symon5 Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia A któż go stworzył ,Paweł na pewno wie i się podzieli wiedzą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 14 minut temu, symon5 napisał: A któż go stworzył ,Paweł na pewno wie i się podzieli wiedzą ? Pewnie Tadeusz Drzewiecki, albo Teodor Dabrowski ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia Tadeusz Dziulak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia Stworzył inne silniki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 41 minut temu, symon5 napisał: Stworzył inne silniki ? Tak, sa opisane w ksiązce "Budujemy silniki do modeli latających" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia Jacku a mozesz podać autora ? I zdięcie okładki jak posiadasz ww. Książkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia Dziulak,Flach, Witkowski...nie, nie mam skanera tzn mam ale chyba zamarzł ale masz poniżej link do postu AndrzejaC...to ta książka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. MASK Opublikowano 11 Stycznia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Kolejny z kolekcji Dunkina. Cienkopisem na konsolce ktoś napisał "7/90", a pod nią "I. Pudelko". Ktoś coś? 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Ireneusz Pudełko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia tak wygląda brawo możesz pracować w aptece Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 14 godzin temu, MASK napisał: Kolejny z kolekcji Dunkina. Cienkopisem na konsolce ktoś napisał "7/90", a pod nią "I. Pudelko". Ktoś coś? Być może przez niego używany, nie słyszałem aby ten bądź co bądź Wielki Modelarz stworzył jakąś konstrukcję... Chyba w F2A latał, stąd speed pewnie w nazwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia W dniu 29.11.2023 o 11:35, MASK napisał: Czy ktoś natknął się na zdjęcia Jaskółki 3 w starych polskich pismach? W dniu 29.11.2023 o 14:04, d9Jacek napisał: (...) jeżeli chciałbyś mieć zdjęcia to mogę Ci zrobić...3mam...każda inna Miesiące mijają, a zdjęć jak nie było tak nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia W dniu 28.01.2024 o 00:54, MASK napisał: Miesiące mijają, a robi sie cieplej więc lada moment bedą zdjęcia tych i innych też.....byc może do $$$ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2 godziny temu, d9Jacek napisał: robi sie cieplej więc lada moment bedą zdjęcia tych i innych też.....byc może do $$$ A co zamarzły Ci, albo śnieg je przysypał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 21 minut temu, Paweł Prauss napisał: A co zamarzły Ci, albo śnieg je przysypał? no przecież napisałem ,ze cieplej sie robi to i snieg sie stopił.. Ty masz je w witrynce tzn silniki a nie ,snieg a ja w garazu gdzie troszke chłodniej a musze sie do nich dokopać. Robi sie cieplej wiec i latwiej bedzie sie dokopywać. no i zdecydowanie przyjemniej ps. ale czekaj, czekaj.....miales się zgłosić w maju ub roku?...zapomnialeś czy pożary pilne były? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia Ja do stolicy przyjechałem tylko Ty akurat musiałeś z żoną na zakupy pojechać i nie mogliśmy się przez to spotkać, nie pamiętasz? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 30 minut temu, Paweł Prauss napisał: Ja do stolicy przyjechałem tylko Ty akurat musiałeś z żoną na zakupy pojechać i nie mogliśmy się przez to spotkać, nie pamiętasz? mea culpa...zapomniałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Janeczek Opublikowano 26 Marca Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 26 Marca Chcialem pokazac jeszcze pare Polskich Silnikow ktore zostaly wykonane przez Pana Stanislawa Skotniczego z Katowic ... Pan Skotniczy wykonywal silniki wlasnej konstrukcji juz w polowie lat 50-tych . W latach 60-tych latal w klasie F2A i w miedzyczasie wykonal jeszcze pare ciekawych silnikow z ktorych zwlaszcza jeden zasluguje na uwage .... Silnik rozni sie od innych tym ,ze ma powiekszona tylna komore ssania w ktorej "pracuje" metalowe Smiglo napedzane Walem Korbowym - smiglo powoduje wzrost cisnienia powietrza zasysanego przez silnik ... Nie wiem czy to TURBO dziala , nie zapuszczalem tego silnika ! .... najwazniejsza jest ta niespotykana konstrukcja silnika silnika i to mi wystarczy ! Pan Skotniczy pod koniec lat 60-tych osiagal w klasie F2A predkosci 192 km/h oraz powyzej 200 km/h -czy te predkosci osiagal na swoich silnikach -nie wiem ? konkurowal z Panem A.Rachwalem ktory rowniez uzyskiwal wyniki powyzej 200 km/h ... Panowie na przemian uzyskiwali Super predkosci ...! 6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 26 Marca Udostępnij Opublikowano 26 Marca Janku Skotniczny!!! Nie Skotniczy... Pan Skotniczny poległ gdy do gry weszły rury rezonansowe, nie opanował tematu i od tamtej pory niepodzielnie wygrywać zaczął Andrzej Rachwał, który sobie z nimi radził doskonale, dobierał rurę do każdego silnika indywidualnie, potrafił również uwzględnić w doborze aktualnie występujące warunki atmosferyczne... Po prostu wyższa szkoła jazdy. Ale nic za darmo, poświęcił na to sporo czasu i sprzętu - kiedyś pokazał mi wiaderko!!! spalonych świec i powiedział że to pozostałości po testach w trakcie których zdobywał wiedzę o rurach. Takie tam małe niuanse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 27 Marca Udostępnij Opublikowano 27 Marca 8 godzin temu, Paweł Prauss napisał: Janku Skotniczny!!! Nie Skotniczy... (...) Tu rzeczywiście jest Skotniczny. Ale to jest pomyłka Pawle: https://www.mhk.katowice.pl/index.php/muzeum-on-line/encyklopedia/leksykon-struktur/582-mp-w-modelarstwie-lotniczym bo ci sami tutaj już mówią, że jednak Skotniczy: https://www.mhk.katowice.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=368&Itemid=227 Oryginalne źródła też podają nazwisko "Skotniczy": Modelarz - listopad, 1967 Modelarz - wrzesień, 1963 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi