Skocz do zawartości

Guppy

Patryk Urban

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 231
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Przymierzając się do budowy Gupp-iego, zastanawiałem się właśnie nad rozwiązaniem napędu steru wysokości. Bowden z drutem nie wydawał mi się najlepszym rozwiązaniem, w pewnej książce znalazłem schemat innego rozwiązania napędu steru wysokości w układzie usterzenia „T”, może dałoby się go wykorzystać w Guppy.

Taki oto patent:

statecznik_T.jpg

Sorry za jakość rysunku, ale to odręczny schemat poglądowy :)

Opublikowano

to by dzialalo, ale wtedy rodzi sie problem regulacji. w klasycznuch popychaczach orczyk na sterze ma kilka otworow i nimi sie reguluje wychylenia steru. w tym przypadku orczyk ktory mozna regulowac jest w kadlubie, a to utrudnia dosc dostep.trzebabybylo poprobowac jakiejs sprytnej klapki

aha. tak lekko nie w temacie, ale jak sie wstawia zdjecie?

Opublikowano

Adamie mylisz się :)

będzie to dobrze działało pod warunkiem ze przełożenie na orczyku będzie 1:1 wtedy można regulować nie na sterze lecz na serwie :) są takie fajne orczyki do Hiteców gdzie można regulować dowolnie odległość snapa od centrum przekładni

Opublikowano

nie napisalem ze nie bedzie dzialac :D tylko ze bedzie utrudniona regulacja :D

podobne rozwiazanie bylo w delfinie tylko troche inaczej to wygladalo. delfin mial ruchomy caly statecznik poz. i byl w ukladzie odwroconego T (przynajmniej ta wersja ktorej plany mam)moze wstawie rysunek jak mi sie uda...

Opublikowano

Uważam że pomysł jest dobry ale nie do takiego małego szybowca.

Takie coś miał mój kolega w modelu 2m ale model ważył 2kg - mógł więc sobie pozwolić na dokładne spasowanie dźwigni , ośki - wykonanie ich z metalu i mosiądzu bez żadnego luzu.

to będzie działać pod warunkiem że uzyskasz luzy we wszystkich płaszczyznach równe zero co jest bardzo trudne

osobiście bym nie kąbinował i zrobił ogon klasyczny jak to uczynił Patryk. Nie sądzę aby wyszedł ci ogon T lepszy niż klasyczny - lżejszy

T ma zalety ale jeśli jest wykonany maxymalnie perfekcyjnie ale to bardzo trudne i raczej w takim modelu wyjdzie ciężko.

jak ci się to uda to masz mistrza u mnie :)

Opublikowano

Co do regulacji to niekoniecznie trzeba mieć stały dostęp do dźwigni w ogonie. Popychacz i tak mocowany jest do serwa, które jest umieszczone w kadłubie w kabince i można go dowolnie regulować na orczyku jak w każdym innym szybowcu. Jedynie dźwignia i „pionowy” popychacz muszą być solidnie zamocowane i wyregulowane przed przyklejeniem drugiej części statecznika, i nie mają prawa się popsuć :D Ale Guppy z klasycznym usterzeniem też wygląda fajnie.

Opublikowano

Nie wiem jak to jest Malin, że zawsze z Tobą polemizuję, ale uzyskanie luzów równych zero we wszystkich płaszczyznach nie jest wcale trudne, i nie potrzeba wcale ani toczonych mosiężnych elementów, ani 2 kg masy modelu żeby się opłacało to zrobić. Trzeba tylko spędzić nad modelem trochę więcej czasu, niż 10 minut. I to przy pływającym stateczniku. Bardzo prosta rzecz - dokładnie spasowujesz z ośką statecznika pływającego dwa krążki sklejki ok. 1,5mm. BARDZO dokładnie. Potem naklejasz je na wierzchu statecznika pionowego, ustawiając jednocześnie kątowość statecznika. I tyle. Sklejka jest twarda w stopniu wystarczającym żeby statecznik nie miał luzów i żeby wszystko było OK. Teraz pytanie - ile ważą dwa krążki sklejki 1,5mm o średnicy 15 mm? :D

Tak samo Guppy - wydaje mi się że tutaj była zastosowana technika leczenia skaleczenia palca poprzez amputację ręki. Skoro tyle takich modeli lata, to jakieś rozwiązanie usterzenia T musi istnieć.

Ale, skoro model poleciał, to super. I niech tak będzie :)

Opublikowano

U mnie raczej inaczej by się nie dało bo prawdopodobnie zepsułem na początku. Jak uda mi się go wyregulować to będzie super. Szybuje pięknie jeszcze czegoś takiego nie widziałem.

Silnik w powietrzu działa cichutko a jak go wyłączę to jest super. Wogule szybowce mi się podobają. Lecz przy guppym jednak mi brakuje lotek.

A co do usterzenia płytowego to też mnie czeka w szybowcu od Zbiga...

Opublikowano

To w razie czego służę pomocą. Mamy z Tatą dwa modele w stanie latającym z takim usterzeniem, z czego jeden z dokładnie takim kadłubem jak Twój Zbigowy.

Opublikowano

nie wiem czy to dziala ale tu jest przedstawiona zasada dzialania mechanizmu steru wys. w delfinie(moj odreczny rysunek 8) artysta niestety nie jestem :D )

Opublikowano

No i byłem dziś znów latać guppym. Jednak trochę wiało i na wietrze latanie guppym to raczej męka niż przyjemność. Po poprawieniu statecznika widać poprawę. To było właśnie przyczyną. Niestety odzwyczaiłem się od latania bez lotek i na wietrze latanie staje się dwa razy trudniejsze od latania Akrobatem.

Prawdopodobnie zrobię skrzydło z lotkami i zobaczę jak to lata.

Opublikowano

Pisałeś Patryku ,że latanie przy wietrze bez lotek to straszna męka.

Wcale nie musi tak być. Powiem ci że podpatrzyłem i przetestowałem osobiście pewien patent.

Ten patent podpatrzyłem z modelu dlg 1,5m (chłopaków z zonk team)-też z uszami który latał bez lotek ale jak na lotkach.

Otóż ten model miał ster kierunku ogromny w stos. do pow. całego statecznika.Sam ster to jakieś 80% całego statecznika pionowego.

Zrobiłem podobnie w swoim modelu 1,2m i efekt był super. Model nie bał się wiatru a był wstanie zawrócić na średnicy koło 8m.

Myślę, że jak powiększysz sam ster kierunku twój model będzie sporo lepiej latał.

Daj mu z 4,5 lub lepiej 5cm szerokości i zobaczysz jak cię to mile zaskoczy. Trochę balsy ,klej c.a. i masz po problemie :wink:

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hoho chyba dolacze do fanklubu Guppiego :) tylko go najpierw zbuduje.

Ale musze sie pozalic :( Czemu tak malo piszecie o tym jak Guppy lata? Jedynie Patryk conieco o tym opowiedzial ale to tak dawno...

Jak dlugo lata bez termiki?

Patryk jak teraz Ci sie lata przy wiekszym wietrze? poprawiles cos jak Malinn proponowal?

W termice ktos latal?

Ktos juz rozbil jakiegos Guppiego? :?

Przydaloby sie jakies mile podsumowanie...

aaa Mirek: zainteresowalamnie ta czerwona rurka w skrzydle? na antenke?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Latam guppym juz kilka miesiecy, wiec troszke juz poznalem model. Z moich doswiadczen wynika ze guppy ze standardowym skrzydlem na pakiecie 1000 mAh lata srednio 35 min (oczywiscie bez termiki). Natomiast ze skrzydlem z lotkami (profil rg14) lata troche krocej - srednio 30min.

Wedlug mnie model jest naprawde godny polecenia, a posiadajac dwa skrzydla do tego modelu guppy staje sie uniwersalny. Sprawdza sie dobrze w termice na standerdowym skrzydle a ze skrzydelkiem z lotkami dzielnie radzi sobie na wietrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.