Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie.

Próbowałem podpiąć aparaturę pod komputer kabelkiem jack-jack3.5 mono i stereo. Nie udało mi się żadnym z tych kabelków.

Postanowiłem, że do nauki żaden symulator nie jest mi potrzebny :P ( to nie zmienia faktu, że nadal uważam iż latać nie potrafię :P )

Przeglądając forum wpadłem na fajny model. Rurolot ;) stwierdziłem, że jesli mam rozbić model podczas nauki to tego nie będzie mi, aż tak szkoda hehe ( z całym szacunkiem dla autora modelu :) model jest wyjątkowy i jestem pewien, że żaden inny go nie zastąpi w takich działaniach :P )

Zakupiłem otulinę rur C.O.

Średnica zewnętrzna 40mm i drugiej 63mm

Nie są one jednakowo okrągłe ( zresztą nie takie ich zastosowanie )

Pomyślałem, że dobrym sposobem na to będzie zastosowanie podłużnic wzdłuż kadłuba i miejscami pierścienie z innego materiału, które nadawały by odpowiedni kształt. ( albo też okrągłe wkładki w środku kadłuba - oczywiście podłużnice nadal będą gdyż rura jest zbyt giętka )

Listewki jakie mam to 4x4mm i 5x3 sosna ( jeśli nie odpowiednie ( jak sądzicie ? ) to mam blisko od szkoły do sklepu modelmaking )

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

C.D.

Skrzydło w moim rurolocie ma 1650 mm rozpiętości, 200 mm długość cięciwy. Wykonane z depronu, profil kfm3 :)

Chwilę mnie nie było - od tamtego czasu pobyt w szpitalu ( na szczęście uzdrowiskowym :) )

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witajcie :)

Piszę w nowym poście, żeby odświeżyć temat.

Kupuję wyposażenie do tota :)

silnik jednak dam mocniejszy ( szybciej zużyję pakiet i krócej polatam, ale myślę, że to lepszy wybór niż poprzedni ) http://abc-rc.pl/emax-cf2822

śmigło składane - http://abc-rc.pl/p/94/3372/smiglo-skladane-h1-4-9x6-kolpak-plastik-metal-38mm-kompletne-smigla-skladane-kompletne-smigla-i-akcesoria.html

pakiet - http://abc-rc.pl/p/1...-i-pakiety.html

regulator - http://abc-rc.pl/ESC-20A-FVT-ASI

ładowareczka niezmiennie - http://abc-rc.pl/ladowarka-IMAX-B3

serwo http://abc-rc.pl/sg-90

Pytanie tylko czy dobrze dobrałem wyposażenie ?

edit : Co jeszcze było by mi potrzebne ? ( mam zamiar zamówić dziś/jutro na abc-rc ) :

przedłużacz do serw - tak z 30 cm ? 1 sztuka

kabelek Y do serw

bowdeny

Kurcze :P nie chce niczego pominąć. Tak to jest jak się człowiek śpieszy

Opublikowano

Kołpak nie bedzie pasował do silnika. Silnik ma oś 3mm natomiast kołpak jest na oś 4mm

Po za tym wyglada to dobrze.

Opublikowano

Kurcze :( No i własnie nie mogę znaleźć na taką samą średnicę..

Jakby ośka była nagwintowana to można by zrobić tak jak zrobił to Motylasty. Nawinąć drut odpowiedniej grubości i zalać cyną czy czym to było zalane. Później szlif pod wymiar i pasuje.

A jakbym wcisnął jakąś blaszkę?

Opublikowano

Dziękuję Panie Wojtku :)

Niestety nie ma odpowiedniego rozmiaru w tych wskazanych przez Pana.

Jutro z rana poszukam odpowiedniego. Najwyżej będzie ze śmigłem stałym... Wyczuwam łamliwy problem :/

I estetycznie lepsze by było składane chyba..

Pozdrawiam i miłej nocy życzę : )

ps: do tego silnika proponowane to 10x5 ale przeczytałem, że kiedy decydujemy się na składane to należy średnicę obniżyć o jeden. W tym przypadku wychodzi na 9x5. Czy to prawda ?

Opublikowano

Tylko teraz muszę poszukać jeszcze informacji o tym jaki ciąg będzie miał silnik na danym smigle. Zakładana masa tota2 600-650 g :)

Opublikowano

Testy CF 2822:

GWS 10x6 10,72V 17,27A 186,1W ciąg 700g

GWS 8x4 11,05V 9,69A 107,3W ciąg 560g

APC 8x6 10,79V 14,95A 161,9W ciąg 580g

Są to dane z testów które zrobił / przeprowadził nasz kolega z forum Irek M. Opisane w tym temacie Emax 2822.

Opublikowano

I takich ludzi nam dzisiaj trzeba :D hehe

Dziękuję Panu :) Trochę mi wstyd, że ktoś musiał szukać za mnie.. Nie pomyślałem, że ktoś już mógł zrobić takie testy

Jeszcze raz bardzo dziękuję :)

Opublikowano

Ups..

Przeglądałem forum z poziomu telefonu a tam nie mogłem otworzyć linku. Teraz przesiadłem się na komputer i w pośpiechu zapomniałem sprawdzić co to było.

Również dziękuję za wyłożenie wszystkich danych jak na dłoni :) Zdecydowałem się na ten silnik ze śmigłem 8x4.5 :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam po przerwie.

Przepraszam, że nie kontynuowałem relacji z budowy tota2. Jakoś tak wyszło że wolałem go nie robić na błysk bo czułem że go rozbije w pierwszym locie ;P Tak też było :D Model poskładany z powrotem ( niewielkie uszkodzenia, pancerny jest :D ) Może wrzucę jakieś zdjęcie w locie ( co by nie było widać szczegółów hehe :P )

Miałem mały problem z aparaturą turnigy. Na początku myślałem, że mam zepsuty regulator ( silnik nie wchodził na obroty adekwatne do położenia drążka ). Regulator jak się okazało był sprawny, natomiast po rozebraniu aparatury celem przeczyszczenia potencjometra ( doradził mi znajomy ) Okazało się, że naprawa tego to kwestia minuty.

post-9241-0-24433700-1381041028_thumb.jpg

Ten potencjometr był "w stanie rozkładu :P" i trzeba go było z powrotem złożyć :D Puściła jedna z tych metalowych łapek.

Może się komuś przyda :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No i pięknie tylko nie ciągnie go jakoś mocno do dołu ?

Właściwie to nie zauważyłem. To raczej kwestia tego, że oddawałem drążek za bardzo :P

Początki są zawsze trudne dalej będzie tylko lepiej a lot zaliczony,model cały ile startów tyle lądowań

Gratulacje.

Pozdrawiam Andrzej.

Dziękuję :)

To było nagranie z poprzedniego lotu. Dzisiaj też trochę polatałem, ale model rozbiłem :/ . Latałem koło takiego małego lasku, i jakoś nie chciałem się wysoko wzbijać ani daleko odlatywać po ostatnim lataniu ( brakło zasięgu chyba i spadł - na szczęście na drzewa więc się nie rozbił... za mocno :P ). Więc latałem blisko siebie i w miarę nisko. Ta wysokość mnie zgubiła bo prześlizgnąłem się po paru wierzchołkach brzózek i robiąc obrót w poziomie 360 stopni spadł na krzaczki :P. Upadł lekko i nic mu nie było. Przy następnym wyrzucie zauważyłem że ciągnie go w dół - pakiet się przesunął, a ja nie sprawdziłem przed startem. Dwa kółka i chciałem wylądować. Jakieś 2-3 metry nad ziemią dmuchło i przechylił się na swoje lewo, a ja zamiast oddać lotkami w przeciwną stronę to jeszcze bardziej go położyłem na boku.

Połamane listewki. Da się zrobić, ale wypadało by zalaminować, a jak na razie nie posiadam tkaniny szklanej. Da się to czymś zastąpić ?

Myślę, że raczej zbuduję coś nowego w ramach urozmaicenia :)

Opublikowano

Super. Tylko staraj się latać trochę wyżej, jest bezpieczniej. Nie będziesz musiał tak szarpać drążkami, żeby nie grzmotnąć w ziemię.

• Lubię to 1
Opublikowano

Chodzi Panu o ograniczenie kąta wychyleń steru ? Jeśli tak, to już ustawiłem.

W wolnym czasie naprawię tota, a teraz wezmę się za jakiś inny model :) Propozycje mile widziane :P

Postaram się wsadzić to wyposażenie. Wybiorę jakiegoś motoszybowca pewnie - dłużej polatam :)

Pozdrawiam, Tomek

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.