Skocz do zawartości

JASTROWIE - Nasze Latanie

Volleyboy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak Piotr masz w 100% rację. Po dzisiejszym dniu dobitnie o tym się przekonałem.

Od paru dni jeżdżę na lotnisko i składam te "trawiaste puzzle". Całkim dobrze wychodzi choć z bliska to wygląda źle.

Dzisiaj na krawędzi największego "ryjowiska" dokonałem odkrycia i zrozumiałem skąd się wzięła ta wizyta dzików.      

dziki2.jpg.1ba5044a7ada6b1b4d95f89bf8cf1e49.jpg

dziki.thumb.jpg.7f4382ae5d0347383c9495035048ad53.jpg

dziki1.thumb.jpg.a0cfc6abf46460fda6b6eef378c0dd3c.jpg

Do kilkudziesięcio hektarowego pola kukurydzy (już zebranej) jest ok 500m do wsi ok 2 km. Ktoś ma dziką satysfakcję że zrobił mi kawał.

W jakimś temacie koledzy już wcześniej pisali o takim przypadku u siebie.

Chyba się poddam. 😟

Cała wczorajsza praca została tej nocy dokumentnie zryta.

Najdziwniejsze jest to że zostały zryte (z malymi wyjątkami) te miejsca które poprawiłem. Stare "ryjowiska" których jeszcze nie dotknąłem drugi raz nie ruszyły.

dziki3.jpg.b04f335642f4e043219d73ec2d4432a3.jpg

Przeglądam odstraszacze ale opinie o nich są tak różne.

W dniu 27.10.2024 o 07:03, ahaweto napisał:

Tak Piotr masz w 100% rację. Po dzisiejszym dniu dobitnie o tym się przekonałem.

Od paru dni jeżdżę na lotnisko i składam te "trawiaste puzzle". Całkim dobrze wychodzi choć z bliska to wygląda źle.

Dzisiaj na krawędzi największego "ryjowiska" dokonałem odkrycia i zrozumiałem skąd się wzięła ta wizyta dzików.      

dziki2.jpg.1ba5044a7ada6b1b4d95f89bf8cf1e49.jpg

dziki.thumb.jpg.7f4382ae5d0347383c9495035048ad53.jpg

dziki1.thumb.jpg.a0cfc6abf46460fda6b6eef378c0dd3c.jpg

Do kilkudziesięcio hektarowego pola kukurydzy (już zebranej) jest ok 500m do wsi ok 2 km. Ktoś ma dziką satysfakcję że zrobił mi kawał.

W jakimś temacie koledzy już wcześniej pisali o takim przypadku u siebie.

Masz zyczliwych i przyjemnych sasiadow 🙃

Trzeba za to zabrać się metodą chemiczną, kolega opowiadał o jakimś środku na dziki mega hiper śmierdzącym jakbyś połączył najsilniejsze smrody świata X10,  skuteczność bardzo duża choć dla wrażliwych węchowo może to być problem. Minus trzeba powtarzać co 3-4 tygodnie.   Jeśli dziki znają ten zapach z innego miejsca od dłuższego czasu to są przyzwyczajone więc  skuteczność maleje.

Odstraszacze dźwiękowe i świetlne  skuteczne nie zawsze,  trzeba tego dużo więc u Ciebie odpada 😞

Teraz będą 3 dni wolnego chętnie przyjadę ci pomóc jak nie masz nic przeciwko.

Na lotnisku ROW w Rybniku przerabiali ten temat bardzo długo. Odstraszacze zapachowe tak jak Darek pisze działają w bardzo krótkim czasie a jak się tym upierniczysz to wszyscy uciekają od Ciebie :D  .W Rybniku po wielu bojach zainwestowali w pastucha elektrycznego i problem się skończył.

To też dobre rozwiązanie z tym pastuchem, lotnisko ma jakieś 100x35m   więc raptem nie całe 300m drutu,  tylko jak ktoś zakopał kukurydzę to ten sam może drut zerwać. Mamy tu udział czynnika ludzkiego 😞

Co ciekawe, w pobliżu nie ma żadnych zabudowań, lotnisko jest w szczerym polu więc oprócz rolasa nie ma chyba nikogo  kto miałby w tym "interes"

• Lubię to 1

Wczoraj wieczorem założyłem  foto-pułapkę, ale nic się nie nagrało. Nikogo nie było. Dzisiaj mi nie pasowało ale jutro to zrobię.

Tak jak Darek pisze, pastuch odpada. Jak nic się nie zmieni to spróbuję z tym https://www.pryskaj.pl/pl/p/Odstraszacz-na-dziki%2C-sarny%2C-jelenie-naturalny-srodek-antydzik-na-dzikie-zwierzeta-STRONG-10-kg/986?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=2051&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwyfe4BhAWEiwAkIL8sC-whiz6WTURJKcutgh3suYWT-wdtvoawqIK7LnrCBX8Rc75mxtjtBoC4E4QAvD_BwE

Dam sobie rade, teraz mam trochę wolnego a niebawem dużo wolnego. Emerytura na horyzoncie. 24 grudnia ostatni dzień 🙂

W dniu 27.10.2024 o 18:38, ahaweto napisał:

Chyba się poddam. 😟

Cała wczorajsza praca została tej nocy dokumentnie zryta.

Najdziwniejsze jest to że zostały zryte (z malymi wyjątkami) te miejsca które poprawiłem. Stare "ryjowiska" których jeszcze nie dotknąłem drugi raz nie ruszyły.

Może taki "wynalazek" by je wystraszył..? (beczka z wodą do zasilania kranu by pewnie wystarczyła na wiele "strzałów")

https://diqn32j8nouaz.cloudfront.net/tooltalk_17288566837841.mp4

W dniu 28.10.2024 o 21:49, ahaweto napisał:

Wczoraj wieczorem założyłem  foto-pułapkę, ale nic się nie nagrało. Nikogo nie było

A dowcipniś kiedyś wpadnie w oko kamery... spacer.png

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.