przemo Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Polecam Pattex Expres http://www.pattex.pl/pl/produkty/kleje-do-drewna/klej-do-drewna-express.html chwyta w przeciągu 5-10 minut i dalej można działać z modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 witam , Michal na podstawiej jakich planow go budujesz ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Korzystam z tych planów, i trochę sam rysuję jak mi czegoś brakuje Junkers_Ju_87D-5_Stuka.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty smok Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Tak sie zastanawiam?jakby wygladal z depronu,z tych planow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Dzisiaj udało mi się skleić Statecznik Poziomy, w międzyczasie rysuję dźwigar skrzydeł i mocowanie podwozia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 a gdzie krawędź natarcia i co to za śmieszny nibydźwigarek? Gdzie widziałeś takie rozwiązania konstrukcyjne? Jeśli już zmieniasz oryginalne plany, to chociaż rób to z głową. Jeśli nie masz doświadczenia, to korzystaj z planów i nie wprowadzaj własnych modyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Krawędź natarcia jeszcze będzie wklejona, dźwigar jest z listwy sosnowej 2x3mm. Statecznik będzie cały pokryty balsa która powinna go wzmocnić, a jeżeli się mylę to mogę to zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Przy planowanej rozpiętości 115 cm na pewno przekroczysz podaną wagę. Plany dość przyjemne i pozwoliłem sobie je pobrać celem ewentualnego wykorzystania w przyszłości. Też mam słabość do tej maszyny a po lekturze wspomnień Rudla, myśl o budowie takiego spalinowego kombata powoli kiełkuje :-) Oczywiście nie zamierzam odwodzić Cię od rozpoczętej już budowy, ale wybrałeś sobie dość trudny model na początek. Mając też niewielkie doświadczenie w lataniu jest wielce prawdopodobne, że doprowadzając projekt do końca długo nie będzie Cię cieszył widok tej maszyny w locie. Będę jednak śledził postęp prac i trzymam kciuki za finalny efekt. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Czy na planie nie ma błędu - 115cm rozp. i silnik 10cm ? Z planowaną masą, a nawet jeśli byłoby to 2kg to będzie rakieta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Nie ma.Oryginał ma 70 cali czyli ponad 180 cm i stąd silnik .60-.80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Nie ma.Oryginał ma 70 cali czyli ponad 180 cm i stąd silnik .60-.80 To by się zgadzało. A jaki zamierza zastosować autor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Tak poza tematem - Spoko, minie Ci z czasem Kiedyś to po dzwonie biegłem do modelu, a dziś to się jeszcze w trakcie pośmieje, pogadam i dopiero pójdę po niego wmawiając sobie, że wszystko z nim ok Mam nadzieje @Michał.K: Ładny start powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Mały Update prac nad modelem. Zacząłem oklejanie konstrukcji kadłuba balsa: do wypełniania łączeń między fragmentami poszycia używam szpachlówki Putty firmy Wamod. i dokończyłem konstrukcje statecznika poziomego: Jutro zabieram się za klejenie Statecznika pionowego i dokończę oklejanie kadłuba (pozostawiając miejsca na zamontowanie wyposażenia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 jakiej grubości jest balsa na pokryciu kadłuba? Coś się faluje albo jest krzywo zacięte. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Poszycie tak jak pisałem na początku balsa 1mm, na to później nitrocellon i japonka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Kolejne postępy w budowie: Zaczynam kleić formę na kabinę A tak na tą chwilę prezentuje się to co wydłubałem: Masa jak na razie wynosi:125 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Dobrze myślę, że kabinkę będziesz tłoczył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Moim zdaniem to co wydłubałeś nie prezentuje się dobrze. Sporo niedokładności i szpachlowania. Stelaż kadłuba jest dość wątły a balsa 1mm na pokrycie nie daje żadnej nośności. Po oklejeniu japonką moim zdaniem jest duże prawdopodobieństwo, że całość się pokrzywi. Statecznik pionowy jest z klocka czy też naklejałeś balsę na żebra? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Nie prezentuje się dobrze bo to surowy stan, szpachlówki wydaje się, że jest dużo ale kadłub nie był szlifowany. Do stelaża kadłuba nie mam żadnych zastrzeżeń wszystko jest wzmocnione dodatkowymi listwami sosnowymi. Według mnie twarda balsa 1mm na kadłubie jest wystarczająca, nigdzie się nie ugina ani nic z tych rzeczy. Statecznik pionowy jest jest wykonany ze sklejki i pokryty balsą 1mm , a sama konstrukcja wygląda tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Moim zdaniem jest nieźle. Po starannym szlifowaniu powinno być jeszcze lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi