lukasto Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 cos zdjęcia nie działają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Mi działają. Krzyśku, rewelacyjna robota! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Foremka na nos i silniki już gotowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Nowak (W) Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 u mnie też działają.. .podglądam z zapartym tchem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 odformowany nos i reszta :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Jak idzie budowa? Dawno nic się nie działo w temacie a model jest świetny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Omen Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 W jednym z tematów na forum ktoś się żalił że nikt nie pisze o tym jak laminować ... myślę że można poprosić mistrza Krzysztofa o parę tipsów w tej materii . Ja bym poprosił o informację gdzie kupić i jak wyglądają opakowania do składników które są wykorzystywane do laminowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Ja bym poprosił o informację gdzie kupić i jak wyglądają opakowania do składników które są wykorzystywane do laminowania. żywica epoksydowa Havel LH145, utw. H146 zakupione tutaj http://www.havel-composites.com/home.html?newlang=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Koniec wakacji i czas wziąć się do roboty. Foremka na kabinę: Jutro odformuję (jak się da) i zobaczę co z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Forma i wyrób: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 "nóżki" do pływaków: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 W wielu miejscach używasz rurek aluminiowych klejonych/laminowanych z resztą konstrukcji. Nie obawiasz się, że potencjalnie może to być miejsce gdzie klejenie 'puści'? By solidnie skleić aluminium należy je najpierw przygotowac chemicznie co raczej jest niemożliwe w domowych warunkach. W moich modelach staram się unikać takich łączeń tj. aluminium+epoksyd zwłaszcza tam gdzie są konkretne obciążenia. Zamiast aluminium stosuję węgiel, jest lżejszy a klei się doskonale. Jakie są Twoje doświadczenia? P.S. Model robi duże (pozytywne) wrażenie, przewidujesz produkcję zestawu lub samych elementów laminatowych na zamówienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 By solidnie skleić aluminium należy je najpierw przygotowac chemicznie co raczej jest niemożliwe w domowych warunkach. Zamiast aluminium stosuję węgiel, jest lżejszy a klei się doskonale. Jakie są Twoje doświadczenia? P.S. Model robi duże (pozytywne) wrażenie, przewidujesz produkcję zestawu lub samych elementów laminatowych na zamówienie? W moim przypadku nie wymagam aż takiego klejenia. To co jest na obrazku, w zupełności wytrzyma. Całość jest dodatkowo zalaminowana cienką tkaniną szklaną, więc element jest mocny. Jak widzisz, są to elementy podwozia, więc stosuję rurki duraluminiowe, które lepiej spisują się w tej roli niż rurki węglowe. Model będzie w większości z laminatu, więc jak już będą formy, to nic nie stoi na przeszkodzie, by chętnym takie odbitki zrobić. Kwestia tylko tego, czy znajdą się chętni na model samolotu, który nigdy nie latał, .....bo go nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Jeden już się znalazł. Deklaruję się jako potencjalny klient na zestaw tego modelu. Podziwiam umiejętności i sam kunszt wykonania. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 18 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Kolejny etap to pływaki. Założyłem laminat w formie. Nie wiem czy nie przesadziłem z grubością, ale chciałem zrobić w miarę mocny wyrób. Zastosowałem po jednej warstwie tkaniny 80, 110 i 280, dodatkowo rowing węglowy w formie usztywniających żeberek i podłużnic. Oprócz tego wzmocniłem samo dno pływaka i tylko z przodu warstwą 280-tki oraz środek, gdzie będzie mocowany do "nóżek". Na jedną połówkę poszło 90g. żywicy. Przed zamknięciem formy zrobiłem jeszcze skrzynkę do podwozia. Jest wykonana z balsy 3mm, ale twardości dębowego parkietu, więc nie ma strachu, że będzie za słaba. Zdjęcia powinny wszystko wyjaśnić, ale jakby co, to pytajcie, lub coś doradźcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 panie! piękna modelarska (a może wręcz lotnicza) robota! normalnie chyba nie bał bym się wsiąść do czegoś co byś skleił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 no i odformowałem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Świeżo wyciągnięty , już właściwy pływak, dł.940, waga 264g. Już bez wygłupów z tkaniną "280"- tylko "80" i dwie warstwy "110" plus rowing węglowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depesz Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Piękny pływak, gdybym miał takie 2 przerobiłbym Spita na wodniaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Ja tam nie widzę żadnego problemu. Formy są sprawne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi