Pioterek Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Generalnie lutowane połączenia nie są idealne, z czasem się utleniają mogą odskoczyć od złącza (efekt zimnego lutu). Połączenia zaciskane dają o wiele większą pewność dlatego są preferowane w elektroechnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Centropłat z gondolami silników, prawie gotowy: Untitled by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Zrobiłem natarcie, półki pod regulatory, połączyłem centropłat z kadłubem. Najgorsze za mną, teraz już będzie z górki. P1040111 by TeBeWAW, on Flickr P1040113 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Może to głupie co zaproponuje ale nie wolałeś tej części centralnej mocować na gumie? Jeśli jest to tylko prototyp to taki sposób mógłby uratować model w przypadku problemów przy oblocie (oczywiście czego nie zakładam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Planujesz umieścić regulatory w skrzydłach? A jak rozwiążesz chłodzenie i dostęp serwisowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Planujesz umieścić regulatory w skrzydłach? A jak rozwiążesz chłodzenie i dostęp serwisowy? Będą wloty powietrza. Dostęp serwisowy za pomocą nożyka Może to głupie co zaproponuje ale nie wolałeś tej części centralnej mocować na gumie? Jeśli jest to tylko prototyp to taki sposób mógłby uratować model w przypadku problemów przy oblocie (oczywiście czego nie zakładam) W razie czego mają odpaść skrzydła, są piankowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Nie myślałeś nad takim mocowaniem centropłata, aby była możliwość regulacji kąta natarcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Stefanie, pomyslałem, ale jak już żywica zastygła Obecnie płat ma kąt zaklinowania 3 stopnie. Mniej więcej tyle (na ile udało mi się pomierzyć) miał ten płat w Pioneerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Dziś troszkę posunę bodowę do przodu. Zainstalowałem regulatory w skrzydłach, zdjąłem termokurczki dla lepszego chłodzenia. P1040119 by TeBeWAW, on Flickr Wlot powietrza będzie tu (oczywiście docelowo ładnie oprofilowany), powietrze będzie przechodziło przez komorę elektroniki, następnie przez centropłat chłodząc regulatory, wyloty powietrza w gondolach silników, przed śmigłami, w strefie podciśnienia.. P1040120 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Mocowanie płata przedniego. Oczywiście aerodynamiczny dziób będzie dorobiony P1040121 by TeBeWAW, on Flickr P1040122 by TeBeWAW, on Flickr Zmiana kąta zaklinowania będzie możliwa przez przesuwanie płata na łożu przód/tył, korekty w locie poprzez zmianę wysklepienia profilu: P1040124 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Hmm. Zważyłem komponenty. Chyba jednak zrobię rzutkę z depronu na wszelki wypadek :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Hmm. Zważyłem komponenty. Chyba jednak zrobię rzutkę z depronu na wszelki wypadek :-) To ile ten tartak waży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Wszystkie komponenty (i poklejone i czekające) , czyli kadłub, skrzydła, silniki, elektronika, pakiet i materiały do zakończenia budowy ważą 1530g. Pierwsza wersja testera ważyła 1980g, ale miała 1,5x mniejszą powierzchnię nośną. Wyjdzie w okolicach 40g/dm2. Do oblotu "z ręki", bez silników i podwozia ( z małym pakietem) będzie ważył około 1100g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Ech... miał być prosty prototyp, a skończyło się całym wieczorem lutowania Untitled by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Powoli do przodu. Zamykam kadłub. Untitled by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 demonstrator, tester... ojjj Tomek Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 No wiem, wiem. Jakbyś mi kazał zrobić łopatę, to wyszła by mi koparka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 i to autonomiczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Taaaa, ja też w te skrzydła z pianki nie wierzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Niedowiarki jedne.... P1040131 by TeBeWAW, on Flickr P1040130 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi