sebush Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 No właśnie ja czekam na paczkę wysłaną z SP. Wczoraj dopiero weszło nowe info, ale nie wiem o co w tym chodzi : 2014-10-26 11:37 Handed over to Airline 2014-10-25 17:32 Received at Air Transit Centre 2014-10-10 18:50 Notification of shipment confirmation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 No to moje przypuszczenia chyba są trafne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linean Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Nie wiem czy to aktualna informacja, lecz 29 września otrzymałem przesyłkę która leciała SingaporePost i trwało to około 15 dni roboczych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 7 października kupowałem, 25 ( w sobotę) paczka dotarła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 No Panowie chyba mieliście rację Moja przesyłka już w Warszawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Uważajcie na paczki z Holandii.Przed miesiącem w mojej brakowało jednego akumulatora. Napisałem reklamacje w HK i na razie cisza. Przed tygodniem następną paczkę otworzyłem przy kurierze, brakowało dwóch akumulatorów, napisaliśmy protokół, czekam na ciąg dalszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Wiesz co, moja przesyłka tez szła tym samolotem.. Wysłane z HK 18.10, długo długo nic, a potem wysłane z Singapuru 25.10. Dzisiaj rano w Warszawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komar1967 Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 A propos braku akumulatora w przesyłce z EU HK. Ostatnio zamawiałem F-22 i parę pierdołek (w tym jeden akumulatorek 1300mAh) właśnie z holenderskiego magazynu. Paczka przyszła po 5 dniach. Wszystko było oprócz akumulatorka. Zamówione drobiazgi zapakowane w woreczek i włożone do pudła z modelem. Szukam tego akumulator no i nie ma. Wywróciłem nawet styropianowa wytłoczkę na lewą stronę Myślę sobie - kobyle dzieci - trza będzie reklamować. Poskładałem wszystko z powrotem do pudła i niosę go na półkę i nagle EUREKA. Okazało się, że akumulatorek, zapakowany ładnie w biały kartonik, siedział sobie włożony w wytłoczenie na dnie styropianowego pudła. Normalnie zero szansy na zobaczenie go, bo to wytłoczenie było idealnie dopasowane do kartonika z akumulatorem. Ale był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Prawdopodobnie aku idą w oddzielnych przesyłkach i możecie koledzy trochę poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Z Holandii to raczej byłaby to nowa praktyka. Paczki jadą samochodami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 E jednak sobie poczekam... Dzisiaj WER Zabrze zatrzymało mi paczkę za 55$... A specjalnie podałem prawdziwą wartość żeby nie było problemów. Ja sobie poczekam do przyszłego tygodnia na list a oni i tak będą musieli obejść się smakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Jak już poszło na Urząd Celny to musza policzyć Vat, nawet jakby to kosztowało 10$. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Nie muszą. (...) Przede wszystkim zostały wprowadzone zmiany limitów przywozowych dla podróżnych oraz zwolnień celnych w obrocie pocztowym i kurierskim. Najważniejszą informacją dla osób, które robią zakupy przez internet, jest zwiększenie z 22 euro (ok. 86 zł) do 150 euro (590 zł) kwoty wolnej od cła przy zakupach z krajów pozaunijnych. Przesyłki z tych państw, których wartość nie przekracza 150 euro, nie będą podlegały ocleniu. Jest to ok. siedmiokrotny wzrost kwoty zwolnionej z cła. Oznacza to, że koszt zakupu przez internet zmniejszy się z uwagi na większe zwolnienie. Trzeba przypomnieć, że podatnicy sami nie muszą wypełniać zgłoszeń celnych od paczek otrzymywanych z zagranicy. Rozliczenia należności celnopodatkowych dokonuje Poczta Polska. Pobieranie należności celnych i podatkowych przez operatora pocztowego jest korzystne dla podatników - odbiorców paczek, gdyż zwalnia ich z obowiązku samodzielnego regulowania tych należności i wypełniania innych obowiązków wynikających z przepisów celnych. (...) Co innego VAT, ale tutaj mamy "paragraf 22" - do owatowania idą paczki oclone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komar1967 Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Robert, chyba nie do końca tak jest jak napisałeś. Gdzieś znalazłem taką rozpiskę: Przesyłki do 150 EUR zostają zwolnione z cła, natomiast mogą zostać opodatkowane (23% VAT). Paczki o charakterze niehandlowym o wartości do 45 EUR mogą zostać dodatkowo zwolnione z podatku. Natomiast do 22 EUR zwolnione z cła i VATu są wszystkie paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 A jednak zwolnili Po piśmie o dosłanie dokumentów nie musi być naliczony VAT. Ja tak miałem jeśli kwota nieznacznie przekraczała minimalną wartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 To super, tylko człowiek musi sie naczekać, nie Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale na modelarskie rzeczy nie ma cła w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kry Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Paczki, o zadeklarowanej zawartości jako części modelarskie mają 0% cła. Do każdego importu trzeba odliczyć 23% VAT.Każdy obywatel UE raz na miesiąc może dostać paczkę z zagranicy, która jest zwolniona z podatku i cła. Wartość takiej przesyłki musi być wyższa niż €22. Uwaga wartość przesyłki=wartość towaru+koszt dostawy. Urząd celny prosi o poświadczenie wyciągiem z konta i może otworzyć paczkę. Co ciekawe za fałszowanie oświadczeń podatkowych można zostać pociągniętym do odpowiedzialności karnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Krystian, skąd wziąłeś ograniczenie dla ilości paczek? Jeżeli cleniem zajmuje się PP to skąd wiedzą ile paczek dostałem? Ty nie deklarujesz wartości, tylko nadawca, więc nie możesz być pociągnięty do odpowiedzialności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kry Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Ty jako odbiorca potwierdzasz zawartość paczki i jej wartość. Dlatego firmy wykorzystują to do faktur proformae. Ilość znalazłem w poradniku o podatkach na stronie ministerstwa finansów (chyba). Było to z 2 mce temu, jak kupowałem bixlera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Ciekawe, czyli powinna być gdzieś baza danych przesyłek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.