tomasxxx Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Da sie Tomek opcje są 2 ,topik do lutowania aluminium jest na alledrogo tlko pod żadnym pozorem nie wolno wkladac do fiolki i metalowych przedmiotow traci wlasciwosci,albo dobry spawacz z tigiem ,mam takiego znajomego gdybyś miał kłopot służę pomocą , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Ok. same dobre wiadomości. jutro dłubie pozostałe elementy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 To pozostałe to mocno powiedziane , raczej powinno być kolejny. A miał być taki duży model wszystko duże i łatwe , a tu w kółko babranie się w takich małych ..... (ten drucik jest po to , żeby się części nie pogubiły przed pospawaniem ) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baziu123 Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Tomaszu rewelacja ciekaw jestem spawania jak wyjdzie sam nie dawno byłem w podobnej sytuacji...niby nic a z 8 godzin zeszło.Po moim spawaniu zauważyłem że materiał zmienił właściwości stał sie bardziej miękki dlatego zrezygnowałem ze spawania goleni podwozia przedniego i wyrobiłem je w całości z jednego kawałka aluminium,masz dość małe elementy do spawania ciekawe czy nie ,, spłyną'' podczas spawania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Dlatego się zastanawiam czy nie polutować tego miedzią , czy czymś podobnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Może przy dzisiejszym rozwoju technologii klejenia, pokusić się o znalezienie odpowiedniego kleju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Myśle, że lutowanie jest odpowiednie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Obecnie lotus we wszystkich nowych samochodach stosuje ramy i struktury aluminiowe klejone i ponoc sa wytrzymalsze niz spawane. Tak wiec moze warto zainteresowac sie tematem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Obawiam się że za mała powierzchnia klejenia. Lutowałem alu lutem Alumweld i wyszło tak http://www.trioda.co...=172296#p172296 Miedzią czy srebrem raczej tego nie polutujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 jest coś takiefo jak masa :-2skłasnikowa metalowa. moze pomyśl o czymś takim? mieszasz jak poxilinę ja z tego zrobilem główkę nakręcaną na butlę do areo, bo mi pękła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Ogólnie zwie się to spaw na zimno testowałem kilka takich produktów ale nie dorówna to lutowaniu nie mówiąc już o spawaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Może to coś pomoże http://www.dailymotion.com/video/x7wczb_dwa-elementy-aluminiowe_tech http://www.dailymotion.com/video/x7wccy_odtwarzanie-elementu_tech http://elmech.ovh.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 26 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Być może problem załatwię w inny sposób ale na razie nie mogą się pochwalić jaki. Jutro powinienem mieć odpowiedź popołudniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 co do nitów w łosiu pewnie będzie kilka tysięcy, a może takie cóś http://www.mickreevesmodels.co.uk/~mickreev/Access/accessories.htm w punkcie SCALE RIVETS SYSTEM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Fajne. Jak dobrze zrozumiałem kupuje pasek z dziurami na wymalowanie nitów lub nity w postaci tego co wypadło z paska? Tylko 5 funtów za 60 nitów, to trochę drogo patrząc, że trzeba to przemnożyć przez jakieś150 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 ale może to jakiś pomysł na własne wykonanie, trzeba by tylko kogoś z ploterem i troche folii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 ploter to by się na stałe przydał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Mały update prac nad kadłubem i to na tyle prac przy kadłubie... czekam na podwozie tylne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 No a już myślałem że się obijasz ,podwozie dałeś do spawania jak się domyślam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Obija się strasznie. Co krok, to decyzja, co i jak robić, i to zajmuje masę czasu. Nie dałem do spawania, a raczej jest przymiarka do zrobienia z materiałów nie aluminiowych i potem tylko pomalowanie na aluminium. Bo są nowoczesne lekkie materiały i dużo mocniejsze niż aluminium i się świetnie kleją. To aluminiowe odłożyłem na półkę, jeśli sprawdzi się z rezotex-u to zostanie na półce, jeśli wyjdzie kiszka, to wrócę do aluminium, tylko poprawie na dwa wpusty te spawane elementy, będzie pewniejsze. A obecnie rozłożony ma centropłat na stole, docinam listewki, ustawiam żeberka, i takie tam. znowu czas, którego nie widać, a wymiernie czuć. Wiem, trochę skaczę po modelu, ale to totalny prototyp i nie mam mowy o posuwanie się według planów, trzeba mocno improwizować, niestety. Z drugiej strony, niesamowita satysfakcja, jak coś zaczyna się składać w spójną całość... Takie tam rozterki młodego duszą konstruktora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi