dawjas Opublikowano 7 Października 2014 Opublikowano 7 Października 2014 Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak działa sygnał LRS i o co w tym chodzi? ostatnio zauważyłem że coraz wiecej ludzi używa tego do dalekich lotów fpv
cebulator Opublikowano 8 Października 2014 Opublikowano 8 Października 2014 LRS (Long Range System) to nic innego jak moduł nadawczy i odbiorczy. Różnica pomiędzy zwykłym 2.4GHz jest taka, że pracuje w paśmie 433MHz. Niższa częstotliwość pozwala na dalsze latanie a wynika to z rozchodzenia się fal. Jest kilku producentów. Z HK można kupić OrangeLRS, są RMILEC, ChainLink itp. W Polsce też mamy taki wynalazek eLeReS (bardzo rozbudowany pod względem funkcjonalności). Więcej info można znaleźć na rc-fpv.pl.
bart07 Opublikowano 8 Października 2014 Opublikowano 8 Października 2014 LRS to system dalekiego zasięgu. nie tylko na 433MHz Chyba w 100% niezgodny z przepisami (moc / częstotliwość)
AndyCopter Opublikowano 8 Października 2014 Opublikowano 8 Października 2014 LRS to system dalekiego zasięgu. nie tylko na 433MHz Chyba w 100% niezgodny z przepisami (moc / częstotliwość) Nie tylko ta częstotliwość. Jednak fakt niezaprzeczalny, stosowanie takich systemów na terenie Naszego kraju bez stosownych zezwoleń jest nielegalne. Więcej do poczytania tu http://www.uke.gov.pl/pozwolenie-radiowe-sluzba-stala-ziemska-i-satelitarna-4283 I pomijam aspekt prawny nielegalnego użytkowania podrasowanych zestawów, lecz jeśli stwierdzone zostanie zakłócenie pracy urządzeń komercyjnych, prawnicy takich firm po prostu Was zjedzą.
Pietuh Opublikowano 8 Października 2014 Opublikowano 8 Października 2014 Latając trochę modelami FPV (Frsky + 5,8 Ghz) mam okazję zobaczyć jak wygląda ta legalność na ziemi, zwłaszcza przy większych zakładach pracy, ale nie tylko, robi się ciasno bo sieci Wifi i odpowiednie ich "wzmocnienia" rozrastają się jak pajęczyna.
Kry Opublikowano 8 Października 2014 Opublikowano 8 Października 2014 Gdy rządzący zorientują się, jak dochodowe mogą być mandaty za przekroczenie mocy dopuszczalnej n*2,4GHz lub zajmowanie pas wzbronionych, będziemy mogli zaobserwować wzmożone kontrole. Podobnie jak dla nieplacacych abonamentu RTV.
bart07 Opublikowano 8 Października 2014 Opublikowano 8 Października 2014 TAAA już widzę te drony szukające mostów WiFi na super kierunkowych antenach z nadajnikami 2W...
Pietuh Opublikowano 8 Października 2014 Opublikowano 8 Października 2014 Bartek, jeden-dwa loty w promieniu 3km bo taki mam zasięg i wiem co kto ma w okolicy:-)
AndyCopter Opublikowano 8 Października 2014 Opublikowano 8 Października 2014 UKE ma już własną flotę mobilną, a jeśli dojdą do tego drony, to będzie dość interesująco Ale chyba zrobił się z tego OT
bart07 Opublikowano 8 Października 2014 Opublikowano 8 Października 2014 Przemek, sam jestem za uporządkowaniem eteru, z tym, że nie wierzę w skuteczność takiego działania w wykonaniu urzędniczym. Niestety w dalszym ciągu panuje pogląd, że łatwiej dać 10x większą moc w antenę nadajnika, niż poprawić czułość układu odbiorczego.
Pietuh Opublikowano 8 Października 2014 Opublikowano 8 Października 2014 Oczywiście, że anteny to podstawa, o czym niebawem się wszyscy przekonamy :-(
Rekomendowane odpowiedzi