Skocz do zawartości

Su 29 elektro-1250mm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Faktycznie jak by dać jedno ramię serwa do góry a drugie do dołu to popychacze będą się mijać tylko musisz dać do popychacza steru kierunku snap kulowy . Co do wagi folii to ostatnio oklejałem Katanę X-łite 140 cm i przytyła mi po oklejeniu o 100 gram , a

Ultimate 125 cm nawet 150 gram .

Opublikowano

Fajnie :) Dobrze czy źle? Powinieneś powklejać Vortexy w natarcie skrzydeł.

Opublikowano

Dajcie ochłonąć i obrobić filmik...

Więc tak: oblotu dokonał kolega z doświadczeniem, wczoraj na szybko zmieniłem zakrętkę śmigła na stalową sześciokątną tulejkę M8, bo nie miałem pod ręką ciężarków do felg, mimo to wyważenie było dalej ciut za dźwigarem, ale - okazało się że lata dobrze, co więcej - nie dotykał nawet trymerów :)

Stwierdził że model lata dobrze  :D

Niestety - wiatr dzisiaj był okrutny, do oblotu już wiało, a potem to już tylko poleciałem raz Wildcatem, bo waży 1,7kg, i jeszcze on miał szansę latać w miarę normalnie.

Na razie bez vortexów i "szkła" na kabinie ( co powodowało wg niego ściąganie w dół modelu przy locie na plecach) i jak stwierdził - vortexy mają szansę poprawić działanie lotek.

Teraz przede mną dokończenie kabiny, wklejenie vortexów, zrobienie maski i - własny już - kolejny oblot :)

Opublikowano

Lotki są ogromne, Vortexy mają za główne zadanie zmniejszyć prędkość przeciągnięcia.

Opublikowano

Piszę tylko, co stwierdził kolega Daniel, który chwilę wcześniej wywijał tuż nad ziemią swoim 220cm Slickiem z silnikiem 50ccm ;) Trudno mi stwierdzić co dokładnie miał na myśli, bo nie mam tylu lat nalotu co on.

Opublikowano

W Su zastosowałem inny profil i dałem Vortexy żeby przy minimalnych prędkościach model nie machał skrzydłami ( Przy przeciągnięciu) Porządkując opływ za pomocą vortexów pewnie i lotki staną się skuteczniejsze, być może koledze chodziło o ich skuteczność przy minimalnych prędkościach. Staram się  dociągać lotki do kadłuba jak najbardziej się da żeby znajdowały się w możliwie największym stopniu w strumieniu zaśmigłowym.

Opublikowano

Gratulacje :)

Po tym co Sławek pokazał w małej extrze nie miałem wątpliwości że poleci, ale zawsze dobrze to zweryfikować praktycznie.

Opublikowano

Warunki oblotu nie były doskonałe, ale Daniel powiedział że nie dotknął trymerów. 

Czyli chyba trafiłem ze wszystkim - lotki, stery i kąt silnika :)

Opublikowano

Model nie wymagal trymowania ?

Sławek projektuje dobre modele. Oblatując małą extrę, ustawiłem stery na zero, odpowiedni CG, zakres wychyleń dla 3 flight modów i tyle, model latał i to dobrze :)

Opublikowano

Projekt to jedno ale wykonanie można popsuć :-P

No, w końcu jakaś delikatnie ukryta pochwała dla mojego składania  :D

• Lubię to 1
Opublikowano

Od tego właśnie są piloci doświadczalni/oblatywacze, żeby zwykły pilot nie musiał się stresować. Dla niego - to po prostu model który poleci lub nie, a ja spędziłem już nad nim ileś tam wieczorów, powstała emocjonalna więź... ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.