Modelarz 2123 Opublikowano 27 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Szkoda ciężkiej pracy, która poszła na marne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BINIU 98 Opublikowano 27 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Adamie, może najwyższy czas zaprosić do współpracy pozostałych , częstych bywalców tego lotniska . Adamie kiedyś kręgosłup Tobie pęknie , ( czego nie życzę ,żyj w zdrowiu ) wtedy oczy otworzą szeroko . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Nasze świąteczne latanie, lotnisko zostało poprawione pogoda była super. Szkodnikiem jest borsuk i jego rodzina. Zamontowałem fotopułapkę i to już jest pewne. A ja odsądzałem od czci i wiary lisy i jenoty. W czwartek przed Świętami pojawiła się dobra informacja. Znajomy który dojeżdża do pracy powiedział mi że jakiś kilometr od lotniska leży na poboczu drogi potrącony przez samochód borsuk. Pojechałem i rzeczywiście leży. Sądziłem że już po moich kłopotach i faktycznie przez dwa dni na lotnisku był spokój. brak nowych dziur. Niestety pojawiły się znowu i na dzień dzisiejszy lotnisko jest ryte ale już nie tak mocno. Widocznie współmałżonek wrócił, chociaż na kamerę nagrywał się zawsze jeden borsuk. Naprawiając lotnisko zauważyłem pewną prawidłowość. Lotnisko nie jest równomiernie ryte. Widać to na odręcznym schemacie lotniska. W strefie A. jest najmniej dziurek w ziemi i żadnych zrytych placów. W strefie B. jest już więcej dziur i miejscami zryte całe place. W strefie C. wszystko jest zryte i skotłowane tam jest najwięcej napraw. Mam takie wytłumaczenie. W strefie A. najczęściej startujemy i lądujemy i tam jest chyba najbardziej "opryskana" nawierzchnia spalinami. Silniki pracują na wysokich obrotach. W strefie B. kołujemy na małych obrotach. W strefie C. prawie wcale modele nie kołowały. Nie wiem czy moje spostrzeżenia są prawidłowe ale kto wie. Planuję teraz więcej kołować modelami po lotnisku ? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Trzeba to wszystko zbadac potwierdzic i napisac prace doktorską, bo teraz pisze sie prace na najgłupsze tematy, takie przyszły czasy! pozdrawiam Jerzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Beka byłaby niesamowita z takiego "doktoratu" ? Od paru dni na lotnisku nie ma żadnych nowych "wykopalisk", najwyraźniej borsuk zmienił żerowisko albo pędraki się skończyły. Pewnie wróci jesienią jak zacznie "budować masę" przed zimą. Nawet nie zwąchał że zostało założone gniazdko na środku lotniska. Ja nie zauważyłem go podczas sobotniego koszenia ? teraz już jest porzucone. Lotnisko po skoszeniu ogólnie z daleka wygląda całkiem dobrze ale jak się po nim przejdzie to widać duże zniszczenia. Straciło homologacje na modele małe z podwoziem, średnie jeszcze sobie poradzą na drugiej połowie. O kołowaniu na start można zapomnieć, swoje modele przenoszę na start. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 24 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 Gorzej jak okaże się, że to jedyne miejsce gniazdowania tego bardzo super rzadkiego ptaszka w Polsce ?. Przyjadą ekoterroryści, przyspawają się do trawy i będą je wysiadywać jak swoje przez cały sezon ?. Jeszcze cateringu zażądają. Fajne lotnisko. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 25 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 "Pitsiak" oblatany? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 Jeden lot pięciominutowy, mocy pod dostatkiem, SC prawidłowy ale zadziera do góry. konieczne delikatne powiększenie skłonu silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2023 Polatałem, pogoda była nawet fajna. W ciągu dwóch godzin wiatr zmienił kierunek o 180 stopni ,zaczęło wiać z północy i zrobiło się dosyć chłodno. Ultimate oblatany. Lata bardzo fajnie. Teraz czas na owiewki na koła i kalkomanie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 7 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 Adam zaprasza to jadymy na spontaniczne loty do Jastrowia 8-9.07.2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 7 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 Dokładnie. Nie miałem możliwości wcześniejszego wpisu. Zapraszamy już jutro z namiotami. Pogoda dopisuje humory zapewne też dopiszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iqibiza Opublikowano 7 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 A czy mógłbym poprosić o współrzędne lotniska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 7 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 7 minut temu, Iqibiza napisał: A czy mógłbym poprosić o współrzędne lotniska? 53.42920236566073, 16.739564329949218 https://www.google.pl/maps/dir//53.4292221,16.7395533/@53.4289646,16.7384902,339m/data=!3m1!1e3?entry=ttu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 11 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Spotkaliśmy się już w sobotę. W niedzielę było bardzo upalnie i dużo mniej wiatru, warunki prawie idealnie. Polataliśmy. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Wróciłem z krótkiego urlopu, "łyk end" zapowiada się z ładną pogodą i organizujemy spontaniczne spotkanie. Nawet na trzy dni. Zapraszam !!! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Spotkanie nad wyraz udane. Koledzy przygotowali się na dłuższy pobyt. Odwiedził nas kol. Krzysiu z Bydgoszczy ( dziękujemy za prezent, przyczynił się do jeszcze lepszego zintegrowania kolegów z niedużym lotniskiem w Jastrowiu ?). Mieliśmy okazję zobaczyć na ziemi i w locie pięknie wykonany model samolotu DKD przez Krzysia. Na jutro zapowiada się również ładna pogoda. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horn3t Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Odwiedziłem kolegów spontanicznie, Adam zorganizował bardzo fajne lotnisko, dzięki czemu udało mi się oblatać Swifta. Super atmosfera niestety moja zdrowotność nie pozwoliła mi dłuższy pobyt ale te kilka godzin wystarczyło mi podładować modelarskie samopoczucie. ? Dziękuje za gościnę. ? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Cześć Krzysztof. Szkoda, że Swifta nie ma w locie na zdjęciach. To rzadki model na naszych lotniskach, tym bardziej w wersji moto. Może napiszesz coś o modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horn3t Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Robert no jakoś tak wyszło, że było więcej chęci na fruwanie jak na fotografowanie ;), A Swift to znany i stary model firmy TopModel.cz mój w wersji 3,75 https://www.topmodelcz.cz/index.php?&desktop_back=eshop&action_back=&id_back=0&desktop=eshop&action=zbozi_detail&id=8033 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Walka trwa! 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi