Skocz do zawartości

Moto/szybowiec termiczny 1.2-1.8m poniżej 250g - prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy tak planowanej masie i wielkości modelu, szukaniu termiki może skończyć się na jednym locie ... 

Wessie w komin i tyle będzie z modelu ;)

• Lubię to 1
Opublikowano
5 godzin temu, Shock napisał:

Przy tak planowanej masie i wielkości modelu, szukaniu termiki może skończyć się na jednym locie ... 

Wessie w komin i tyle będzie z modelu ;)

Niekoniecznie. W końcu to typowa wielkość i masa dla DLG, które jakoś nagminnie nie kończą na jednym locie. 

Jednak choćby z tego względu wskazane lotki a najlepiej klapolotki na całej rozpiętości. W razie potrzeby pełne wychylenie i stroma jazda w dół.

Opublikowano
11 godzin temu, RobRoy napisał:

😉 ...a moim zdaniem, przy tej wielkości modelu wystarczy RES a w zasadzie RE(s). Minimum ... zupełnie wystarczające.

Ano można i Resa ale jak mówiłem będzie to "mgła i galareta". Osobiście nie lubię tak delikatnych modeli.

Opublikowano
11 godzin temu, Ares napisał:

Ano można i Resa ale jak mówiłem będzie to "mgła i galareta". Osobiście nie lubię tak delikatnych modeli.

RESy nie są za cholerę delikatne, ani powolne.

RESami robiłem dynamic soaring na zawietrznej zbocza.

Ja polecę klasyka:

https://charlesriverrc.org/articles/on-line-plans/mark-drela-designs/apogee-hlg/

Polecam Ci wersję 40" wood (czyli metrową), spokojnie się z napędem upchasz w 250g.

Możesz też nie robić skrzydeł z pełnej balsy, tylko zrobić pełny keson z żeberkami i spływem.

No i pamiętaj, żeby nieco powiększyć kadłub.

Generalnie mało co lata tak dobrze jak Apogee, ten szybowiec jest protoplastą praktycznie wszystkich DLG.

No i absolutnie nie jest to gazeta, na prędkość lata naprawdę imponująco.

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
Opublikowano
2 godziny temu, Patryk Sokol napisał:

Ja polecę klasyka:

Wszystko fajnie , tylko tłumacz gogle był na wagarach jak uczyli terminologii lotniczej. Połowy informacji trzeba się domyślać.

Fajnie ze zwróciłeś uwagę na ten model. W prawdzie znałem plany ale nie wiedziałem ze ten dziwoląg tak fajnie lata.

Jeszcze jedna uwaga - po przeskalowaniu projektu 40" ... do mm , wychodzi na to że belka ogonowa to 494 mm , i na ten projekt wystarczy rurka węglowa stożkowa - jedna z 6 jakie znajdują się w wędce składanej sprzedawanej w sklepach Action. Cała wędka za jedyne 17....20   zł !!! W sklepach modelarskich koszt takiej belki to 200-300 zł.

• Lubię to 2
Opublikowano
8 godzin temu, Patryk Sokol napisał:

Generalnie mało co lata tak dobrze jak Apogee, ten

No to chyba że tak.

Jak idzie latac przy wiaterku to ok.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.