Skocz do zawartości

SZD-56 Diana 2 1/4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zarobiony jestem pod koniec tygodnia może wstawie jakiś film /zdjęcia.

Lubię prostotę rozwiązania. Pokrywy luku podwozia  mam wklejone na zwykłe płaskie zawiasy, jak które kiedy trzeba powinny puścić.

Zamykanie na zwykłe gumki recepturki. 

podobnie jak poniżej:

discus_sz15.jpg

M_079.jpg

Opublikowano

Rady o gumkach będę miał na względzie bo zawsze świeża guma daje większą gwarancję ;)

Poskładałem elementy podwozia w całość miałem mały problem z czego zrobić takie sprytne haczyki na klapkach - wymyśliłem, że zrobię to z haftek krawieckich jak ktoś nie wie w czym rzecz wujek google pomoże - Krossowi dziękuję że miał w swojej pasmanterii :D

Na klapkach od wewnątrz przykleiłem paski foli samoprzylepnej dla lepszego ślizgania (zmniejszenia oporów tarcia - tak bardziej po modelarsku ;) ) się widelców koła które je otwierają.

Trzeba będzie jeszcze wszytko poregulować ale na razie mam notoryczny brak czasu ze względów zawodowych.

Dodam, że na koło wsadziłem serwo prawie 9 Kg, będzie ono też jednocześnie obsługiwało wyczep holu

.

20150220_193227_zps97968a9a.jpg
20150220_193300_zps8e7efa51.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Krzysztof w roli gumek sprawdzi się doskonale amortyzator gumowy stosowany w wyczynowym wędkarstwie spławikowym. Jest z lateksu i nie parcieje , przy okazji dostaniesz kawałek. Fajnie to działa.

Opublikowano

Ja kto powiadają prawdziwy "majstersztyk",
a czasami to nawet najbardziej wyszukane rozwiązania i "materiały lotnicze" czyhają na nas tam, gdzie nawet byśmy się ich nie spodziewali.

Opublikowano

Uczymy się całe życie a kreatywność nie zna granic pod warunkiem uruchomienia myślenia i korzystania wiedzy innych  :) dzięki przy okazji skorzystam z wyczynowych rozwiązań wędkarskich :D

Opublikowano

Sobotnie prace w domowej modelarni

Wracając do tematu wyczepu okazuje się, że Diana jak większość szybowców ma dwa wczepy na dziobie do holu za samolotem i pod kadłubem do holu za wyciągarką.

Ostatecznie po poradach i przemyśleniach wstawiłem wyczep w dziób parę zdjęć z tych zabaw oraz przy okazji przy pracach nad holownikiem VP-1. - 1/3

DSC_8991_zps8795f9dc.jpg
DSC_8986_zpsc0c2176f.jpg
DSC_8992_zps37299265.jpg
DSC_8985_zps8e89dd7f.jpg
DSC_8989_zps39ac63ff.jpg
DSC_8988_zpsa8430060.jpg
Opublikowano

Super Ci idzie!!! a ja własnie w Bocianie wiercę otwór na wyczep bo sobota to tak jak piszesz trochę czasu aby majsterkować w modelarni.

Opublikowano

Praktycznie najważniejsze prace przy kadłubie zrobione. Pozostało tylko zrobienie balastu i mocowania pakietów zasilających ale to na koniec.

Teraz zaczynam prace przy skrzydłach rozważając wariant napędu lotek i klap na prosty czyli od dołu lub bardziej skomplikowany z wypuszczeniem popychacza od góry. :D

Robię grzeczność spływ ma koło 0,9 mm :D

DSC_9007_zpsp8g7suzr.jpg
DSC_9006_zpskozopb6h.jpg
Opublikowano

Wychodzi na to że kółko będzie otwarte aż do momentu wyczepu. Nie będzie to przeszkadzało podczas wznoszenia modelu na holu.

Mi nie ale nie wiem jak innym ;)

a co mają powiedzieć Ci, którym się kółko nie chowa z racji konstrukcji modelu :D

Opublikowano

.....

a co mają powiedzieć Ci, którym się kółko nie chowa z racji konstrukcji modelu :D

Też prawda. Mi w Minimoa się nie chowa i jakoś lata :D

Opublikowano

Konrad to wszystko z wrodzonego lenistwa i biedy bo nie mam kasy na kolejny serwomechanizm.

Ale jest opcja startu ze schowanym podwoziem z wózka wówczas popychacz wyczepu jest zapiety z drugiej strony dźwigni serwa. Przy wyczepianiu zostanie na chwilę wysuniete podwozie a potem schowane i liczę , że nikt tego nie zauważy jak model będzie na 300 m i wszyscy będą zadowoleni :D

Koniec fantazji to jest żart  B)

Opublikowano

Krzysiek piekna jest ta Diana-2 i az sie prosi o ceflix-a :Dhttp://www.ceflix.de

Widzialem to na targach jakis czas temu,500-setka wynosi Diane.2 (6 m) jakby nic nie wazyla :)

Ps:Interesuje mnie cena Twojej Diany,na PW jesli to nie tajemnica i najwazniejsze jaki jest czas oczekiwania?

Opublikowano

A wracając do połączenia mechanizmów wczepu i podwozia - weź pod uwagę, że jeśli podwozie z jakiegoś powodu zablokuje się przy starcie i nie będzie chciało się schować, to nie wyczepisz modelu.

Proponuję dać jednak osobne serwo.

Opublikowano

Co do ceny modelu to temat polskich producentów i ich polityki cenowej był niejednokrotnie wałkowany i nie mam zamiaru dyskutować w tej sprawie.

Jak nie mam ceny na stronie producenta a jestem czymś zainteresowany  to piszę mail lub dzwonię. Często tego typu kontakt skutkuje ustaleniem indywidualnej ceny . Wystarczy zadzwonić do ModelPartner i cena będzie znana możliwe, że inna jak w moim przypadku. :)

Napęd piękny ale poza moim zasięgiem finansowym taką kasą wolał bym przeznaczyć na inne modele. :D

Co do serwomechanizmu wczepu Wojtku racja bez dyskusji zawsze może coś pójść nie tak, jestem jednak świadomy tego rozwiązania i ryzyka. Dodam, że przy pracy serwomechanizmu podczas  chowania podwozia jest ono ciągnięte za pomocą sprężyny. :rolleyes: Ale się jeszcze zastanowię bo zapaliłeś mi czerwone światło ;)

Opublikowano

Konrad to wszystko z wrodzonego lenistwa i biedy bo nie mam kasy na kolejny serwomechanizm.

Ale jest opcja startu ze schowanym podwoziem z wózka wówczas popychacz wyczepu jest zapiety z drugiej strony dźwigni serwa. Przy wyczepianiu zostanie na chwilę wysuniete podwozie a potem schowane i liczę , że nikt tego nie zauważy jak model będzie na 300 m i wszyscy będą zadowoleni :D

Koniec fantazji to jest żart  B)

kólko otwarte czy zamknięte w trakcie holu to nie problem. zastanawiam się tylko jak zapiąć hol mając jedynie dwie (wersja optymistyczna) ręce? bez pomocnika albo stojaka na starcie nie da rady.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.