprawdzić, nie biorąc za to żadnej odpowiedzialności. Kto ma, to dobrze wie jakich warunków pompa potrzebuje do wydajnej pracy. A nierzetelni sprzedawcy gdyby mogli to sprzedali by nawet do ogrzania dziurawej stodoły. To nie wina oszukanych inwestorów, tylko systemu który (w ich imieniu) pozwalał na takie oszustwa. Zresztą szydło wylazło w końcu z worka, ale oszukani ludzie zostali sami z problemem. Gdyby to ode mnie zależało, to nakazałbym płacić takie rachunki tym co to tym nieświadomym ludziom wcisnęli...
Rekomendowane odpowiedzi