Shock Opublikowano wczoraj o 10:05 Opublikowano wczoraj o 10:05 Przy tak planowanej masie i wielkości modelu, szukaniu termiki może skończyć się na jednym locie ... Wessie w komin i tyle będzie z modelu 1
young Opublikowano wczoraj o 12:05 Opublikowano wczoraj o 12:05 I pod wiaterek nawet średni też może nie wrócić 😛ale nie gdybajmy.
dariuszj Opublikowano wczoraj o 15:49 Opublikowano wczoraj o 15:49 5 godzin temu, Shock napisał: Przy tak planowanej masie i wielkości modelu, szukaniu termiki może skończyć się na jednym locie ... Wessie w komin i tyle będzie z modelu Niekoniecznie. W końcu to typowa wielkość i masa dla DLG, które jakoś nagminnie nie kończą na jednym locie. Jednak choćby z tego względu wskazane lotki a najlepiej klapolotki na całej rozpiętości. W razie potrzeby pełne wychylenie i stroma jazda w dół.
Ares Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 11 godzin temu, RobRoy napisał: 😉 ...a moim zdaniem, przy tej wielkości modelu wystarczy RES a w zasadzie RE(s). Minimum ... zupełnie wystarczające. Ano można i Resa ale jak mówiłem będzie to "mgła i galareta". Osobiście nie lubię tak delikatnych modeli.
Patryk Sokol Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 11 godzin temu, Ares napisał: Ano można i Resa ale jak mówiłem będzie to "mgła i galareta". Osobiście nie lubię tak delikatnych modeli. RESy nie są za cholerę delikatne, ani powolne. RESami robiłem dynamic soaring na zawietrznej zbocza. Ja polecę klasyka: https://charlesriverrc.org/articles/on-line-plans/mark-drela-designs/apogee-hlg/ Polecam Ci wersję 40" wood (czyli metrową), spokojnie się z napędem upchasz w 250g. Możesz też nie robić skrzydeł z pełnej balsy, tylko zrobić pełny keson z żeberkami i spływem. No i pamiętaj, żeby nieco powiększyć kadłub. Generalnie mało co lata tak dobrze jak Apogee, ten szybowiec jest protoplastą praktycznie wszystkich DLG. No i absolutnie nie jest to gazeta, na prędkość lata naprawdę imponująco. 1 1
RobRoy Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 2 godziny temu, Patryk Sokol napisał: Ja polecę klasyka: Wszystko fajnie , tylko tłumacz gogle był na wagarach jak uczyli terminologii lotniczej. Połowy informacji trzeba się domyślać. Fajnie ze zwróciłeś uwagę na ten model. W prawdzie znałem plany ale nie wiedziałem ze ten dziwoląg tak fajnie lata. Jeszcze jedna uwaga - po przeskalowaniu projektu 40" ... do mm , wychodzi na to że belka ogonowa to 494 mm , i na ten projekt wystarczy rurka węglowa stożkowa - jedna z 6 jakie znajdują się w wędce składanej sprzedawanej w sklepach Action. Cała wędka za jedyne 17....20 zł !!! W sklepach modelarskich koszt takiej belki to 200-300 zł. 2
Ares Opublikowano 20 minut temu Opublikowano 20 minut temu 8 godzin temu, Patryk Sokol napisał: Generalnie mało co lata tak dobrze jak Apogee, ten No to chyba że tak. Jak idzie latac przy wiaterku to ok.
Rekomendowane odpowiedzi