Lech Mirkiewicz Opublikowano 17 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2021 8 godzin temu, Paweł Praus napisał: Tymczasem dzięki międzynarodowej (a w zasadzie międzykontynentalnej) współpracy z Marcinem przybyło u mnie co nieco ? Ja również dzieki Marcinowi stałem się posiadaczem takiego staruszka. Zaznaczam,że nie jestem kolekcjonerem i zamierzam normalnie go eksploatować 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nastin Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Fajny bokserek mam też takiego tylko połowę:D::D:D A ja też powiększyłem kolekcję . Wynalazkiem do FSR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Godzinę temu, Nastin napisał: Fajny bokserek mam też takiego tylko połowę:D::D:D A ja też powiększyłem kolekcję . Wynalazkiem do FSR. DDR Dremo 3,5 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 12 godzin temu, Nastin napisał: Fajny bokserek mam też takiego tylko połowę:D::D:D A ja też powiększyłem kolekcję . Wynalazkiem do FSR. Taki brzydki że aż ładny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 21 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 Nigdy na zawodach tego cuda nie widziałem , moduł duży, w przekładniach stosuje się m-1 ,a który to rok produkcji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 21 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 13 minut temu, symon5 napisał: który to rok produkcji lata osiemdziesiąte mam trochę róznych DREMO, niektóre z nich jak grzejniki wygladają ,ale solidna niemiecka robota...wrzuce zdjęcia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 Niełatwo go znaleźć, a jeszcze trudniej w przystępnej cenie. Wreszcie jest: OS Max-D 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 Kiedyś samozapłony były popularniejsze , w większości doświadczeń był to pierwszy silnik .W moim przypadku MK 16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 12 minut temu, symon5 napisał: Kiedyś samozapłony były popularniejsze Marku, a gdzie były bardziej popularne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 5 godzin temu, d9Jacek napisał: Marku, a gdzie były bardziej popularne ? Nie gdzie a kiedy , w moim przypadku od połowy lat 70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 Godzinę temu, symon5 napisał: Nie gdzie..... nie bez kozery napisałem "gdzie " ? bo w takim kraju jak USA nigdy nie były popularne a w GB wręcz przeciwnie w tzw KDL-ach praktycznie same samopały...ponieważ metanol wzbudzał strach u władców....bo to spiryt a nade wszystko trucizna 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 W takim razie nie zrozumiałem pytania , w USA najszybciej przekonali się do żarowych silników , oni tam zawsze idą swoją drogą , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
losko_rafal Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 Spotkała mnie dzisiaj nie miła niespodzianka z zakupionym wcześniej nowym novarossim r91f. Wyjąłem silnik z fabrycznego zgrzanego woreczka i silnik nie chciał się przekręcić w GMP. Myślę co jest, więc zdjąlem dekiel karteru, patrzę wszystko dobrze. Zdejmuję radiator głowicy, myślę co on nie dokręcony. Ku mojemu zdziwieniu w silniku była głowica od r61f?. Jak te makarony to poskładali, no jak? No i znając życie, będę musiał się znowu iść w łaski do symon5. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 9 godzin temu, symon5 napisał: (...) w USA najszybciej przekonali się do żarowych silników , oni tam zawsze idą swoją drogą , A w zasadzie, to nawet nie mieli się do czego przekonywać Marku, bo w chwili wynalezienia świecy żarowej, powstawały dopiero pierwsze udane konstrukcie samozapłonów. A w przypadku świecy żarowej, wystarczyło po prostu wymienić świecę iskrową na żarową, zdemontować niepotrzebny balast i wlać nowe paliwo. W ten sposób używano jeszcze przez lata istniejące silniki benzynowe bez wywracania wszystkiego do góry nogami. W Europie wtedy wszystko zaczynało się od nowa, był lepszy grunt pod samopały. 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Temat jest mi znany ,zauważono że silniki iskrowe pomimo braku prądu dalej pracują no i 2 dodać 2 równa się zapłon żarowy , tak w skrócie . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 W dniu 31.07.2021 o 22:29, losko_rafal napisał: Spotkała mnie dzisiaj nie miła niespodzianka z zakupionym wcześniej nowym novarossim r91f. Wyjąłem silnik z fabrycznego zgrzanego woreczka i silnik nie chciał się przekręcić w GMP. Myślę co jest, więc zdjąlem dekiel karteru, patrzę wszystko dobrze. Zdejmuję radiator głowicy, myślę co on nie dokręcony. Ku mojemu zdziwieniu w silniku była głowica od r61f?. Jak te makarony to poskładali, no jak? No i znając życie, będę musiał się znowu iść w łaski do symon5. no to muszę mojego makarona sprawdzić, dalej tkwi w woreczku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nastin Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Czemu się dziwisz to novarossi:D:D: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Troche Nova widzialem nawet dilera z zielonej góry znam.Nie słyszałem nigdy o takiej wpadce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
losko_rafal Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 21 godzin temu, Grzesiek napisał: Troche Nova widzialem nawet dilera z zielonej góry znam.Nie słyszałem nigdy o takiej wpadce. W dniu 9.08.2021 o 14:29, Nastin napisał: Czemu się dziwisz to novarossi:D:D: Wcale się nie dziwię. 91 i 60 są na jednym bloku, więc głowica i radiator pasował z dychy do 15 bez problemu. Z piętnastki do dychy by nie założył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 11 godzin temu, losko_rafal napisał: więc głowica i radiator pasował z dychy do 15 bez problemu. Z piętnastki do dychy by nie założył. Co ty tu piszesz za teorie?Jak głowica z dychy do 15-stki?Nie ma możliwosci aby to pasowało,za duza rożnica w srednicy cylindrów obu silników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi