Mellon-68 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Witajcie!! Piknik modelarski na lądowisku w Strzelcach Małych (Gm10Szczurowa) odbędzie się 10 LIPCA 2016. Wiem, że w tym samym terminie odbywa się również piknik na Górze Żar, ale wszystkich modelarzy, którzy nie planują wyjazdu na Żar zapraszamy do Strzelec Małych. Piknik zaczyna dla modelarzy już od 9:00. W imieniu organizatorów bardzo proszę wszystkich, którzy planują przyjazd do Strzelec o wpisywanie się do tego TEMATU. Chcielibyśmy się zgrubnie policzyć. Jak tylko powstanie plakat piknikowy postaram się go zamieścić. LOKALIZACJA LĄDOWISKA i PIKNIKU! https://goo.gl/maps/dBaodcHNNV32 można też wpisać w GOOGLE MAPS = "LSS Szczurowa" relacja z poprzedniego roku 2015: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/53376-5-lipca-2015-iv-piknik-modelarski-w-strzelcach-małych-na-lądowisku-lss-szczurowa/ Zapraszam, DareK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenar Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 W imieniu organizatorów bardzo proszę wszystkich, którzy planują przyjazd do Strzelec o wpisywanie się do tego TEMATU. Chcielibyśmy się zgrubnie policzyć. ja myślę ze jak tylko pogoda i inne dopiszą to się pojawię jak wygląda sytuacja z lataniem własną maszyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Cześć! Na pikniku moga latać modele w każdej klasie I rozmiarze (szybowce, akrobaty, pianki, itp.). Modelarze latający modelami o wadze powyżej 5 kg - koniecznie powinni posiadać ubezpieczenie obejmujące latanie modelami o odpowiedniej wadze. Podczas pikniku małe modele moga latać w grupie (powiedzmy 3 modele razem) duże modele od 170 cm rozpiętości latają pojedynczo. Do pola wzlotów zawsze ustawiamy kolejkę z obowiązkiem honorowego jej przestrzegania przez wszystkich - tak będzie pewnie i tym razem. Modele latają od rana - do końca pikniku z przerwami na pokazy SAMOLOTOWE - zgodnie z intsrukcjami KIEROWNIKA pikniku którego poznamy na miejscu. Pozdrowienia, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Witajcie! Piknk w Strzecach Małych już 10 lipca ! Wszyscy modelarzę, którzy nie jadą Żar, a mają ochotę spotkać się w fajnym gronie i polatać - niech czyszczą modele, naprawiają co zepsute I przyjeżdżają na piknk modelarski do Strzelec Małych. Do zobaczenia, DareK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 I oficjalne zaproszenie: Wystawa statyczna modeli oraz loty modelami od rana tj: 9:00 do końca imprezy. LOTY modelami odbywają się zgodnie z INSTRUKCJAMI i w czasie wyznaczonym przez Kierownika Lotów. Obowiązuje bezwzględne zachowanie zasad bezpieczeństwa i podporządkowanie się poleceniom Kierownika LOTÓW. Pozdrowienia, Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kminek Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 przednia imprezka. fajne miejsce. i pelno modeli. niezla alternatywa dla zatloczonego Żaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenar Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 na Żar mam za daleko. Szczurowa powiedzmy rzut beretem jak napisałem - jesli wszystko pójdzie zgodnie z planem pojawie sie z piankowym RWD-5 (raczej nie wystawowy- niby pomalowany itp ale z bliska nie wygląda tak jak by należało) wagowo 1kg. Sterowanie 4 kanaly z lotkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 "Modelarze latający modelami o wadze powyżej 5 kg - koniecznie powinni posiadać ubezpieczenie" Czy to znaczy że przy lżejszych modelach nie jest już ono konieczne? Co w razie wpadki? Jest jakieś ubezpieczenie samej imprezy ma taką okoliczność czy to już problem pechowca? W zeszłym roku ubezpieczenie było bezwzględnie obowiązkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 dziś wielki sportowy dzień i aby wytypować wynik spotkania piłkarskiego, zabrałem na lotnisko dwa Rafiki w charakterystycznych barwach :-) Oba prężyły muskuły, połyskiwały w słońcu a napięcie przed spotkaniem rywali sięgnęło zenitu, biało czerwony miał początkowo problemy z bindowaniem. Formacje na skrzydłach nie współpracowały z defensywą na ogonie, silnik nie napędzał całości i pierwsze dziesięć minut tego spotkania lepiej zapomnieć. Po interwencji trenera i zbindowaniu zespołu udało się przejść do ofensywy, silnik wystrzelił jak rakieta a biało czerwony uzyskał przewagę w powietrzu. Atak skrzydłem, potem ostro do górę, szybkie naloty z obu stron, znów w dół i znów do góry .... ostro, jeszcze wyżej, zdjęcie obrotów opadanie liściem ....oj niedobrze .... ale to manewr zaplanowany, znów silnik wchodzi na obroty i ciągnie biało czerwonego do przodu. Pierwsze starcie zakończone ładnym przyziemieniem. Chwila przerwy na tankowanie ale słońce zaczyna przygrzewać i trzeba szykować się do drugiego lotu. Teraz nie było wątpliwości kto rządzi w powietrzu, szybki start beczka, przejście na plecy i ostro w górę, chwila rozluźnienia w środku pola to czas na dwie kubańskie ósemki, potem dwa spokojne okrążenia i znów w górę, dwie pętle, kolejne beczki ..... sa emocje i jest radość Niestety z boku pola pojawiły się liczne zastępy ochrony, coś się dzieje po za polem lotów ale akcja toczy się w powietrzu, kolejny niski przelot skrzydłem i przejście do żyletki..... Jakiś samochód podjeżdża do trenera, chwila rozmowy i niestety trzeba lądować, czas zmagań powietrznych dobiega końca. Na pasie pojawił się zaprzyjaźniony z Muzeum Lotnictwa Litwin i przerwał ten pojedynek Nie mam zatem wątpliwości, że dziś wieczorem po nerwowym początku biało czerwony wygra rywalizację bo żółto czerwony nie dostał nawet szansy aby pokazać w powietrzu co potrafi .... obstawiam : ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Modele pow. 5 kg. nie polecą na pikniku bez ubezpieczenia. Małe modele - jak w życiu WŁAŚCICIEL-PILOT ponosi odpowiedzialność za wyrządzone szkody. Temat ubezpieczenia dla modelarzy już dawno powinien być potraktowany przez Wszystkich jako priorytet w naszym hobby a ODPOWIEDNIE UBEZPIECZENIE jako NIEZBĘDNE - więc nie będę się rozpisywał jak, co i dlaczego. Na piknikach i n tym też obowiązuje zasada - Kierownik Lotów może uziemić model w każdej chwili jeżeli uzna, że model lub jego prowadzenie zagraża bezpieczeństwu. Do tej pory (przez kilkanaście lat) spotkałem bardzo niewielu nieodpowiedzialnych modelarzy i mam nadzieję, że ich grono w niedzielę 10-go się nie powiększy. Pozdrowienia, Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Dziękuję Darku za wyjaśnienie. Po prostu ta kwestia zwróciła moją uwagę. "spotkałem bardzo niewielu nieodpowiedzialnych modelarzy i mam nadzieję, że ich grono w niedzielę 10-go się nie powiększy." - trzymam kciuki Kwestia mieć czy nie mieć ubezpieczanie w naszym hobby to odrębna kwestia wałkowana x-dziesiąt razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Cisza w temacie nie oznacza, że wszyscy czekają na piknik i nikt w Krakowie nie lata Trzy dni temu w Zesławicach Bulinka walczyła z regulacją silnika a żwawo wywijał w powietrzu Drake II. Drugi lot nieco się przeciągnął albo pakiet lekko się zestarzał ...... i model został na środku Zalewu. Po godzinie dopłynął w zatoczkę i udało się go wyłowić. Nie tylko Bulinka zostaje na środku zalewu :lol: Dziś rano na Czyżynach latał Rafik. W kolejnym locie zgubił koło i musiałem sie nieco natrudzić aby nie uszkodzić modelu. Zorientowałem się tuż nad pasem na podejściu do lądowania, że brakuje koła ale udało się odejść oraz lepiej przygotować lądowanie. W drugim podejściu na klapolotkach i na granicy przeciągnięcia posadziłem go na betonowym pasie bez kapotażu i bez uszkodzeń Jeżeli znajdzie ktoś koło ....to będę wdzięczny za zwrot choć zapewne łatwiej będzie trafić w totka niż znaleźć piankowe koło na Czyżynach ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Piknik w Strzelcach już pojutrze https://www.facebook.com/events/111944285903923/?ti=cl Do zobaczenia! Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Żadnych wakacyjnych wpisów???? Co jest Panowie modelarze ... wracam po urlopie a tu nikt nie lata albo też nikt się nie chwali, że lata Mam wrażenie, że nikt na forum nie odwołał zakazu lotów jaki był ogłoszony na czas Dni Młodzieży. To sie już dawno skończyło W ostatni weekend była piękna pogoda i wraz z Wojtkiem i Sławkiem spędziliśmy czas w Zesławicach, zmontowałem z tego latania krótki filmik. W sobotę na lotnisku w Pobiedniku też się dużo działo, poniżej zdjęcia Wojtka Jodel-a i nowego elektrycznego modelu Patrol-Delta ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Wakację może i są ale nie sądze że dlatego ludzie nic nie piszą Dziś na Czyżynach o 8 rano już coś się działo. W moim przypadku w końcu udało mi się ulotnić Pilatusa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Kolejny weekend i kolejne loty ale tym razem modele aircombat latały na śmietniku. Niestety tylko w skromnym duecie ale trzy rozegrane walki pozwoliły przetestować modele przed zawodami i wraz Krzyśkiem (Songo) zaliczyliśmy po dwa cięcia. Modele spalinowe też latały w ramach treningu przed zawodami w Pobiedniku a filmik z sobotniego latania, wmontowałem w większą całość cyklu "ryczące silniki" ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Modelarze świętowali w Pobiedniku a ja oblatałem przy okazji spalinowy model aircombat ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Święta,święta i po świętach. Dokończyłem wreszcie Biesa Teraz czas dokończyć Cessnę Cardinal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Piękny Bies, w fajnym malowaniu (to z Salonu Lotniczego w Paryżu?). Jutro przed południem noworoczny oblot na Czyżynach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Tak,malowanie z salonu.Jutro nie mam szans na latanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi