dawjas Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak działa sygnał LRS i o co w tym chodzi? ostatnio zauważyłem że coraz wiecej ludzi używa tego do dalekich lotów fpv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cebulator Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 LRS (Long Range System) to nic innego jak moduł nadawczy i odbiorczy. Różnica pomiędzy zwykłym 2.4GHz jest taka, że pracuje w paśmie 433MHz. Niższa częstotliwość pozwala na dalsze latanie a wynika to z rozchodzenia się fal. Jest kilku producentów. Z HK można kupić OrangeLRS, są RMILEC, ChainLink itp. W Polsce też mamy taki wynalazek eLeReS (bardzo rozbudowany pod względem funkcjonalności). Więcej info można znaleźć na rc-fpv.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 LRS to system dalekiego zasięgu. nie tylko na 433MHz Chyba w 100% niezgodny z przepisami (moc / częstotliwość) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 LRS to system dalekiego zasięgu. nie tylko na 433MHz Chyba w 100% niezgodny z przepisami (moc / częstotliwość) Nie tylko ta częstotliwość. Jednak fakt niezaprzeczalny, stosowanie takich systemów na terenie Naszego kraju bez stosownych zezwoleń jest nielegalne. Więcej do poczytania tu http://www.uke.gov.pl/pozwolenie-radiowe-sluzba-stala-ziemska-i-satelitarna-4283 I pomijam aspekt prawny nielegalnego użytkowania podrasowanych zestawów, lecz jeśli stwierdzone zostanie zakłócenie pracy urządzeń komercyjnych, prawnicy takich firm po prostu Was zjedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Latając trochę modelami FPV (Frsky + 5,8 Ghz) mam okazję zobaczyć jak wygląda ta legalność na ziemi, zwłaszcza przy większych zakładach pracy, ale nie tylko, robi się ciasno bo sieci Wifi i odpowiednie ich "wzmocnienia" rozrastają się jak pajęczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kry Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Gdy rządzący zorientują się, jak dochodowe mogą być mandaty za przekroczenie mocy dopuszczalnej n*2,4GHz lub zajmowanie pas wzbronionych, będziemy mogli zaobserwować wzmożone kontrole. Podobnie jak dla nieplacacych abonamentu RTV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 TAAA już widzę te drony szukające mostów WiFi na super kierunkowych antenach z nadajnikami 2W... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Bartek, jeden-dwa loty w promieniu 3km bo taki mam zasięg i wiem co kto ma w okolicy:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 UKE ma już własną flotę mobilną, a jeśli dojdą do tego drony, to będzie dość interesująco Ale chyba zrobił się z tego OT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Przemek, sam jestem za uporządkowaniem eteru, z tym, że nie wierzę w skuteczność takiego działania w wykonaniu urzędniczym. Niestety w dalszym ciągu panuje pogląd, że łatwiej dać 10x większą moc w antenę nadajnika, niż poprawić czułość układu odbiorczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Oczywiście, że anteny to podstawa, o czym niebawem się wszyscy przekonamy :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi