matti393 Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Niestety zmiana ustawienia kanałów 9,10,12 nic nie pomogło. Podejrzewam że moje ustawienie kanałów jest prawidłowe, prawdopodobnie problem tkwi gdzieś indziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Czyli wszystko działa oprócz stabilizacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matti393 Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Nie działa żaden z trybów za który odpowiedzialny jest żyroskop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komarkus Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Zainteresuj się ustawieniami wewnętrznymi w tym odbiorniku. Można je sprawdzić i zmieniać z Win za pomocą STK i programu od FrSky, albo bezpośrednio z nadajnika za pomocą skryptu LUA - też od FrSky. Bez konkretów, bo dawno nie robiłem i teraz nie mam głowy. A podstawa to manual tego odbiornika, bo on nie jest łatwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matti393 Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Ustawienia wewnętrzne odbiornika byly zmieniane w tym włączenie stabilizacji zarówno przez STK jak i nadajnik że skryptami LUA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia ,,Wywal,, to co zaprogramowałeś, załóż nowy model, zbinduj i jeszcze raz od nowa. Poniżej jedne z lepszych tutoriali. Zwróć uwagę w tym filmiku od 12min30s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matti393 Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Mam jeszcze takie pytanie odnośnie konfiguracji odbiornika S8R jest tam opcja Quick Mode za co ona odpowiada oraz kanały Aux1 i Aux2 rozumiem że one maj być zaznaczone jeśli nie korzystamy z drugiego kanału na lotki oraz drugiego kanału na SW? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matti393 Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Panowie sukces okazało się że w ustawieniach odbiornika przy stabilizacji i autopoziomowaniu miałem wartości zero a takie powodują nie działanie kompensacji. Ustawiłem takie jakie były na tym wcześniejszym filmiku z tym że nie wiem czy dla mojego modelu będą odpowiednie. Czym się kierować przy wstawianiu tych wartości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komarkus Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Wstępnie możesz ustawić te wartości na sucho. Wszystko włączone, model w garść i obserwujesz zachowanie sterów przy przechyłach modelu, do wstępnego samozadowolenia. Potem w locie dostrajasz. Lepszy sposób, to wyprowadzenie tych współczynników na potencjometry. W locie zaczynasz od małych wartości na potencjometrze, potem podkręcasz do momentu pełnego samozadowolenia. Tak może zostać, albo możesz wielkości z potencjometrów wstawić do konfiguracji na sztywno. Chodzi o to, żeby stabilizacja działała wystarczająco energicznie, ale nie nazbyt nerwowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Zostaw te fabryczne ustawienia, a czułość w locie "dostroisz" tym co jest na kanale 9 (na potencjometrze). Będzie za mało to pozmieniasz w ustawieniach odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matti393 Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia A ma ktoś może te fabryczne wartości ? Bo nie jestem pewien czy te z filmiku są "fabrycznymi" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matti393 Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 4 minuty temu, sbogdan1 napisał: Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Oczywiście wszystko możesz skonfigurować pod Twoje preferencje,tak jak wspominał Jerzy i Marek. Taka uwaga ... miej świadomość że ustawiona zbyt duża czułość na potencjometrze może doprowadzić do sporej oscylacji tylnej części kadłuba, góra dół w locie silnikowym, czyli przysłowiowy delfinek. Tak więc ręka na pulsie przy pierwszych lotach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matti393 Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Mam jeszcze takie pytanie odnośnie odbiornika Frsky S8R jeśli mam ustawione Dual Rate na lotkach i model leci w trybie stabilizacji to lotki wychylają się tyle ile jest aktualnie ustawione za pomocą przełącznika np. 60% ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józef 21 Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Posiłkowałem się tym filmikiem na YT ustawiając stabilizację S6R z nadajnikiem Tx16s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Raczej tak, stabilizacja swoja drogą a sterowanie tak jak nadajnik wysyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matti393 Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia No właśnie u mnie stabilizacja zawsze działa na 100% ustawionych wychyleń bez znaczenia na przypisany przełącznik DualRate. Chyba że coś nie do końca dobrze ustawiłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Stabilizacje ustawiasz gdzie indziej, najlepiej w skrycie . lua pewnie tam masz ustawione na 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matti393 Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2 godziny temu, Marek_Spy napisał: Stabilizacje ustawiasz gdzie indziej, najlepiej w skrycie . lua pewnie tam masz ustawione na 100% Nie pytam o to gdzie się ustawia bo to mam zrobione,ale dodałem dual rate na lotki na 100% i 60% które jest na przełączniku SB i gdy zmieniam przełącznik SB na 60% to stabilizacja (wychylenia) lotek cały czas są na 100% . I moje pytanie czy tak ma być ..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi